Σάββατο, 20/04/2024 | 09:00

Ως Εδώ! Κρανίου τόπος μεγάλο τμήμα της παραλίας Πρέβεζας

578 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/03/2021, 10:48 μμ | 0 σχόλια

 

 

ΩΣ ΕΔΩ! 

ΣΕ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ!

 Θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν οι εικόνες πλήρους εγκατάλειψης στο παραλιακό τμήμα της πόλης μας που εκτείνεται από το λιμάνι προς τον Προμαχώνα και το Βαθύ. Μια περιοχή με υπέροχη φυσική ομορφιά, που κάποτε έσφυζε από ζωή και στην οποία οι Πρεβεζάνες -οι έκαναν το μπάνιο και τον περίπατό τους, έχει μετατραπεί σε έναν  τεράστιο σκουπιδότοπο με έντονη δυσοσμία ενώ τμήματα έχουν καλυφθεί από βάτα και καλάμια.

  Ο Προμαχώνας απειλείται με σταδιακή κατάρρευση,  αφού, όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες, έχουν αποσπαστεί πέτρες, ειδικά στη βάση του, και δεν έχει πλευρική στήριξη. Στο υπέροχο αλσάκι με τα πευκάκια  οι δημοτικές αρχές δεν είχαν την ελάχιστη ευαισθησία (που δεν κόστιζε τίποτε) να φτιάξουν το παγκάκι ενώ δεν υπάρχει καν κάδος απορριμμάτων. 

Η τραγική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τον επικίνδυνο δρόμο που περνά από το νοσοκομείο, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και οδηγεί στο Ψαθάκι. Ο δρόμος αυτός που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται σε  τραγική κατάσταση. Είναι γεμάτος με λακκούβες και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πεζών και των περιπατητών, αφού σε πολλά σημεία δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και όπου υπάρχει είναι σε οικτρή κατάσταση. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα για τους πεζούς και τους οδηγούς στο γεφυράκι που είναι ιδιαίτερα στενό.

 Και βέβαια υπάρχει το στρατόπεδο με τα καύσιμα που αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Οι αποθήκες καυσίμων πρέπει να φύγουν αμέσως από την πόλη, αφού όλοι καταλαβαίνουμε τον τεράστιο κίνδυνο που συνεπάγονται σε περίπτωση ατυχήματος. 

 

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ-ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΧΩΡΩΝ

   Ως «Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» θεωρούμε ότι οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους τους πολίτες και πρέπει να υπάρχει η ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση σε αυτούς με απόλυτη ασφάλεια. Η απομάκρυνση τουλάχιστον  των μπάζων και των σκουπιδιών μολονότι δεν αποτελεί κάποιο «φοβερό» και «δύσκολο» έργο σκοντάφτει στην ανυπαρξία ενδιαφέροντος για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Δεν υπάρχει Δημοτικό Συμβούλιο που να μην έχουμε θέσει –μάταια δυστυχώς- το ζήτημα του καθαρισμού του συγκεκριμένου χώρου , όπως και πολλών άλλων. 

  Ο Προμαχώνας και μια σειρά άλλα πανέμορφα σημεία της πόλης μας δε βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γιατί πολύ απλά οι ιθύνοντες της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και προηγούμενων, έχουν άλλες προτεραιότητες και διαφορετική ιεράρχηση των αναγκών της πόλης. Για όλους αυτούς η έννοια της «ανάπτυξης» ταυτίζεται αποκλειστικά  με την εμπορευματοποίηση και με  μια εύθραυστη τουριστική βιτρίνα. Συχνά μάλιστα η υποβάθμιση ενός δημόσιου χώρου είναι συνειδητή τακτική με στόχο την απαξίωση των ελεύθερων δημόσιων χώρων στη συνείδηση των πολιτών και την ταύτισή τους με την ερήμωση και την εγκατάλειψη,  ώστε να μπορούν ευκολότερα να τα ξεπουλήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

   Για τον ίδιο επίσης λόγο, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με θέματα καθαρισμού και προστασίας δημόσιων χώρων είναι υποστελεχωμένες, χωρίς μόνιμο προσωπικό, με συμβάσεις μερικών μηνών, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό,  δίχως επαρκή επιμόρφωση και μέτρα προστασίας για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η υποβάθμιση του δημόσιου χώρου  συμβαδίζει με την εργασιακή και ευρύτερη υποβάθμιση που επιχειρούν στις ζωές μας. 

   Η αλήθεια όμως είναι ότι οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, συντήρηση…. και όχι αφορμές για απορρόφηση κονδυλίων και εξυπηρέτησης εργολάβων. Η έξοδος από το σπίτι, το περπάτημα, η βόλτα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το προσεγμένο περιβάλλον  αποτελούν καθολικό δικαίωμα.

   Η Πρέβεζα είναι μια πόλη που έχει μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και μεταξύ άλλων έχει την τύχη  να  αγκαλιάζεται από θάλασσα. Η ομορφιά αυτή έχει μετατραπεί σε ασχήμια με την οποία μας ζητούν να συμβιβαστούμε. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Καλούμε τους πολίτες να αντιδράσουν μαζικά και τις τοπικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 Η Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας  ζητά να παρθούν επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική για τους πολίτες κατάσταση:

-Να καθαριστεί άμεσα περιοχή της παραλίας και να παρθούν μέτρα φυσικής ανάπλασής της, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος περιπάτου και ψυχαγωγίας.

-Να παρθούν μέτρα συντήρησης του Προμαχώνα, να τοποθετηθούν κάδοι  και να φτιαχτούν τα παγκάκια στο αλσάκι.  

-Να φτιαχτεί ο δρόμος που είναι γεμάτος μπαλώματα και λακκούβες και να δημιουργηθεί  πεζοδρόμιο περιπάτου που να φτάνει μέχρι το Ψαθάκι.

-Να απομακρυνθούν τα καύσιμα  και ο χώρος του στρατοπέδου να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και  να παραδοθεί χωρίς το παραμικρό μίσθωμα στον λαό της Πρέβεζας.

– Να προσληφθεί  προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας , ώστε να στελεχωθεί  καλύτερα η τεχνική υπηρεσία και η υπηρεσία καθαριότητας, να καταργηθεί η ελαστική και ορισμένου χρόνου εργασία,  να ενισχυθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου και τα έργα να εκτελούνται από το Δήμο και όχι από εργολάβους.  

 

η δημοτική κίνηση 

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα