Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:03

Εικαστική και κινηματική παρέμβαση της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου

404 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/04/2021, 10:16 πμ | 0 σχόλια

 

Η Ένωση Καλλιτεχνών Ήπειρου έκανε παρέμβαση , εικαστική και κινηματική στην κεντρική πλατεία των Ιωάννινων, επισημαίνοντας μια σειρά ζητήματα και αιτήματα που έχει θέσει . Παρεμβαίνοντας σε κεντρικό σημείο της πόλης με χρώματα για τους περαστικούς , ζογκλερικα , ποιήματα και μοιράζοντας την ανακοίνωση μας , καταγγέλλοντας υπουργείο και κυβέρνηση ότι δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για τη λειτουργία καλλιτεχνικών σπουδών και πολιτιστικών χώρων οδηγώντας τες σε αδιέξοδο και φέρνοντας τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν. Βάζοντας δυναμικά τα αιτήματα για : Διοργάνωση δια καλλιτεχνικού φεστιβάλ

συνάντηση με τον δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο

Συμμετοχή εκπροσώπου  σε Πνευματικό κέντρο και ΔΗΠΕΘΙ .

Σε συνέχεια του αγώνα για άνοιγμα του πολιτισμού και του δίκαιου αγώνα των υγειονομικών την Πέμπτη και ώρα 12.00 μμ θα συνταχθούμε με τα σωματεία των υγειονομικών δηλώνοντας το παρόν ως σωματείο με πανό και εκφράζοντας την αλληλεγγύη στην στήριξη όλων μας προς την έξοδο από την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει  αξιοσημείωτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Το μοναδικό μέτρο που έχει παρθεί για την ενίσχυση του κλάδου είναι τα αποσπασματικά επιδόματα της τάξης των  534 ευρω μηνιαίως , τα οποία δόθηκαν μετά από αγώνες, μέσα από μία πρωτοφανή συσπείρωση του κλάδου.

Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύει και για τις καλλιτεχνικές σπουδές, κρατώντας τις επαγγελματικές δραματικές σχολές, τις επαγγελματικές σχολές χορού και τα ωδεία κλειστά, ενώ ταυτόχρονα οι πρόβες, που έχουν παρεμφερή λειτουργία, γίνονται κανονικά όπως και οπού μπορούμε να βρούμε χώρο, προκειμένου να παραμείνουμε σε άμεση επαφή με τη δια ζώσης αναγκαία λειτουργία των κλάδων μας.

 Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο για τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σπουδών και των πολιτιστικών χωρών, οδηγώντας τες σε αδιέξοδο και φέρνοντας  τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν.

Η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου δηλώνει τη στήριξη της και το παρών στον πανελλαδικό αγώνα για ΑΝΟΙΓΜΑ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα .Ταυτόχρονα ,ανακοινώνουμε τις προτάσεις και τα αιτήματα του σωματείου μας , που διαμορφώθηκαν κατά τη δεύτερη , μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων , διαδικτυακή του συνέλευση και με μια συνεχώς αυξανομένη συμμετοχή μελών

 Έπειτα από καταγραφή των επαγγελματικών ομάδων τεχνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Ιωαννίνων καθώς και των επαγγελματιών καλλιτεχνών που βιοπορίζονται από τους κλάδους των παραστατικών (θέατρο, χορός, μουσική και  κουκλοθεατρο) και εικαστικών τεχνών,η συνέλευση των μελών της Ε.Κ.Η. στις 11 Απριλίου κατέληξε στα εξής:

       Βραχυπροθέσμα:

  1. Αιτούμαστε την οικονομική στήριξη ,βάσει του προϋπολογισμού που προβλέπεται από το ΥΠΠΟΑ προς ΔΗΠΕΘΕ και ΠΚΔΙ, του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού ώστε να μπορέσει να εργαστεί ,μέσα στο καλοκαίρι,το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης.
  1. Αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για να θέσουμε, τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων καλλιτεχνών στην περιοχή μας και να συζητήσουμε ενδεχόμενες λύσεις  στην κρίση που βιώνουν οι κλάδοι μας ενόψει των επόμενων κρίσιμων μηνών της πανδημίας.
  1. Προτείνουμε τη δημιουργία Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ στην περιοχή της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, αίτημα που παρουσιάστηκε ως μείζον στις συνελεύσεις του σωματείου μας, με διάθεση μέρος των κονδυλίων, που προβλέπονται για τον πολιτισμό σε κάθε τοπική αυτοδιοίκηση (απευθύνουμε το αίτημα προς όλους τους Δήμους της Ηπείρου), ώστε να αποτελέσει απαρχή για να κινηθούμε με εξωστρέφεια από την περιφέρεια μας και να προβάλλουμε/προάγουμε το πλούσιο επαγγελματικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής. Θεωρούμε ότι διαχωρισμοί δεν χωρούν στην τέχνη μας και στοχεύουμε να αγκαλιάσουμε, όσο το δυνατόν ,το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών καλλιτεχνικών ομάδων και  επαγγελματιών της περιοχής.

Μακροπρόθεσμα:

  1. Αιτούμαστε τη συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού των ντόπιων επαγγελματιών καλλιτεχνών στις επιχορηγούμενες παραγωγές του Δηπεθε Ιωαννίνων (προτείνουμε 70% ποσοστό ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού – 30% καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα), καθώς και τη δημιουργία σταθερών ανοιχτών καλεσμάτων προς υποβολή προτάσεων από τις καλλιτεχνικές ομάδες και ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής της Ηπείρου, που θα διοργανώνουν σταθερά οι δύο Εποπτευόμενοι Φορέις του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) με στόχο την προαγωγή της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  1. Θεωρούμε αναγκαία πλέον τη θεσμική συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης του σωματείου μας στα διοικητικά συμβούλια των Εποπτευόμενων Φορέων του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει πάνω στις αποφάσεις ,που λαμβάνουν τα άνω διοικητικά συμβούλια και να εποπτεύει την εφαρμογή της διαφάνειας στις επιλογές των εκάστοτε φορέων (πράγμα που προβλέπεται από τα καταστατικά  των ανωτέρω φορέων).

Μια κοινωνία χωρίς πολιτισμό, οδεύει σε επικίνδυνα μονοπάτια για την ίδια και τη φύση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ζητάμε να σταματήσει θ πολιτική φίμωσης και απαξίωσης των καλλιτεχνικών κλάδων με πρόσχημα την πανδημία!

Άνοιγμα του πολιτισμού με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και στήριξη

όλων των καλλιτεχνών επαγγελματιών για όσο διαρκούν οι συνέπειες της

πανδημίας στην ανεργία που ματίζει τους κλάδους μας!

Αιτούμαστε τη στήριξη των συμπολιτών μας στο δίκαιο αγώνα μας!!

#Κανένας μόνος, καμία μόνη

# Ο πολιτισμός είναι οι εργαζόμενοι των κλάδων του

 #Οι τέχνες μας είναι επάγγελμα και όχι χόμπι

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα