Παρασκευή, 19/04/2024 | 10:17

Κώστας Μπάρκας: Με ΣΥΡΙΖΑ, οι αντεργατικές επιλογές της Ν. Δ. πολύ σύντομα θα γίνουν παρελθόν

605 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/06/2021, 11:25 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Με ΣΥΡΙΖΑ, οι αντεργατικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας πολύ σύντομα θα γίνουν παρελθόν

Επίθεση στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής βίας εξαπέλυσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα ethnos.gr, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Ο κ. Μπάρκας στη συνέντευξή του υπογραμμίζει, ότι η Νέα Δημοκρατία με το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να επιζητήσει τα συγχαρητήρια των εργοδοτικών οργανώσεων, γιατί υλοποιεί ένα πάγιο αίτημά τους. Μάλιστα, προαναγγέλλει ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διατάξεις του συγκεκριμένου Νόμου θα αποτελέσουν παρελθόν. Παράλληλα, ο κ. Μπάρκας σχολίασε και τις διεργασίες που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο κ. Μπάρκας, σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής απέναντι στο Νομοσχέδιο, που πλέον έγινε Νόμος, για τα εργασιακά, σημείωσε «Η Νέα Δημοκρατία με το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση, θα πρέπει να επιζητήσει τα συγχαρητήρια των εργοδοτικών οργανώσεων γιατί υλοποιεί ένα πάγιο αίτημά τους. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύει την ιδεολογική της εμμονή, που έχει σοβαρές επιπλοκές στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Από τη στιγμή που θεωρεί, ότι για την δεδομένη κατάσταση της οικονομίας και την υστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες φταίει το προστατευτικό πλαίσιο της εργασίας, σε μια χώρα που έχει από τους μεγαλύτερους δείκτες εργατικών ατυχημάτων, τον μεγαλύτερο πραγματικό χρόνο εργασίας, κοκ, αυτό που κάνει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι να ευνοεί ουσιαστικά εκείνο το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, που βλέπει την ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση του εργασιακού κόστους, με την «βαλκανιοποίηση» των αποδοχών και των μη χρηματικών εργασιακών δικαιωμάτων. Μιας επιχειρηματικότητας, που δεν στηρίζει την ανάπτυξή της στην έρευνα και στην καινοτομία, στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού και εν τέλει στην ικανοποίηση των εργαζομένων της, που θα οδηγούσε σε όρους διαρκούς αύξησης της παραγωγικότητας. Είναι προφανές, όπως δεσμεύθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ακόμα κι αν μέσα από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεσμοθετηθούν αυτές οι αντεργατικές επιλογές, πολύ σύντομα θα γίνουν παρελθόν. Θα καταργηθούν, γιατί δεν συνάδουν με τις βασικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας, που είναι η στήριξη στους ανθρώπους της εργασίας. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, που από τη μία θεσμοθετεί την πληρωμή σε ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί στα σπίτια, με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή και αυτό πρέπει να σταματήσει.».
Απαντώντας σε ερώτηση, για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στον ισχυρισμό κάποιων εντός του κόμματος, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ότι δεν έχει γίνει στο εσωτερικό αρκετή συζήτηση για τους λόγους της ήττας, ο κ. Μπάρκας ανέφερε ότι «Ήδη στην υπό εξέλιξη οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, διενεργείται διάλογος και αξιολογείται η μέχρι σήμερα πορεία. Τη στιγμή που μιλάμε στις νομαρχιακές οργανώσεις έχει γίνει απολογισμός δράσης της περιόδου 2016- 2020 και προγραμματισμός για την επόμενη μέρα. Έχουν δοθεί ως ενδεικτική βάση προβληματισμού και διαλόγου, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του αύριο, τόσο η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και το Κείμενο Απολογισμού, που έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, όσο και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2020. Όλα συζητούνται. Και οι λόγοι της ήττας στις βουλευτικές εκλογές και γιατί δεν πείσαμε στις εξίσου σημαντικές, καθώς αφορά στη διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών, αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα αυτοδιοικητικά σχήματα, που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σημαντικά από τα εκλογικά ποσοστά του. Βλέπουμε τι έφταιξε. Και θέλουμε να φτιάξουμε δομές, που να εκφράζουν ένα ανοικτό, μαζικό κόμμα, ένα κόμμα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της νεολαίας, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, που περνάνε δύσκολα με την παρούσα κυβέρνηση. Ένα κόμμα, που ενάντια σε όλα, το εμπιστεύτηκε το 32% του ελληνικού λαού. Να έχουμε παράλληλα κατά νου, ότι υπάρχει μια κοινωνία, που έχει μπει στο στόχαστρο της παρούσας κυβέρνησης, εργασιακό, άρση προστασίας πρώτης κατοικίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφημένες στη μοίρα τους και περιμένει από μας να δράσουμε, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση.».
Τέλος, καλούμενος να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η ένταξη στελεχών, προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Συμεών Κεδίκογλου, ο κ. Μπάρκας απάντησε «Όσοι ενδεχομένως κάνουν την αυτοκριτική τους και είναι εντάξει με τον εαυτό τους, ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν τις ιδέες και αρχές των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, τους δίνεται η ευκαιρία να το κάνουν, συμμετέχοντας σε ένα κόμμα με συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Η πολιτική, το πεδίο όσμωσης και ανάδειξης όσων θεωρεί σημαντικά η κοινωνία, είναι μια δυναμική διαδικασία. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού βγήκαμε από τα μνημόνια και η πολιτική επανέρχεται στη βασική διαχωριστική γραμμή, μεταξύ της συντηρητικής και της προοδευτικής παράταξης. Και πιστεύουμε ότι οι ιδέες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και άτομα και δυνάμεις, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί, διαβουλεύεται και συμπορεύεται, ώστε να φτιαχτεί ένα ανάχωμα απέναντι στη συντήρηση, βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.».
Στο παρακάτω σύνδεσμο είναι ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μπάρκα στο ethnos.gr.
https://www.ethnos.gr/politiki/161041_kostas-mparkas-sto-ethnosgr-me-syriza-oi-antergatikes-epiloges-tis-nd-poly-syntoma

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα