Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:32

Κορονοϊός: Το επικίνδυνο στέλεχος που αντιστέκεται στα εμβόλια ανησυχεί τους ειδικούς

609 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/04/2021, 4:24 πμ | 0 σχόλια

 

Κι ενώ οι εμβολιασμοί μέχρι πρότινος έκαναν ειδικούς και κόσμο να νιώθουν μια σιγουριά ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του “εφιάλτη” που λέγεται κορονοϊός,  η εξάπλωσή του μαζί με τις μεταλλάξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς.

Πέρα από την επιδημιολογική εικόνα, οι μεταλλάξεις είναι αυτές που ήχησαν συναγερμό στους ειδικούς σκορπίζοντας προβληματισμό και ανησυχία.

Η αύξηση των δειγμάτων του εξαιρετικά επικίνδυνου στελέχους που φέρει συνδυασμό χαρακτηριστικών από τη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, οι οποίες αντιστέκονται στην ανοσία των εμβολίων  κατά του κορονοϊού, έχει θορυβήσει τους ειδικούς.

Πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δηλαδή και τα 75 νέα δείγματα, εντοπίζεται μόνο στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν εντοπιστεί συνολικά 1.005 μεταλλαγμένα κρούσματα, από όλες τις μεταλλάξεις. Από αυτά, υπάρχουν 193 κρούσματα -επίσης από τις μεταλλάξεις- που θεωρούνται «καινούρια», είναι δηλαδή των τελευταίων ημερών και τα 75 εξ αυτών, δηλαδή σχεδόν τα μισά, αφορούν στην επικίνδυνη μετάλλαξη που «αντιστέκεται» και στα εμβόλια. Και εντοπίστηκαν όλα στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο στέλεχος να αρχίσει να ανταγωνίζεται ακόμη και αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει πλέον επικρατήσει κάτι που δείχνει και το γιατί ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτή…

Τα υπόλοιπα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

  • τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)
  • από τα 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση VUI,
    • τα 75 αφορούσαν το στέλεχος που φέρει χαρακτηριστικά της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant_E484K), η οποία εμφανίζει ανθεκτικότητα στην ανοσία,
    • 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ). Πρόκειται για ένα παλιό στέλεχος που έχει λάβει νέα χαρακτηριστικά (μεταλλάξεις) που υπάρχουν στο νοτιοαφρικάνικο και βραζιλιάνικο ιό.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 11 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 9 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου του 2020. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών δεν αναδείχθηκε κανένα δείγμα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (V0C) ή με στελέχη μεταλλάξεων υπό διερεύνηση (VUI).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 4.084 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Από τα 59 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Πίνακας: Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα