Σάββατο, 20/04/2024 | 12:19

Επιστολή του συλλόγου “Περί βιβλίου” για τη λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Πρέβεζας

648 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/01/2021, 10:39 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Πρέβεζα 19-01-2021

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμη Κυρία Αντιδήμαρχε Πολιτισμού,

Ως γνωστόν, διανύουμε μια ιδιαίτερα ζοφερή περίοδο λόγω των δυσκολιών που  αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο στους χαλεπούς καιρούς πάντα υπάρχουν και κάποια μηνύματα αισιοδοξίας:  όπως το ότι ανέλπιστα ίσως αλλά σίγουρα ελπιδοφόρα, το βιβλίο έχει αναδειχθεί για αρκετούς από εμάς μια καθημερινή συντροφιά, μια σημαντική μορφή ενδυνάμωσης αλλά και ψυχαγωγίας.

Η βιβλιοθήκη της πόλης μας έχει εκσυγχρονιστεί με πολλά νέα βιβλία, καθώς επίσης και με νέα, φιλόξενη και λειτουργική ιστοσελίδα. Γνωρίζουμε πως το διάστημα αυτό της καραντίνας, οι πολίτες μπορούν να δανειστούν με μορφή “click away” το βιβλίο που επιθυμούν, επιλέγοντάς το από την ιστοσελίδα και παραλαμβάνοντάς το από τον χώρο της βιβλιοθήκης.

Προς διευκόλυνση όλων, προτείνουμε την ενίσχυση των υπηρεσιών της, με τη δυνατότητα κατ’ οίκον παράδοσης και παραλαβής βιβλίων. Η ιδέα αυτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία του Συλλόγου μας, αλλά ήδη τίθεται σε εφαρμογή σε αρκετούς Δήμους της χώρας, όπως για παράδειγμα της Βέροιας, της Αλεξανδρούπολης και άλλους.

Συγκεκριμένα, θα ήταν καλό, ως προς τη διαδικασία παραγγελίας των βιβλίων, οι πολίτες να μπορούν ν’ αναζητούν στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (openABEKT) τη βιβλιογραφία που επιθυμούν. Έπειτα με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη Βιβλιοθήκη, επισημαίνοντας τα απαραίτητα, όπως τα βιβλία που επιθυμούν να δανειστούν και τα προσωπικά τους στοιχεία, να μπορούν να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους. Ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει και τηλεφωνική κράτηση, για όσους δεν μπορούν εύκολα να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση. Την διανομή των βιβλίων θα μπορούσαν να αναλάβουν, όπως και αλλού, είτε υπηρεσίες του Δήμου, όπως η υπηρεσία «Βοήθεια στο σπίτι», είτε εθελοντές, είτε, όπως έχει γίνει σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις, και με την αρωγή ιδιωτικών φορέων.

Ο δήμος μας σίγουρα δεν υστερεί από τους υπόλοιπους σε κοινωνικά αντανακλαστικά ή σε ευαισθησία γύρω από θέματα πολιτισμού. Και σίγουρα μία τέτοια ενέργεια θα διευκόλυνε αρκετούς από τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αγορά βιβλίων. 

Απώτερος σκοπός μας παραμένει πάντοτε η προώθηση της φιλαναγνωσίας, η ανάδειξη της σημασίας που έχει για μικρούς και μεγάλους η συνεχής επαφή με το βιβλίο και την αναγνωστική απόλαυση. Ας μη λησμονούμε ότι το βιβλίο αποτελεί όαση στις σκοτεινές αυτές ημέρες, είναι ένα παράθυρο φωτός, αισιοδοξίας και ελπίδας. 

Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, ώστε όσοι από τους συμπολίτες μας δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν, να αποκτήσουν κι αυτοί πρόσβαση στη θαυμαστή περιπέτεια της ανάγνωσης.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του

Συλλόγου Περί Βιβλίου Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα