Παρασκευή, 29/03/2024 | 01:53

Κώστας Μπάρκας: Να αποκατασταθεί η αδικία της κυβέρνησης απέναντι στα τρίτεκνα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

619 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/03/2021, 2:09 μμ | 0 σχόλια

 

 

Κώστας Μπάρκας: Να αποκατασταθεί η αδικία της κυβέρνησης απέναντι στα τρίτεκνα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εφαρμόζει τον Νόμο για τις μεταθέσεις των τριτέκνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των ίδιων και των οικογενειών τους, αφού δεν αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες στις οποίες υπάγονται, όπως προβλέπεται για τα στελέχη, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες λόγω κοινωνικών κριτηρίων. Την εν λόγω άνιση μεταχείριση προς τα στελέχη με τρία παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων, φαινόμενο που επεκτείνεται και στα Σώματα Ασφαλείας, φέρνει με Αναφορά του στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Η συγκεκριμένη Αναφορά βασίστηκε σε σχετική Επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ), προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. 

Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά του κ. Μπάρκα, από την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) δεν εφαρμόστηκε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία μεταθέσεων σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι εντάσσονται στην θεσμοθετημένη ειδική κατηγορία των τριτέκνων, βάσει του Νόμου 3883/2010, άρθρο 5, του Νόμου 4361/2016, άρθρο 15 και του Νόμου 4609/2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα,  οικογένειες που ανήκουν στην κατηγορία των τριτέκνων, να μετατεθούν σε περιοχή, που δεν ήταν μέσα στις επιθυμίες τους. Χωρίς μάλιστα να υφίστανται απολύτως αδήριτες υπηρεσιακές ανάγκες. Δηλαδή, υπήρξε μετακίνηση και αλλαγή περιβάλλοντος σε οικογένειες, που φέρουν το βάρος και την ευθύνη ανατροφής και διαπαιδαγώγησης τριών ανηλίκων τέκνων, τη στιγμή που οι τρίτεκνες οικογένειες έχουν εξισωθεί σχεδόν κατά πάντα με τις πολύτεκνες οικογένειες λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος. Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές. Πλέον υποχρεωτικά και οι τρίτεκνοι υπηρετούν στον τόπο προτίμησής τους κατόπιν αναφοράς τους. Αντί αυτού, όμως, οι ίδιοι δεν αντιμετωπίστηκαν από την υπηρεσία, όπως προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις ειδικές κατηγορίες, λόγω κοινωνικών κριτηρίων. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην Επιστολή της ΟΠΟΤΤΕ, η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά καταγράφεται ανισότιμη μεταχείριση και για στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.   

Με την Αναφορά του ο κ. Μπάρκας ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την άμεση διόρθωση των πινάκων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των τριτέκνων αξιωματικών και των οικογενειών τους, πάντοτε στο πλαίσιο της τήρησης των επιταγών του Συντάγματος, που προβλέπει ειδική μέριμνα για τις πολυμελείς οικογένειες.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Αναφορά του κ. Μπάρκα: 

 

  

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τoν κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

 

Θέμα: «Αποκατάσταση αδικίας τριτέκνων Αξιωματικών»   

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 77/09-03-2021, Επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ), με την οποία επισημαίνεται ότι από αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) δεν εφαρμόστηκε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία μεταθέσεων σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι εντάσσονται στην θεσμοθετημένη ειδική κατηγορία των τριτέκνων, βάσει του Νόμου 3883/2010, άρθρο 5, του Νόμου 4361/2016, άρθρο 15 και του Νόμου 4609/2019. Όπως επισημαίνεται στην Επιστολή της ΟΠΟΤΤΕ, η μη εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου οδήγησε ορισμένες οικογένειες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, σε μετάθεση σε περιοχή, που δεν ήταν μέσα στις επιθυμίες τους. Χωρίς μάλιστα να υφίστανται απολύτως αδήριτες υπηρεσιακές ανάγκες. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μετακινηθούν και να αλλάξουν περιβάλλον οικογένειες, που φέρουν το βάρος και την ευθύνη ανατροφής και διαπαιδαγώγησης τριών ανηλίκων τέκνων, τη στιγμή που οι τρίτεκνες οικογένειες έχουν εξισωθεί σχεδόν κατά πάντα με τις πολύτεκνες οικογένειες λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος. Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές. Πλέον υποχρεωτικά και οι τρίτεκνοι υπηρετούν στον τόπο προτίμησής τους κατόπιν αναφοράς τους. Αντί αυτού, όμως, οι τρίτεκνοι δεν αντιμετωπίστηκαν από την υπηρεσία ισότιμα με τους πολύτεκνους και τα υπόλοιπα στελέχη, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες λόγω κοινωνικών κριτηρίων, αλλά μετατέθηκαν χωρίς λόγο.

Με την επιστολή της η ΟΠΟΤΤΕ, αφού επισημαίνει ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταπατά Νόμο, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, ζητά την άμεση διόρθωση των πινάκων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των τριτέκνων αξιωματικών και των οικογενειών τους, πάντοτε στο πλαίσιο της τήρησης των επιταγών του Συντάγματος, που προβλέπει ειδική μέριμνα για τις πολυμελείς οικογένειες.

 

Επισυνάπτεται η Επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ).

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 11.03.2021

 

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

          

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα