Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:14

Θανάσης Καββαδάς: «Δασικοί Χάρτες: Η Κυβέρνηση θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο τις περιουσίες των πολιτών»

584 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/02/2021, 11:37 μμ | 0 σχόλια

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Δασικοί Χάρτες: Η Κυβέρνηση θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο τις περιουσίες των πολιτών» – Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον Υφυπουργό Γεώργιο Αμυρά

 

Συναντήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Αμυρά είχε την Τετάρτη ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να τους εκθέσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από την ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών και να ενημερωθεί για τις μελλοντικές ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας. 

Ο Βουλευτής συναντήθηκε αρχικά με τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, στον οποίο, αφού τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα, μετέφερε τις διαμαρτυρίες που έχουν αρχίσει να καταγράφονται από πολίτες που διαπιστώνουν ότι οι ιδιοκτησίες τους χαρακτηρίζονται δασικές. Ζήτησε να επιδειχθεί ξεκάθαρη πολιτική βούληση ώστε τυχόν λάθη εις βάρος πολιτών να διορθωθούν γρήγορα και χωρίς χρηματική επιβάρυνση. 

Την ίδια εικόνα μετέφερε και στον Υφυπουργό αρμόδιο για δασικά θέματα κ. Αμυρά, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των κ. Στέφανου Γκίκα, Βουλευτή Κέρκυρας, Παναγή Καππάτου, Βουλευτή Κεφαλλονιάς, και του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου, κ. Βαγγέλη Γκουντούφα.

Ο Βουλευτής έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα εκτάσεων που απεικονίζονται ως δασικές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για περιοχές με οικισμούς, ξενοδοχεία ή αγροτικές εκτάσεις που περιέχουν ελιές ή αμπέλια. Έφερε ως χαρακτηριστική περίπτωση το Μεγανήσι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί κατά 60% δασικό, επισημαίνοντας ότι αυτή η εικόνα αφενός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, αφετέρου περιορίζει κάθε δυνατότητα οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας. 

Τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με το κόστος παραβόλου και άλλων δικαιολογητικών (τοπογραφικά, φωτοερμηνεία κλπ) όταν οι περιουσίες τους είναι εμφανώς μη δασικές, ζητώντας να απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος όταν πρόκειται για πρόδηλο λάθος. Επίσης, ανέφερε ότι επειδή θα υπάρχουν χιλιάδες αντιρρήσεις, θα πρέπει να προβλεφθεί η σύσταση περισσότερων Επιτροπών, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων. 

Τέλος, συζήτησε για το καθεστώς που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά, όπου δεν υφίσταται δημόσια περιουσία, ωστόσο η υποχρέωση της απόδειξης της ιδιοκτησίας βαρύνει αυτή τη στιγμή τους ιδιώτες.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις, λόγω αμφισβητήσεων, δεν ενσωματώθηκαν στους αναθεωρημένους χάρτες κάποιες τελεσίδικες πράξεις, ούτε το σύνολο των ευνοϊκών αλλαγών που έφερε η Κυβέρνηση με το Νόμο 4685/2020, που είχε στόχο να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στις επιτροπές. 

Προκειμένου ωστόσο να μην υπάρξουν αδικίες, θεσπίστηκε η διαδικασία του προδήλου σφάλματος (όταν δηλαδή υπάρχει φανερά λανθασμένος χαρακτηρισμός έκτασης), χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τους πολίτες. Έτσι, όσοι πολίτες κρίνουν ότι υπάρχει πρόδηλο σφάλμα στον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά, δωρεάν την αίτησή τους, ακόμα και χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό πλην της επισήμανσης της προβληματικής περιοχής στο σχετικό αναρτημένο χάρτη. 

Αν το αίτημα δικαιωθεί από τη Δασική Υπηρεσία, το σφάλμα διορθώνεται αυτόματα. Αν το Δασαρχείο κρίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία, παραπέμπει το αίτημα στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, ζητώντας από τον ιδιοκτήτη την καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου, και την προσκόμιση όποιων δικαιολογητικών απαιτούνται. 

Στην περίπτωση που ο λανθασμένος χαρακτηρισμός δεν εμπίπτει στην κατηγορία του προδήλου σφάλματος, ο ιδιοκτήτης καταθέτει αντίρρηση, πληρώνοντας το σχετικό παράβολο και συνοδεύοντας το αίτημά του από όποια δικαιολογητικά το τεκμηριώνουν. Η αντίρρηση εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης προδήλου σφάλματος ή αντίρρησης είναι από τις 29 Ιανουαρίου 2021 έως τις 13 Μαΐου 2021 και για τους κατοίκους εξωτερικού έως τις 2 Ιουνίου 2021. 

Σε ό,τι αφορά παλιές αιτήσεις πράξεων χαρακτηρισμού που είναι ήδη κατατεθειμένες στο Δασαρχείο και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα υποβληθούν ατελώς από το Δασαρχείο στο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) και στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και θα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης. 

Μάλιστα, για να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία, προβλέπεται η ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή, καθώς και η συνεργασία των Δασαρχείων με εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι θα αναλάβουν αυτήν την ομαδοποίηση.

Για το θέμα ο κ. Καββαδάς δήλωσε:

«Έπειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Λευκάδα, θεώρησα χρέος μου να επιδιώξω συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να εκθέσω τα προβλήματα που μου μετέφεραν συμπολίτες μου που θεωρούν ότι αδικούνται από τον χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους. 

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι όσοι πολίτες θεωρούν πως ο  χαρακτήρας της ιδιοκτησίας τους τίθεται σε αμφιβολία σε σχέση με την πραγματική της χρήση, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος από τη Δασική Υπηρεσία να προβεί ατελώς στην αναγκαία διόρθωση.

Από εκεί κι έπειτα, το Υπουργείο δηλώνει ότι θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο ότι δεν θα αδικηθεί η ιδιοκτησία κανενός πολίτη. Η πολιτική βούληση φάνηκε ήδη ξεκάθαρα με τον Νόμο 4685/2020 και επιβεβαιώνεται από την πρόθεση του Υπουργείου να διευκολύνει με κάθε τρόπο τους πολίτες. Θα παραμείνω στη διάθεση των συμπολιτών μου για να συμβάλω όπως υπαγορεύει ο θεσμικός μου ρόλος στην επίλυση όποιου προβλήματος προκύψει μέχρι την περαίωση της διαδικασίας.

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα