Σάββατο, 20/08/2022 | 04:13

Πρέβεζα: Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡ.ΣΥΜ. για το οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων

273 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/03/2021, 2:08 μμ | 0 σχόλια

 

 

Η νέα απόφαση για οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων αποτελεί την πιο ηχηρή αποτυχία της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, με το υπουργείο Παιδείας να έχει επιδείξει πρωτοφανή διοικητική ανικανότητα και πολιτική απροθυμία να εξασφαλίσει την υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Στην 

Η κυβέρνηση αντί για υγειονομική επιτήρηση προωθεί την αστυνομική επιτήρηση: πρόστιμα, αναίτιες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς των νέων στις πλατείες. Είναι πλέον σαφές πως έχει πράξει ελάχιστα για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων, ενώ χιλιάδες μαθητές είναι αποκλεισμένοι από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν και κλείνουν όπως άνοιξαν δίχως ουσιαστικά μέτρα, επαναλαμβάνοντας το ίδιο αποτυχημένο πείραμα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των οικογενειών. Το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε προκλητικά και δεν υλοποίησε ούτε μία από τις προτάσεις που έγιναν για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολικών μονάδων: να «σπάσουν» τα τμήματα και να γίνουν 15άρια, με μία ελάχιστη αύξηση προσωπικού και παράλληλη αξιοποίηση αιθουσών που μπορούσαν να διαθέσουν οι Δήμοι, να υπάρξουν σχολικοί νοσηλευτές, για να γίνεται καλύτερα η προληπτική διαδικασία,  να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα τεστ στα μέλη της σχολικής κοινότητας, να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και φυσικά και άλλων κοινωνικών ομάδων, με βάση την κοινή λογική. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής έγιναν ορατά τις τελευταίες μέρες πριν το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε νομοθετικό «ντελίριο» και αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για τη μεγαλύτερη αντιδραστική και αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών. Θέσπισε νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεσμοθέτησε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επανάφερε την Τράπεζα Θεμάτων, ψήφισε διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, αναμόρφωσε προς το χειρότερο την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση και νομιμοποίησε την ανήλικη απλήρωτη εργασία.

Παράλληλα, αγνοώντας τις έκτακτες υγειονομικές και παιδαγωγικές συνθήκες, επέλεξε να συγκρουστεί με τους εκπαιδευτικούς. Ξεκίνησε σοβαρές διαμάχες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (και έχασε συντριπτικά), ναρκοθέτησε κάθε επικοινωνία και συνεννόηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώ σήμερα, προσπαθεί να επιβάλλει-ανεπιτυχώς- την τιμωρητική αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας έχει μετατραπεί σε υπουργείο ιδιωτικής παιδείας, επικοινωνιακής διαχείρισης, απευθείας αναθέσεων χιλιάδων ευρώ σε ιδιώτες, παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Επίσης έχει μετατραπεί σε υπουργείο «ατμομηχανή» της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής ατζέντας που εχθρεύεται το δημόσιο σχολείο και τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ επιδεικνύει «ένοχη» αδράνεια για την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος εν μέσω πανδημίας.

 

Πρέβεζα, 18 Μαρτίου 2021

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Πρέβεζας του  ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα