Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:23

Πρέβεζα: Φόρος τιμής στους ήρωες του 1821 – Οι αλλαγές και οι εικόνες που βλέπουν οι κάτοικοι της πόλης

616 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/03/2021, 2:18 μμ | 0 σχόλια

 

 

Με τρόπο διαδραστικό, προσιτό στην κάθε ηλικία, ειδικά στους νέους, αποδίδει η  Πρέβεζα φόρο τιμής στον αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων, στους πρωταγωνιστές και τους εμπνευστές του, αλλά και στους Έλληνες και Φιλέλληνες ποιητές, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν από τον ηρωικό αγώνα και εκφράστηκαν με στίχους.

Η γνωριμία και η μελέτη αυτών των έργων, προκαλεί μεγάλη συγκίνηση στον αναγνώστη, γι’ αυτό και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής «ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021- ΙΣΤΟΡΙΑ- ΜΝΗΜΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που δουλεύουν συλλογικά, περιέλαβαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων δράσεις, σχετικές με την Ποίηση. Περπατώντας στην Αγορά της πόλης, παρατηρεί κανείς στις βιτρίνες καταστημάτων στίχους ηρωικούς για το 1821 γραμμένους πάνω στις τζαμαρίες. Στίχους του Ρήγα, του Σολωμού, του Κάλβου, του Παλαμά, καθώς και δημοτικών τραγουδιών του αγώνα.

Οι καταστηματάρχες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της Επιτροπής και το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό. Ο Βαγγέλης Τσώλης, μέλος της Επιτροπής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κριτήριο της επιλογής των στίχων. Όπως λέει, ήθελε να αποδώσει το πνεύμα του αγώνα την αυτοθυσία, την ομοψυχία και σημειώνει: «Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αναγνώστης να δημιουργήσει εικόνα διαβάζοντας τους στίχους. Πέραν της εορταστικής ατμόσφαιρας, επιδιώκουμε το ευρύ κοινό να γνωρίσει τους στίχους, να προβληματιστεί και να αναζητήσει να διαβάσει ολόκληρο το ποίημα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα έχουμε πετύχει πολλά».

Την πραγματοποίηση αυτής της δράσης ανέλαβε εθελοντικά ο καλλιτέχνης Πάνος Γαλάνης, ο οποίος φιλοτέχνησε τους στίχους στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Η Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 προχώρησε και στην επόμενη δράση. Εκεί όπου βρίσκονταν, άλλοτε, ιστορικά κτήρια -ύστερα από σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών των σημερινών ακινήτων- τοποθετήθηκαν πίνακες οι οποίοι τα απεικονίζουν όπως ήταν τότε και μέσα σε αυτά έζησαν οικογένειες ηρώων της Επανάστασης ή έγιναν σχολείο με την συμβολή του Κοσμά του Αιτωλού, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ειδικότερα, οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στα εξής σημεία:

– Στην οδό 21ης Οκτωβρίου 28: Εκεί έστεκε η οικία του Σουλιώτη Νότη Μπότσαρη , η οποία στη συνέχεια κατοικήθηκε από τον επίσης Σουλιώτη, καπετάνιο Γεωργάκη Κακαμπίνη. Το οίκημα κατεδαφίστηκε το 1970.

-Στην οδό Κώστα Καρυωτάκη 7: Ο πρώην φούρνος Τζιάκου, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 2012, ήταν το κτήριο του Σχολείου, το οποίο ίδρυσε ο ‘Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1779.

– Στην οδό Χρήστου Κοντού 42: Η άλλοτε οικία όπου κατοικούσε η οικογένεια του Οδυσσέα Ανδρούτσου με την Πρεβεζιάνα μητέρα του Ακριβή, το γένος Τσαρλαμπά και τη γυναίκα του Ελένη, το γένος Καρέλλη από τους Καλαρρύτες, κατεδαφίστηκε το 2011 . Να σημειωθεί, ότι τα οστά του ήρωα βρίσκονται από το 1967 σε οστεοφυλάκιο κάτω από το άγαλμά του, στην παραλία της πόλης.

Τους πίνακες φιλοτέχνησε και επιμελήθηκε, το μέλος της Επιτροπής, Λαμπρινή Νταλαμάγκα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν όλο τον χρόνο και εκτός της πόλης, στα χωριά, την Πάργα και την Αθήνα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Κατσίμπρας, μέλος τη Επιτροπής. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις ιστορικού αρχειακού υλικού.

«Σκοπός μας είναι η Πρέβεζα να αναδειχθεί ως ιστορικός και πολιτιστικός προορισμός. Μέσα από τις δράσεις, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες και ειδικά στους νέους, να εμπλακούν στην προσπάθεια και να αναδειχθούν άγνωστα ιστορικά στοιχεία του τόπου» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίμπρας και προσθέτει: Η Πρέβεζα έχει ευαισθητοποιηθεί. Στην οργανωτική δομή του εγχειρήματος συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες και 20 Σύλλογοι, ενώ υπάρχει συνεργασία με το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα