Πέμπτη, 25/04/2024 | 22:51

Θανάσης Καββαδάς: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μειώνει τη γραφειοκρατία

532 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/06/2021, 6:32 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μειώνει τη γραφειοκρατία, ενδυναμώνει την επιχειρηματικότητα: με απλή γνωστοποίηση η αδειοδότηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε συγκεκριμένες δραστηριότητες»

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στο πλαίσιο συζήτησης σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και άλλες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι οι μεταρρυθμίσεις, η μείωση των φόρων και η απλοποίηση των διαδικασιών για την άσκηση οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτέλεσαν τρεις βασικές δεσμεύσεις στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη, οι οποίες επί 23 μήνες τηρήθηκαν στο ακέραιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Τόνισε ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση και μάλιστα δύο φορές του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και για τα μερίσματα, η προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση επενδυτικών δραστηριοτήτων και της άσκησης οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα ενταθούν από τη στιγμή που, κάθε μέρα, σταδιακά, επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
Αναφέρθηκε στην κατάθεση στη Βουλή του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θέτει ως κυρίαρχο στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, με μέσο όρο σε ετήσια βάση το 4%, επισημαίνοντας ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα οδηγήσει σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μια νέα μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Σχολίασε ότι η κοινωνία περιμένει τέτοιες παρεμβάσεις και ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην καταστροφή, που δεν θέλουν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να επιτευχθούν οι στόχοι για την ανάπτυξη.
Ανέφερε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμα παρέμβαση στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και μάλιστα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, τους οποίους απαλλάσσει από ατέρμονες και κοστοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τονίζοντας μάλιστα ότι τόσο στη διαβούλευση όσο και στην ακρόαση των φορέων, υπήρξε θετική αποτίμηση από όλους σχεδόν για τον πυρήνα αλλά και τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου.
Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποιες από τις επιχειρήσεις για τις οποίες απλοποιούνται οι διαδικασίες, όπως οι επιχειρήσεις οδικής βοήθειας, οι Σχολές Οδηγών, τα τουριστικά γραφεία, οι τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, οι μονάδες Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού και κέντρα θαλασσοθεραπείας, επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο στοχεύει να διευκολύνει κατά κανόνα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί μέχρι σήμερα, ήταν υποχρεωμένοι να εμπλακούν σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα προκειμένου να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, να υποστούν μια ταλαιπωρία στην οποία το νομοσχέδιο βάζει τέλος, εξαλείφοντας τις λογικές που λειτουργούν ανασχετικά για την άσκηση επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ανέφερε ότι μέσα από την αναγκαία αξιολόγηση, η κυβέρνηση απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης μέσω υπαγωγής στο καθεστώς της γνωστοποίησης, χωρίς να απαιτείται η έκδοση ατομικής διοικητικής πράξης, ενώ το Κράτος διατηρεί την ευχέρεια να ασκεί έλεγχο ανά πάσα στιγμή για την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας.
Σχολίασε ότι το όφελος για το μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον επαγγελματία είναι πασιφανές, καθώς απαλλάσσεται από το γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τη δραστηριότητα του.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει θεσμική παρέμβαση στο νέο αναπτυξιακό νόμο ώστε να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης υπαγωγής ενός επενδυτικού σχεδίου σε αυτόν – καθυστέρηση που, όπως ανέφερε, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δύο χρόνια, δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα και λειτουργώντας ανασχετικά πολλές φορές.
Κάλεσε τον Υπουργό να εξετάσει τη σύντμηση του χρόνου, ώστε η διαδικασία της υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο να γίνεται ταχύτερα και μάλιστα εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα