Πέμπτη, 21/10/2021 | 23:22

Κ.Μπάρκας: Η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση της εκμάθησης 2ης ξένης γλώσσας στα σχολεία

218 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/05/2021, 12:06 μμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση της εκμάθησης δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία

Μια ακόμη αναχρονιστική ρύθμιση φέρνει η Υπουργός Παιδείας στη Δημόσια Εκπαίδευση, αιφνιδιάζοντας παράλληλα για μια ακόμη φορά την εκπαιδευτική κοινότητα, προχωρώντας στον περιορισμό του δικαιώματος των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελεύθερη επιλογή 2ης ξένης γλώσσας. Αυτό αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας πενήντα τέσσερις (54) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με την Αριθ. Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021 Εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από το επόμενο Σχολικό Έτος η οργάνωση των ξενόγλωσσων τμημάτων για τη 2η ξένη γλώσσα θα γίνεται αποκλειστικά με την αρχή της πλειοψηφίας σε κάθε τμήμα χωριστά, και ακολούθως περικόπτεται η λειτουργία μεικτών παράλληλων τμημάτων για γερμανικά και γαλλικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές να παρακολουθήσουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν, παρά μόνο αν η επιλογή τους αποτελεί και πλειοψηφία στο σύνολο των μαθητών του κάθε τμήματος. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) να κάνει λόγο, ότι «είναι ξεκάθαρη η αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για μια ακόμη δραστική περικοπή σε προσωπικό και δαπάνες η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για τη μαθησιακή διαδικασία και τους μαθητές».
Είναι προφανές, ότι με την κατάργηση της δυνατότητας της ελεύθερης επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας, υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο και η διδασκαλία της ξένης γλώσσας σε αυτό, καταστρατηγούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, μεθοδεύεται η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ενισχύεται το καθεστώς των ωρομισθίων εκπαιδευτικών χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Παράλληλα, διαμορφώνονται συνθήκες για μαθητές «δύο ταχυτήτων», αυτοί που διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους και άρα διαθέτουν και το κίνητρο της ουσιαστικής μάθησης και εκείνοι, που θα εξαναγκαστούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν, γεγονός που καταργεί την έννοια της επιλογής και δημιουργεί αρνητικό παιδαγωγικό κλίμα.
Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν την Υπουργό Παιδείας, αν θα αποσύρει άμεσα την Αριθ. Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, προβαίνοντας παράλληλα στην έκδοση νέας, με την οποία θα δίνεται και πάλι στους μαθητές η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής και παρακολούθησης της δεύτερης ξένης γλώσσας που επιθυμούν.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα