Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:59

Κοροναϊός και ΙΧ: Τι ισχύει με τις μάσκες, πόσα άτομα επιτρέπονται

615 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/01/2021, 11:58 πμ | 0 σχόλια

 

 

Σε lockdown η χώρα λόγω κορωνοϊού για ακόμα μία εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κοροναϊού, αφορούν και στις μετακινήσεις και χρειάζεται προσοχή στον αριθμό των επιβατών, στη χρήση της μάσκας, αλλά και στις απαραίτητες βεβαιώσεις ή SMS.

  • Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
  • Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μεικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Γραπτή βεβαίωση για τις μετακινήσεις με ΙΧ εν μέσω κοροναϊού

Στην περίπτωση των γραπτών βεβαιώσεων οι οδηγοί και οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν τα ειδικά χαρτιά για μετακίνηση ώστε να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους, τα οποία τα δίνει ο εργοδότης είτε μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είτε πρόκειται για τη Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου. Προσοχή όμως, αντιστοίχως και οι επιβάτες στα ΙΧ θα πρέπει να έχουν ανάλογες βεβαιώσεις, είτε SMS, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο είναι στο ΙΧ.

Υποχρεωτική η μάσκα

  • Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.
  • Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).
  • Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.
  • Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
  • Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Τα sms για τις μετακινήσεις εν μέσω κοροναϊού

Ο κωδικός 1 είναι για μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Ο κωδικός 2 είναι για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

Ο κωδικός 3 είναι για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες.

Ο κωδικός 4 είναι για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

Ο κωδικός 5 είναι για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο κωδικός 6, που είναι για σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου ή για να ταΐσει κάποιος αδέσποτα εντός των ορίων του δήμου του, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη χρήση ΙΧ.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα