Τετάρτη, 06/07/2022 | 20:27

Περιφέρεια Ηπείρου: Με αντικειμενικά κριτήρια η κατανομή του νέου ΕΣΠΑ

274 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/01/2021, 4:23 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι διαφοροποιήσεις στη χρηματοδότηση των Περιφερειών οφείλονται στο γεγονός ότι δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%)  και άλλων  έξι (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.). Αυτό εκ των πραγμάτων αυξάνει το ποσοστό  τους ως προς το ύψος της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς στο προηγούμενο είχαν λάβει μικρότερα ποσά σε σχέση προς τις υπόλοιπες της τρίτης κατηγορίας, στην οποία ανήκει η Ήπειρος. Η Περιφέρεια Ηπείρου, πρόκειται να λάβει το ποσό των 403.288.795, εκ των οποίων 299.031.603 είναι από το ΕΤΠΑ και τα 104.257.192 από το ΕΚΤ, που συνολικά είναι αυξημένο κατά 23,8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ. 

 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δύο συσκέψεις που έγιναν και με τη δική του συμμετοχή,  μία στην ΕΝΠΕ και μία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης   για τον καθορισμό του ύψους των χρηματοδοτήσεων, ανάλογα με τη διόρθωση της κατηγορίας και του ΑΕΠ. 

Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός της μεγάλης αύξησης που προβλέπεται στο σκέλος του Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς όπως είπε,  «δεν ξέρω πόσα θα μας βάλουν από Ευρωπαϊκής πλευράς να αντιμετωπίσουμε όλες οι Περιφέρειες». 

 Ανέφερε ακόμη  ότι μια από τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανέργων με υψηλά προσόντα με τριετή διάρκεια. «Στόχος μας είναι να μη στείλουμε τους νέους  στο εξωτερικό, αλλά να τους εντάξουμε στα γρανάζια της Ελληνικής οικονομίας και στην  παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης  εξήγησε  ότι η Περιφέρεια θα δεχθεί όλες τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Διαβούλευσης, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα έχει επικοινωνία με τις περιφερειακές παρατάξεις και τους Δήμους, ενώ τη δική της πρόταση θα καταθέσει στο τέλος και η Περιφερειακή Αρχή. 

Τέλος έκανε δύο επισημάνσεις: Αφενός,  ότι παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί  στην επόμενη περίοδο με τις υπερδεσμεύσεις που γίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου,  ότι το νέο πρόγραμμα αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έργα υποδομών. 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα