Πέμπτη, 25/04/2024 | 22:43

Ήπειρος: Μετά την Πρέβεζα και δεύτερη μονάδα ΟΚΑΝΑ, στα Ιωάννινα!

803 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/04/2021, 9:08 πμ | 0 σχόλια

 

Όταν ήταν από τα θέματα- ταμπου και δεν πλησιάζονταν, η εφημερίδα ΤΟΜΗ στην ενημέρωση είχε ξεκινήσει , να γράφει πόσο επιτακτική ανάγκη ήταν να δημιουργηθεί στην Πρέβεζα κέντρο απεξάρτησης- παράρτημα του ΟΚΑΝΑ. Η Πρέβεζα θρήνησε νεκρούς, έχασε νέους ανθρώπους που αν υπήρχε το κέντρο απεξάρτησης θα είχαν σωθεί.

Σιγά-σιγά άρχισαν να παίρνουν θέση οι φορείς, ο τότε κυβερνητικός βουλευτής του νομού Πρέβεζας Δημήτρης Τσαντούλας πήγε στο υπουργείο υγείας, ενώ υπέρμαχοι σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν τόσο ο τότε νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, όσο και ο τότε δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας.

Έγινε το κέντρο απεξάρτησης ή αν θέλετε το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα και οι άνθρωποι του κέντρου, οι επιστημονικά υπεύθυνοι ευχαρίστησαν δημόσια την ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση και τον εκδότη της Σπύρο Πλέουρα.

Φτάσαμε στο 2021 κι ενώ μεγάλος αριθμός χρηστών εντάχθηκε στο πρόγραμμα, όλα αυτά τα χρόνια στο παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα, η είδηση είναι πλέον ότι σε επίπεδο Ηπείρου θα λειτουργήσει και δεύτερη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, στα Ιωάννινα.

Είναι σαφέστατα μια χαρμόσυνη είδηση, αφού και το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα θα αποσυμφορεθεί, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε ασθενείς από τα Γιάννενα και τις γύρω περιοχές να ενταχθούν σε προγράμματα σε πιο  κοντινή απόσταση από τους τόπους κατοικίας τους .

Ο ΟΚΑΝΑ, από την ίδρυσή του, αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών στη χώρα. Ο Οργανισμός με τις υπηρεσίες του στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης, εστιάζοντας στους πυλώνες της πρόληψης, της μείωσης της βλάβης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης. Παράλληλα, ο ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει δράση για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αποστιγματοποίηση των εξαρτημένων ατόμων.

Με τις δράσεις και τις υπηρεσίες του επιτυγχάνει να καλύψει ολόκληρο το φάσμα των αναγκών των εξαρτημένων ατόμων, των οικογενειών τους και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Το δίκτυο Δομών και παροχής Υπηρεσιών του Οργανισμού αποτελείται από 67 Μονάδες Υποκατάστασης, 9 «Στεγνά» Προγράμματα, 4 Μονάδες Άμεσης Πρόσβασης, 2 Μονάδες Υποκατάστασης σε Φυλακές, ενώ στον τομέα της πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ έχει την επιστημονική εποπτεία για 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

Η ενεργή και απρόσκοπτη παρουσία του ΟΚΑΝΑ στον χώρο των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών συνοδεύεται από μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση, βασιζόμενη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη στήριξη των ωφελούμενων και την εξασφάλιση συνεχούς πρόσβασης σε όποιον έχει ανάγκη.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα