Τετάρτη, 20/10/2021 | 15:28

Στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας Ηπείρου το έργο Medinno

139 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/02/2021, 12:36 μμ | 0 σχόλια

 

 

Το έργο Medinno

 Το έργο Medinno έχοντας οδηγό  την στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη στήριξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των μικρών κτηνοτρόφων και παραγωγών, καθώς και τη διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου υλοποίησε δράσεις για την στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας μέσω της προώθηση καινοτόμων προϊόντων που σέβονται την παράδοση.

Δράσεις του έργου προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του αγροδιατροφικού τομέα:

  • Χαρτογράφηση της αγοράς για τον εντοπισμό των καταναλωτικών προφίλ στους τομείς των τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων αιγοπρόβειου κρέατος με στόχο την ευρύτερη διείσδυσή τους στη διεθνή αγορά.
  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ιταλία που διαθέτει 19 τυριά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, τα περισσότερα στην Ευρώπη. 
  • Προμήθεια φορητής μονάδας τυροκόμησης από την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου για εκπαιδευτικούς – ερευνητικούς σκοπούς, με γνώμονα τη μεταφορά της παραδοσιακής γνώσης στις νέες γενιές κτηνοτρόφων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
  • Πραγματοποίηση 42 εργαστηρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε Ελλάδα και Ιταλία, όπου εκπαιδεύτηκαν πάνω από 800 κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και σπουδαστές των κλάδων της αγροδιατροφής και της εστίασης.
  • Διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων στα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, την Πρέβεζα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των οποίων περισσότεροι από 160 εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες της αγροδιατροφής και του τουρισμού, καθώς και δημοσιογράφοι γεύτηκαν τα προϊόντα της Ηπείρου μέσα από σύγχρονες γαστρονομικές προσεγγίσεις.. 

Το έργο MeDInno εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου. Ο άξονας αυτός αποτελεί μία από τις σταθερές προτεραιότητες της Περιφέρειας, που υλοποιεί σειρά από έργα για την ενίσχυσή του. Ανάμεσα, σε αυτά είναι και οι προσπάθειες για την κατοχύρωση τυροκομικών προϊόντων της Ηπείρου σε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως το Κασκαβάλι Πίνδου και το Τσαλαφούτι Τζουμέρκων.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα