Τρίτη, 16/04/2024 | 08:35

Η εστίαση παρέδωσε τα κλειδιά – Κύμα διαμαρτυρίας από όλη την Ελλάδα

460 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/02/2021, 4:47 μμ | 0 σχόλια

 

 

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί η εστίαση εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα να διαμαρτύρονται παραδίδοντας τα κλειδιά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διαμαρτύρονται για την μη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την διάσωση του κλάδου και οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν με λουκέτο αφού είναι κλειστές εδώ και τόσο καιρό, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κατεβάσει οριστικά τα ρολά.

Στη Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης συγκεντρώθηκαν και παρέδωσαν τα κλειδιά τους.

Κύριο σύνθημα της συγκέντρωσης που έγινε στο Σύνταγμα ήταν «Πάρτε τα κλειδιά – Δώστε μας πίσω τις ζωές μας – Ανοίξτε το οξυγόνο».

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στην Πάτρα με τους ανθρώπους της εστίασης να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Διαμαρτυρία και στα Τρίκαλα

Με τη φράση “βγήκε η αρκούδα” που κατά την καθομιλουμένη των Τρικάλων σημαίνει “δεν κυκλοφορεί άνθρωπος έξω” οι άνθρωποι της εστίασης πορεύτηκαν σήμερα στο Δημαρχείο των Τρικάλων, σύμφωνα με το trikalavoice.gr.

Έστησαν μάλιστα… τραπεζάκια με αρκουδάκια να κάθονται και να πίνουν τον καφέ τους!!!… Συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των καφετεριών της πόλης και του Νομού και οι 70 εξ αυτών παρέδωσαν σε φακέλους συμβολικά τα κλειδιά των καταστημάτων τους. Νικόλας Παπαευθυμίου και Γιώργος Ηλιάδης μίλησαν για την ανάγκη να ενσκήψει η Κυβέρνηση στα προβλήματα του κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο απ’ όλους τον τελευταίο χρόνο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα “κλειδιά” θα αποσταλούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων για… παράδοση στο Μαξίμου.

 

Στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, μπροστά από το άγαλμα του “σπαρτιάτη πολεμιστή”, προσήλθαν επιχειρηματίες της εστίασης της πόλης, προκειμένου να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, συμμετέχοντας στη δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) “Τα κλειδιά της εστίασης”.

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για την μη λήψη κατάλληλων μέτρων από την κυβέρνηση για τη διάσωση του κλάδου. Μαζί με την παράδοση των κλειδιών οι επιχειρηματίες υπογράφουν και τη “δήλωση πρώην επαγγελματία εστίασης”. Στη δήλωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως “οι επιχειρήσεις εστίασης σε κάθε γωνιά της χώρας βάζουν οριστικά λουκέτα (…) Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν λα λειτουργούμε μόνο για συντηρούμε θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται (…) Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας”.

Ιδια εικόνα και στη Λαμία με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να μαζεύουν τα κλειδιά και να τα στέλνουν στο Μαξίμου. Εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον και ζητούν από την πολιτεία μεγαλύτερη στήριξη.

 

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην Νάξο με τους επαγγελματίες της εστίασης θα παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών κατά τις οποίες σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα διεξαγόταν η παράδοση κλειδών των επιχειρήσεων εστίασης, το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» είχε αναρτήσει πανό με σύνθημα “Πάρτε τα κλειδιά κι ανοίξτε το οξυγόνο”, γράφει το cycladesvoice.gr

«Εξαντλήθηκε η υπομονή μας»

Στην Κέρκυρα οι επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και διαμαρτυρηθήκαν για την κατάσταση που έχουν περιέλθει.

«Ο κλάδος μας βρίσκεται στο κρισιμότερη θέση της ιστορίας του. Υποσχέσεις που μας δίνουν δεν τηρούνται. Η στήριξη ανίκανη να μας βγάλει από τον κυκεώνα των απαιτήσεων. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και οι δυνάμεις μας στέρεψαν» τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης που πήγαν να παραδώσουν τα κλειδιά αλλά και για να υπογράψουν τη σχετική “Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης”.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση καθώς όλο αυτό το διάστημα τα ρολά από τα καταστήματα της εστίασης δεν έχουν ανέβει ούτε για μια ημέρα, ενώ το λιανεμπόριο έχει επανέλθει κανονικά στην καθημερινότητα του.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα