Πέμπτη, 11/08/2022 | 17:42

Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης για την επιβίωση των Ε.Β.Ε.

237 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/01/2021, 9:57 πμ | 0 σχόλια

 

 

Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης για την επιβίωση των Ε.Β.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος για τους αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες – Βιοτέχνες – Έμπορους, αντί να λύσει προβλήματα εκτίναξε την δραματική τους κατάσταση. Η οποία κίνηση παρουσιάστηκε στην αγορά δεν έσωσε την παρτίδα. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει κίνηση στην αγορά της Άρτας, με τους εργαζόμενους της Άρτας να στοιβάζονται στις ουρές του ΟΑΕΔ, στις ουρές των επιδομάτων εξαθλίωσης, και με την αγροτιά του νομού μας, να βρίσκεται στα τάρταρα.

Η εικόνα του εμπορικότερου δρόμου της Άρτας, είναι χαρακτηριστική.  Πιο πολλά είναι τα «Ενοικιάζεται», παρά τα καταστήματα που περιμένουν να ανοίξουν. Στον επισιτισμό είναι άγνωστο αν και πόσα θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν, και κάτω από ποιες συνθήκες. Το σύνολο των επαγγελματιών συσσωρεύει χρέη.  Το προ μηνών 800αρι και τα μισο-δανεικά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για όσους την πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Από την άλλη τα δις του «ταμείου ανάκαμψης» περιμένουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. 

Ήδη, τα δήθεν προσωρινά μέτρα, κρατούν δέκα μήνες τώρα. Και το τρίτο κύμα που εμφανίστηκε σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι μπροστά μας.  Αν περιμένουμε την αργόσυρτη διαδικασία των εμβολιασμών έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλα ακόμα και τότε τίποτα δεν εγγυάται ότι η οικονομική κρίση που έχει αγκαλιάσει την Ελληνική και παγκόσμια οικονομία θα ξεπεραστεί. Eχουμε πικρή πείρα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση, όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ΕΒΕ και ο υπόλοιπος λαός που πλήρωσαν το μάρμαρο και μάλιστα τα χρέη που δημιουργήθηκαν τότε ακόμα βαραίνουν τις πλάτες μας.  Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση στις συνθήκες της Πανδημίας σαν τον κλέφτη περνάει αλλεπάλληλα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Τέτοιο στόχο έχει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αυτό προβλέπει η φοροληστεία που περιγράφεται στον νέο προϋπολογισμό, ενώ η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δεν χτυπάει μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους στο λιανεμπόριο. Μάλιστα  για να τα εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα, είναι αναγκαία η αναβάθμιση της καταστολής,  γι αυτό νομοθέτησαν τον περιορισμό των λαϊκών κινητοποιήσεων. Καμία εμπιστοσύνη επομένως σε αυτούς που ορκίζονται στην δήθεν ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή σκάβουν τον λάκκο στους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς ΕΒΕ με το σχέδιο Πισαρίδη.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ έχουν βαριές ευθύνες, έδωσαν και δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Μπορεί να πρωταγωνιστούν σε δηλώσεις και διαπιστώσεις όμως στο «δια ταύτα» δεν κάνουν το παραμικρό. Την στιγμή που τα προβλήματα φουντώνουν, κρύβονται πίσω από τις έκτακτες, δήθεν, συνθήκες και δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους. Κάθε αγωνιστική πρόταση που προωθείται μένει στα αζήτητα. «Παλιά τους τέχνη κόσκινο», τα ίδια έκαναν και προηγούμενα με άλλες προφάσεις.

Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης! Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Στην οριακή κατάσταση που έχουν βρεθεί τα λαϊκά στρώματα, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι αυτός της μαχητικής διεκδίκησης, για  να αποσπάσουν τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να συντονίσουμε την δράση, να επικεντρώσουμε, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις ,σε αυτά που μας καίνε, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια. Να σταθούμε μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών, ανοίγοντας σελίδες αγώνα. 

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας συμπαραστέκεται στην διεκδίκηση και την άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες – βιοτέχνες – έμπορους. Πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε μαζί σας:

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. 
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα