Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:31

Αναφορά του Θανάση Καββαδά στον Υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα των δασικών χαρτών

480 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/03/2021, 6:47 μμ | 0 σχόλια

 

 

Αναφορά του Θανάση Καββαδά στον Υπουργό Περιβάλλοντος

για το θέμα των δασικών χαρτών

 

Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή επτά προέδρων κοινοτήτων της Λευκάδας, με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τα λάθη που υπάρχουν σε πολλές ιδιοκτησίες που εμφανίζονται δασικές ενώ δεν είναι, ενώ καταθέτουν και σχετικές προτάσεις και αιτήματα. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Σε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που ανέλαβα από την πρώτη ημέρα ανάρτησης των δασικών χαρτών, κατέθεσα επιστολή που μου κοινοποιήθηκε από τους Προέδρους επτά κοινοτήτων του νησιού μας, σχετικά με τους δασικούς χάρτες. 

Θέλησα έτσι να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με αυτές των συμπολιτών μου που ανησυχούν για τις ιδιοκτησίες τους, τόσο ως προς την κατοχή, αλλά κυρίως ως προς τις δυνατότητες που θα έχουν να τις αξιοποιήσουν. Μιλάμε για αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν εδώ και δεκαετίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή οικογένειες, πλην όμως εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικές, με αποτέλεσμα πέρα από τον χαρακτήρα τους να αμφισβητείται ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Το πρόβλημα των δασωμένων αγρών είναι γνωστό, έχει αναλυθεί επαρκώς και, σε ό,τι με αφορά, το έχω μεταφέρει επανειλημμένα, και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση του, στο Υπουργείο. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία σφαιρικά και ευέλικτα, να ληφθούν υπόψη όλα τα τεκμήρια χρήσης και ιδιοκτησίας που διαθέτουν οι πολίτες, ώστε στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας να μην αδικηθεί κανείς και να μην θιγεί η περιουσία κανενός. 

Η επιστολή των προέδρων που κατέθεσα στη Βουλή έχει 3 προτάσεις: με την πρώτη ζητούν η διαδικασία των αντιρρήσεων να γίνεται ατελώς. Με τη δεύτερη πρότασή τους ζητούν στην Επιτροπή Αντιρρήσεων, πέρα από τα μέλη που προβλέπονται ήδη, να συμμετέχει και ο πρόεδρος κάθε κοινότητας, ανάλογα με την περιοχή που ελέγχεται. Είναι μία πολύ σωστή πρόταση, αφού οι τοπικοί αιρετοί έχουν πολύ καλή εικόνα και της περιοχής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες τους, και δηλώνω ότι σκοπεύω να την μεταφέρω και προσωπικά στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Τέλος, η τρίτη πρόταση αφορά παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, κάτι που κι εγώ έχω ήδη ζητήσει και γραπτά με ερώτησή μου αλλά και προφορικά στις επαφές μου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί ριζικά το πρόβλημα των δασωμένων αγρών, πλην όμως, συμμεριζόμενος την ανησυχία των συμπολιτών μου θεώρησα χρέος μου να μεταφέρω επίσημα και αυτήν την επιστολή των επτά προέδρων στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και βεβαίως θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα, να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες και να μεσολαβώ ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αδικηθεί κανείς.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα