Παρασκευή, 29/03/2024 | 04:26

Όλα τα μέτρα για το Πάσχα

396 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/04/2021, 3:37 μμ | 0 σχόλια

 

Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται καθημερινά σε εθνικές οδούς, λιμάνια, ΚΤΕΛ και διόδια για να αποτρέψουν τους πολίτες που επιχειρούν να ταξιδέψουν στα χωριά τους για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Κι ενώ το προηγούμενο διάστημα οι έλεγχοι από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας ήταν σχεδόν μηδαμινοί ακόμη, από την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες για να πιάσει τους ταξιδιώτες που με διάφορες δικαιολογίες επιχειρούν να πείσουν τις Αρχές ότι πρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Σπύρος Λάσκος, είπε πως η εντολή είναι να μην φύγει κανένας από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία, χωρίς τα σωστά έγγραφα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, «οι έλεγχοι για την αποφυγή των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα είναι και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα πολύ αυστηροί. Επιβάλλεται να αντιληφθούν οι πολίτες, ότι όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, στα οποία γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος, δεν πρόκειται να περάσουν από τα διόδια. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μην προσπαθήσουν να αναχωρήσουν, εάν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα», είπε ο ίδιος στο ΣΚΑΪ.

Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, ενόψει του Πάσχα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αλλά και στους παραδρόμους τους. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, μειώθηκε ο αριθμός των οχημάτων που εξήλθαν, το τελευταίο 24ωρο από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, ενώ αυξήθηκαν όσα εισήλθαν.

Ειδικότερα, από το πρωί στις 6:00 του Σαββάτου 24 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής 25 Απριλίου, από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 11.336 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.710. Αντίστοιχα, από την Παρασκευή 23/4 έως το Σάββατο 24/4 εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496.

Όσον αφορά τα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 18.201 οχήματα, ενώ εισήλθαν 17.896 οχήματα. Το προηγούμενο ακριβώς 24ωρο, εξήλθαν 19.644 οχήματα, ενώ εισήλθαν 18.234.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα.

Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Μέχρι τις 10 το βράδυ η κυκλοφορία τη Μεγάλη εβδομάδα

Αλλάζει το επιτρεπόμενο ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών από αύριο, Μ. Δευτέρα καθώς επεκτείνεται κατά μία ώρα. Δηλαδή από τις 26 Απριλίου, οι πολίτες μπορούν να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους με τη χρήση του κωδικού 6, για βόλτα ή περπάτημα, μέχρι τις 10 το βράδυ και όχι μέχρι τις 9 μμ που ισχύει έως σήμερα. Αντιθέτως, μετά το Πάσχα η μετακίνηση των πολιτών θα επεκταθεί ακόμη μία ώρα και θα επιτρέπεται μέχρι τις 11 το βράδυ, δεδομένου ότι θα επαναλειτουργήσει και η εστίαση από τις 3 Μαΐου. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης έπειτα από αιτιολόγηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη εβδομάδα αρχίζει στις 10 το βράδυ, ενώ από τις 3 Μαϊού, οπότε και θα ανοίξει η εστίαση, η απαγόρευση θα αρχίζει στις 11:00 μμ.». Ενώ όσον αφορά το ωράριο των εστιατορίων που θα κλείνουν στις 11:00 το βράδυ, εξήγησε ότι «όσοι μένουν κοντά στο εστιατόριο θα μπορούσαν να φύγουν στις 11:00 αλλά όσοι μένουν μακριά, πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους για να μη φύγουν από το όριο».

Οι ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και φορώντας διπλή μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει έξω από το ναό.

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μ. Εβδομάδα

Σήμερα από τις 11 το πρωί της Κυριακής, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα, μέχρι και τις 6 το απόγευμα.

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών για το Πάσχα, από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, διαμορφώνεται ως εξής:

Κυριακή 25 Απριλίου: 11:00 – 18:00

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Τρίτη 27 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου: 13:00 – 19:00

Μ. Σάββατο 1 Μαΐου: 09:00 – 15:00

Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου: Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου: Κλειστά

Τρίτη 4 Μαΐου: 2021 Κλειστά

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 4 Μαΐου θα εορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

 

 

 

 

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα