Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:46

Κώστας Μπάρκας: Χαιρετισμός στο Εργατικό Συλλαλητήριο της 16ης Ιουνίου

576 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/06/2021, 7:11 μμ | 0 σχόλια

Χαιρετισμός στο Εργατικό Συλλαλητήριο της 16ης Ιουνίου

Φίλες και Φίλοι,
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γράφει τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου στη χώρα με μια σειρά σκληρών και αντεργατικών ρυθμίσεων, τέτοιες που ούτε η Τρόικα δεν τόλμησε να τις ζητήσει.

Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον φίλων του κ. Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας.

Όλο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί να κρύψει τον εκτρωματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση.
Ένα νομοσχέδιο που
– καταργεί δικαιώματα εργαζομένων κατοχυρωμένα εδώ και έναν αιώνα, όπως είναι το πενθήμερο- 8ωρο,
– καταργεί την υποχρέωση η υπερωρία να πληρώνεται με προσαύξηση στο μισθό, αφού θα πληρώνεται με ρεπό,
– καταργεί την απαγόρευση του σπαστού ωραρίου στη μερική απασχόληση,
– καταργεί την προστασία της απεργίας,
– περιορίζει τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις,
– διαλύει την Επιθεώρηση Εργασίας, κάνοντας τη ΜΚΟ. Στα δύο χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, οι δηλωμένες υπερωρίες έχουν μειωθεί πάνω από 500%. Εδώ και δύο χρόνια όλο το σύστημα ελέγχου της εργοδοτικής παραβατικότητας έχει καταρρεύσει με ευθύνη της ΝΔ,
– φέρνουν ακόμα και την αδιανόητη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απόλυση που κρίνεται άκυρη, δεν δημιουργεί δικαίωμα επαναπρόσληψης για τον εργαζόμενο. Πέρα από την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης –διότι έχουμε ευθεία παρέμβαση στη δικαστική εξουσία- υπάρχει ο εξόφθαλμος παραλογισμός το δικαστήριο να ακυρώνει μια απόλυση, αλλά ο εργαζόμενος να μην επαναπροσλαμβάνεται.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στοχεύει στην πλήρη ελαστικοποίηση των ωραρίων, στον κανιβαλισμό των εργαζομένων, στη μείωση των μισθών, και όλα αυτά πλασάρονται από τον κ. Χατζηδάκη ως δήθεν “προστασία” των εργαζομένων και ως “επενδυτικό κίνητρο”.

Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν είναι η υποτίμηση και η ελαστικοποίηση της αγοράς. Είναι η ενίσχυση των μισθών, η πραγματική προστασία των εργαζομένων, η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, τις οποίες αυτή η κυβέρνηση κατήργησε.

Το εκτρωματικό νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά δεν είναι για να το συζητάμε. Είναι για να αποσυρθεί πάραυτα. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ακυρωθεί στην πράξη από το εργατικό κίνημα. Αυτό είναι σίγουρο.

Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις εργασιακού μεσαίωνα και να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Είναι ένα νομοσχέδιο που όταν θα έχουμε την εντολή του λαού, θα το καταργήσουμε και επίσημα στη Βουλή.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα