Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:05

MeDinno: στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας μέσω της προώθησης καινοτόμων προϊόντων που σέβονται την παράδοση

530 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/02/2021, 3:28 μμ | 0 σχόλια

 

 

Κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας COVID-19, η υλοποίηση του έργου MeDinno  δείχνει τον δρόμο προς έναν αγροδιατροφικό τομέα με σεβασμό στην παράδοση και επένδυση στην καινοτομία. Το MeDinno στηρίζει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στους τομείς εκτροφής μηρυκαστικών και αγροδιατροφής και ιδιαίτερα τη μετακινούμενη κτηνοτροφία της Ηπείρου.

Η εκτατική και η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνδέονται άμεσα με την αυτάρκεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και παράγουν υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον. Ωστόσο, στις σύγχρονες διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες οι πιέσεις για την παραδοσιακή αυτή πρακτική γίνονται όλο εντονότερες. 

Κοινή πρωτοβουλία φορέων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Απουλίας

Το MeDinno υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Το έργο συντονίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία για την υλοποίησή του συνεργάζεται με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, την Ένωση Επαρχιών Απουλίας, τη Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια, και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο χώρες συνδυαστικά παράγουν το 53% του συνολικού αιγοπρόβειου κρέατος και το 28% του συνολικού κατσικίσιου γάλακτος στην ΕΕ. 

Δράσεις για την τυροκομία και το αιγοπρόβειο κρέας

Αξιοποιώντας τη γνώση και τη τεχνογνωσία της Ιταλίας, που διαθέτει 19 τυριά ΠΓΕ, το MeDinno στηρίζει παραγωγούς και επιχειρηματίες σε όλη την αλυσίδα αξίας. Συνεχίζει έτσι την προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου για την ανακήρυξη τυροκομικών προϊόντων της σε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως το Κασκαβάλι Πίνδου και το Τσαλαφούτι Τζουμέρκων. 

Επένδυση στην γνώση και στην εξωστρέφεια

Συγκεκριμένα με μία σειρά δράσεων το έργο MeDinno:

  • Χαρτογραφεί τις αγορές για την ανάδειξη των καταναλωτικών προφίλ στους τομείς των τυροκομικών και προϊόντων αιγοπρόβειου κρέατος και συμβάλλει στη διεύσδυσή τους στη διεθνή αγορά
  • Εκπαιδεύει και στηρίζει παραγωγούς σε ζητήματα παραγωγής τυριού και προϊόντων κρέατος με υψηλή προστιθέμενη αξία που απαντούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών 
  • Ενισχύει τη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών στο πεδίο της ανάπτυξης και προώθησης αναγνωρίσιμης ταυτότητας των προϊόντων
  • Διοργανώνει εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με παραδοσιακά προϊόντα και βασικές πρώτες ύλες το πρόβειο κρέας και τα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα με καλεσμένους, επιχειρηματίες, φορείς και δημοσιογράφους του αγροδιατροφικού και του τουριστικού τομέα. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου με το MeDinno αναδεικνύει και αξιοποιεί τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά των Ηπειρώτικων προϊόντων κρέατος και τυροκομίας καθώς αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο σε αγορές όπου αναζητούν σύγχρονα αγροδιατροφικά προϊόντα ολοκληρωμένα ως προς τη γεύση, την ποιότητα, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα