Τρίτη, 16/04/2024 | 12:08

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Δέλτα

458 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/07/2021, 8:48 πμ | 0 σχόλια

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα, για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει συναγερμό.

Προειδοποιούν οι ειδικοί: Υψηλό ιικό κύμα

Από την πλευρά τους οι ειδικοί εδώ και μέρες τονίζουν ότι το ιικό φορτίο στη χώρα είναι υψηλό. Τόσο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής, όσο και ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σήμαναν χθες συναγερμό.

Ο κ. Τσακρής τόνισε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη, εξηγώντας ότι το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η παραλλαγή Δέλτα, είπε ο καθηγητής, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα, όπως έχει αποδειχθεί. Για τυχόν επιστροφή κάποιων μέτρων απαγόρευσης, ο κ. Τσακρής είπε πως αυτό πιθανότατα εφεξής θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όπου εντοπίζονται εστίες υπερμετάδοσης.

Σε ακόμα πιο δραματικό τόνο ήταν η προειδοποίηση του ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη. «Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», δήλωσε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open. «Τώρα ό,τι συμβαίνει», συνέχισε και τόνισε πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Μάλιστα, δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Την ίδια ώρα προέβλεψε αύξηση του αριθμού των νεκρών και είπε ότι τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα. Ο Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει».

Βατόπουλος για μετάλλαξη Δέλτα: Χρειάζεται τεστ ακόμη και με ένα απλό συνάχι

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πως όντως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος.

Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Βατόπουλος θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε ένα εργαλείο το οποίο είναι ο εμβολιασμός και δεν το χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε.

Γεωργιάδης: Αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων θα πρέπει να συζητήσουμε εκ νέου τι θα κάνουμε

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ξανά ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την αύξηση που παρατηρείται στα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πάει σε ένα τέταρτο κύμα με μεγάλο ποσοστό ανεβμολίαστων πολιτών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική Οικονομία. Το πρωί της Δευτέρας (5/7) μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για την αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δούμε την πορεία των νέων μολύνσεων και αν εξακολουθήσει η ανοδική τους τάση θα πρέπει να γίνει μια νέα κουβέντα για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με την Πανδημία. Τόνισε ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και δεν πρέπει να χαλάσει η καλή εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι

«Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» της εφημερίδας «Καθημερινή», η οποία δημοσιεύθηκε και στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σε αντίθεση με προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, όταν είχαν επιβληθεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, πλέον διαθέτουμε τη λύση των εμβολίων, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ένα μερίδιο πολιτών να αναγνωρίζει μεν την αξία του εμβολιασμού αλλά να απέχει συνειδητά, αφήνοντας τους υπόλοιπους να χτίσουν το τείχος ανοσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όταν η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα οριζόντιου περιορισμού δεν είχαμε εμβόλια. «Μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε εμβόλια. Έχουμε την απάντηση. Και έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά να μην προστατευθούν οι ίδιοι, να μην προστατεύσουν τους οικείους τους και μέσα από τη συμπεριφορά τους να εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος ενός νέου κύματος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι αυτοί που λένε “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το κάνω εγώ”», πρόσθεσε και ενέδωσε πως τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας «θα αφορά κατά κανόνα τους ανεμβολίαστους».

Μαγιορκίνης: Σημαντικότατη αύξηση κρουσμάτων

Για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του τέταρτου κύματος που είναι προ των πυλών μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τι δείχνει η κινητικότητα της επιδημίας;

Ο κ. Μαγιορκίνης λοιπόν, σε ανάρτησή του στο Facebook, απάντησε σε όσους τον ρωτούν σχετικά με το πώς βλέπει την κινητικότητα της επιδημίας, με τον ίδιο να τονίζει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:

Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα

Σάββατο: 1.001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα

Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα

Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα»

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα