Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:45

Δήμος Ιωαννιτών: Δεκαήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

426 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/06/2021, 4:10 μμ | 0 σχόλια

Με ένα δεκαήμερο πρόγραμμα πραγματοποιείται ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Τον καθοριστικό ρόλο στις εκδηλώσεις που θα ξεδιπλωθούν από τις 18 μέχρι τις 28 Ιουνίου έχουν οι δομές του Πνευματικού Κέντρου και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Η κεντρική εκδήλωση «Η Ελληνική Επανάσταση Εμπνέει την Όπερα» είναι υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Με το δεκαήμερο αυτό ανοίγει ουσιαστικά και το πολιτιστικό καλοκαίρι για το Δήμο Ιωαννιτών μετά από πολλούς μήνες περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.
«Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ξεκινούν με το δεκαήμερο αυτό και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο με δύο διεθνή συνέδρια. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ και των δομών του Πνευματικού Κέντρου και είναι ευκαιρία να φανεί μία δουλειά που έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου ανέφερε ότι η έναρξη των εκδηλώσεων έχει επετειακό και απελευθερωτικό χαρακτήρα, από όλες τις απόψεις.
«Πρόκειται για μία επανεκκίνηση με οδηγό την Ελληνική Επανάσταση και τα 200 χρόνια από την έναρξή της που σηματοδότησε την αρχή του νέου ελληνικού κράτους» υπογράμμισε η κ. Ακονίδου.
Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Χριστίνα Κωτσαντή τόνισε ότι «η ιστορική μνήμη αποτελεί απαραίτητο στοιχείο γνώσης για την κατανόηση του παρόντος και τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Η γνώση της ιστορίας δομεί την ταυτότητά μας, προσφέροντας ιδανικά και αξίες, εδραιώνει την δημοκρατία, οικοδομεί την εθνική μας αυτογνωσία και καλλιεργεί την φιλοπατρία».
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του δεκαημέρου είναι ελεύθερη ενώ θα τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι Πρόεδροι του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ παρουσίασαν αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των επόμενων ημερών.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 18 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ στα στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου “Δημήτρης Χατζής” με το Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου σε ένα πρόγραμμα με μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς και γνωστά κομμάτια τζαζ και τάνγκο. Υπεύθυνη του συνόλου είναι η Βασιλική Αρλέτου, καθηγήτρια του Δημοτικού μας Ωδείου.
Την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στην αυλή του Αρχοντικού Πυρσινέλλα το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών του Δημοτικού Ωδείου υπό την επιμέλεια του Άγγελου Αντώνογλου παρουσιάζει έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη και του Νίκου Σκαλκώτα.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 7 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στην πλατεία Μαβίλη με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών να παρουσιάζει τη χορευτική παράσταση- συναυλία “Κάθε τραγούδι και μια ιστορία”, ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο του δημοτικού τραγουδιού στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια. Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.
Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 21.30 στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την επετειακή συναυλία “Η Ελληνική Επανάσταση Εμπνέει την Όπερα” σε μουσική διεύθυνση Γεώργιου Χλίτσιου.
Πριν τη συναυλία, στις 9 το βράδυ στον ίδιο χώρο θα προηγηθούν δράσεις σχολείων της πόλης μας και συγκεκριμένα το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει μουσικό σύνολο σε μουσική διεύθυνση Σπύρου Ζέρβα, το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής έκθεση με λάβαρα και οπτικο-ακουστικό υλικό ενώ το 8ο Λύκειο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει οπτικο-ακουστικό υλικό με θέμα “Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821”.
Την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 9 το βράδυ εγκαινιάζεται ένας ακόμη χώρος πολιτισμού με την οικία Τζαβέλλα να υποδέχεται την μουσική εκδήλωση “Πάμε μια βόλτα….” και η οποία περιλαμβάνει μουσικά αποσπάσματα από τη Ρωμαϊκή Αγορά του Μάνου Χατζηδάκι καθώς και αφηγήσεις πεζών και ποιητικών κειμένων Ηπειρωτών Λογοτεχνών. Το μουσικό μέρος παρουσιάζουν η σοπράνο Ειρήνη Δόβα, ο Ελευθέριος Καραγιάννης στα πνευστά και η Γεωργία Καραγιάννη στο πιάνο ενώ στην αφήγηση υποδεχόμαστε την Μαρία Στρατσάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί και την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.
Την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει Επετειακή Συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Αμπατζή και σολίστ την Ελεάνα Βάσιου, τον Δημήτρη Δημόπουλο και τον Ανδρέα Καλλιβωκά.
Το επετειακό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώνεται με τη Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού σε μια παράσταση με τίτλο “6+1 Διαδρομές προς την Ελευθερία” την Κυριακή στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας. Την χορογραφία έχουν επιμεληθεί οι Έλενα Ανδρεάδη, Τζίνα Βίκα, Ελεονώρα Ηλία, Λάουρα Τσιάτη και Κατερίνα Ντίβα ενώ τη μουσική ο Δημήτρης Καραγεώργος.
Το ΔΗΠΕΘΕ από την πλευρά του παρουσιάζει το έργο «Από γιορτή σε γιορτή» βασισμένο σε δύο διηγήματα του Ηπειρώτη Χρήστου Χρηστοβασίλη, μιας σημαντικής μορφής της λογοτεχνίας. Την δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία κάνει η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, η οποία ανέφερε ότι η παράσταση ακολουθεί και την πορεία της ζωής του Χρηστοβασίλη μέσα από την επιστολογραφία του που ήρθε στο φως μέσα από τη σπουδαία μελέτη και αρχειοθέτηση της εγγονής του Δροσιάς Κατσίλα.
Παραστάσεις: 19-20 & 26-27 Ιουνίου, ώρα 21:00 στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα