Παρασκευή, 19/04/2024 | 17:22

Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη βουλή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

564 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/02/2021, 8:00 πμ | 0 σχόλια

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι έχει σε πρώτη προτεραιότητα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» –  Ομιλία στη Βουλή 

 

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Επικρατείας για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας ΑμεΑ, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Στην εισαγωγή του, σχολίασε ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να χτυπήσει τον Πρωθυπουργό με συκοφαντίες και αθλιότητες, υπό το φως των απεχθών γεγονότων που βλέπουν τη δημοσιότητα, θα πέσουν στο κενό, διότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποδείξει ότι σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου. 

Τόνισε ότι οι άθλιες και απεχθείς συμπεριφορές που αποκαλύφθηκαν και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν είναι ανεκτές, γι’ αυτό παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, η οποία θα πράξει το καθήκον της, σχολιάζοντας ότι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η προστασία των ανηλίκων από διαστροφικές καταστάσεις και συμπεριφορές είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι υπάρχει μία και μοναδική απάντηση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα: έρευνα από τη δικαιοσύνη και αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, έδειξε τις προθέσεις της απέναντι στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία, συνδέοντας για πρώτη φορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ με συγκεκριμένους και κυρίως με μετρήσιμους στόχους, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να μη μείνει ευχολόγιο. 

Τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αποτελεί εφαρμογή του άρθρου 9 της Σύμβασης για τα άτομα με αναπηρία αναφορικά με το δικαίωμα της προσβασιμότητας, επισημαίνοντας ότι αυτό που για τους περισσότερους είναι απλό και αυτονόητο, όπως το να διασχίσουμε ένα πεζοδρόμιο, να διαβάσουμε ένα άρθρο, να ακούσουμε ειδήσεις, να μπούμε σε μια δημόσια υπηρεσία ή να βρεθούμε σε ένα πάρκο, για δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους  μας είναι αδύνατο χωρίς τις κατάλληλες παρεμβάσεις από το κράτος.

Ανέφερε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, δημιουργείται ένα ενιαίο κέντρο, μια νέα ανεξάρτητη αρχή, η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, η οποία θα έχει την ευθύνη εποπτείας, εφαρμογής και αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την αρμοδιότητα του σχεδιασμού νέων προτάσεων, ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή όλων των ενδεδειγμένων μέτρων, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία, τις επικοινωνίες και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Τόνισε ότι απαρτίζεται από επιστήμονες κύρους, άτομα με αναπηρία, από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και από τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ η ιδιαίτερη βαρύτητα και η ενίσχυση του ρόλου αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής καταδεικνύεται από το γεγονός ότι θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στη δεύτερη θεσμική και νομοθετική καινοτομία, για την ενίσχυση του ρόλου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόνισε ότι αποκτά οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, αναλαμβάνοντας να καλύψει ένα μεγάλο εύρος δικαιωμάτων όπως τα ανθρώπινα, ατομικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα, προστατεύοντας ουσιαστικά τους ανθρώπους που υφίστανται βία, κακοποίηση, διάκριση, οποιουδήποτε είδους άνιση μεταχείριση στον ιδιωτικό ή το δημόσιο χώρο.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής σε Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, χαρακτηρίζοντάς την ένα θεσμό για το μέλλον και σχολιάζοντας ότι θα κληθεί να απαντήσει σε σοβαρά ζητήματα που θέτει η πρόοδος της επιστήμης, όπως πότε και για ποιο σκοπό μπορούμε να παρέμβουμε στο ανθρώπινο γενετικό υλικό, πότε θεωρείται ασφαλές για τον άνθρωπο ένα μεταλλαγμένο ή συνθετικό τρόφιμο, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στα πειράματα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, με τι ιδιότητες και χαρακτηριστικά και για ποιες χρήσεις θα εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια συζήτηση να κυριαρχήσει κλίμα σύνθεσης και συναίνεσης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης σε ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο αλλά πεδίο σύνθεσης και συνεργασίας. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αποδεικνύουν ότι η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία αλλά και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα συνιστούν κορυφαία προτεραιότητα. Και το αποδεικνύουν στην πράξη και όχι στα λόγια.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα