Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:11

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών-Του Γιώργου Χαραλαμπίδη

561 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/06/2021, 10:11 πμ | 0 σχόλια

Περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν ναρκωτικά παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο, ενώ πάνω από 36 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά του 2021, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC ).
Η περιορισμένη αντίληψη για τους κινδύνους χρήσης ναρκωτικών έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών και τα ευρήματα της Παγκόσμιας Έκθεσης για τα Ναρκωτικά της UNODC το 2021 τονίζουν την ανάγκη να κλείσει το χάσμα μεταξύ του αντιληπτού και της πραγματικότητας για την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας κατά της κατάχρησης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης είναι «Μοιραστείτε γεγονότα σχετικά με τα ναρκωτικά. Σώστε ζωές», τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της βάσης αποδεικτικών στοιχείων και της ευαισθητοποίησης του κοινού, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα, οι κυβερνήσεις, οι κοινωνικοί σχηματισμοί, οι οικογένειες και οι νέοι να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, να στοχεύουν καλύτερα τις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης ναρκωτικών και να αντιμετωπίζουν ορθολογικότερα τις νέες αναδυόμενες προκλήσεις επί του θέματος.
Αν και ο αντίκτυπος του COVID-19 στις προκλήσεις των ναρκωτικών δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός και η συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς, ωστόσο διαφαίνεται ότι η πανδημία έχει φέρει αυξανόμενη οικονομική δυσκολία που είναι πιθανό να κάνει την παράνομη καλλιέργεια ναρκωτικών πιο ελκυστική. Ο κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας που οδηγεί σε αύξηση των ανισοτήτων σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο, ιδίως στους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς, αντιπροσωπεύει παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν περισσότερους ανθρώπους στη χρήση ναρκωτικών.
Η χρήση ναρκωτικών δυστυχώς παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και στην χώρα μας. Στην έρευνα της ESPAD του 2019 σε σχολικό πληθυσμό, διαπιστώθηκε ότι 15,9% των μαθητών ηλικίας 16-18 ετών έχει προβεί σε χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μία φορά. Στον αντίποδα τα τελευταία χρόνια η επιστημονική θεραπεία είναι περισσότερο διαθέσιμη και προσβάσιμη για όσους αναζητούν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, καθώς οι νέες δομές που ιδρύθηκαν καλύπτουν γεωγραφικά σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια. Ωστόσο, η ζήτηση για υπηρεσίες θεραπείας βαίνει συνεχώς αυξανόμενη και για τον λόγο αυτό στον κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να προβλεφθεί η ίδρυση νέων δομών.
Ευχή όλων η σημερινή μέρα να αποτελέσει την απαρχή για την ορθολογικότερη και αρτιότερη πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία όλων των εκφάνσεων που άπτονται των εξαρτήσεων.

Χαραλαμπίδης Γεώργιος
Αναπληρωτής Διοικητικός Υπεύθυνος
ΜΟΘΕ Πρέβεζας του ΟΚΑΝΑ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα