Δευτέρα, 15/04/2024 | 18:48

Α’Υ’ΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μέτρο καινοτόμο με ΕΜΠΟΔΙΟ στην εφαρμογή του Γράφει ο Στ. Μπόκιας

644 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/01/2021, 10:14 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Πρόκειται για μια κορυφαία εξέλιξη στο χώρο της εξωνοσοκομειακής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να φτάσει εδώ.
Θα αναφερθώ με πολλή συντομία σ’αυτά για να εκτιμήσουμε καλύτερα τη σπουδαιότητα του νέου χρησιμότατου μέτρου.
Για κάποιες δεκαετίες ο κάθε ασφαλισμένος είχε το ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας, που συνοδευόταν από το διπλότυπο ή τριπλότυπο συνταγολόγιο. Ο θεράπων ιατρός σε κάθε επίσκεψη συμπλήρωνε χειρόγραφα στο συνταγολόγιο ένα φύλλο για την επίσκεψή του και ένα για τα φάρμακα ή τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η συνταγή με τα φάρμακα ή τις εξετάσεις θεωρούνταν (απλά σφραγιζόταν) από τον ελεγκτή ιατρό ή τον εντεταλμένο υπάλληλο και στη συνέχεια κοστολογούνταν – εκτελούνταν από το φαρμακοποιό ή το εργαστήριο. Γιατροί, φαρμακοποιοί και εργαστήρια στο τέλος κάθε μήνα υπέβαλλαν συγκεντρωτικά τα φύλλα των συνταγών για την είσπραξη των δικαιωμάτων τους.
Αυτό το σύστημα δυστυχώς δεν το σεβαστήκαμε όλοι όσο έπρεπε και μεταξύ ασφαλισμένων με ελαστική συνείδηση και κάποιων επίορκων γιατρών και φαρμακοποιών με ιδιοτελή κίνητρα έγιναν υπερβολές και ατασθαλίες που κόστισαν ακριβά στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να ελέγξουν τη νοσηρή αυτή κατάσταση δεν απέδωσαν παρά ελάχιστα.
Την προτελευταία δεκαετία η Πολιτεία θέσπισε τη διαδικασία του κουπονιού. Η κάθε φαρμακευτική συσκευασία έφερε αυτοκόλλητο κουπόνι που έγραφε την ουσία και την τιμή του φαρμάκου και σε κάθε συνταγή που εκτελούνταν έπρεπε να επικολλάται το σχετικό αυτοκόλλητο κουπόνι. Έτσι δεν υπήρχε περιθώριο για εικονικές συνταγογραφήσεις και με την ταυτόχρονη μετακύλιση της αμοιβής του γιατρού στους ασφαλισμένους δεν εγράφοντο διπλές ή τριπλές κατά μήνα ιατρικές επισκέψεις.
Πιστέψαμε ότι με αυτό το σύστημα είχε δοθεί τέλος στις υπερβολές και τις εικονικές συνταγογραφήσεις. Βρέθηκαν όμως και πάλι κάποιοι “αετονύχηδες” της κομπίνας που εκτύπωναν πλαστά κουπόνια τα οποία διοχέτευαν σε φαρμακεία της εμπιστοσύνης τους για να συνεχιστεί και πάλι η εικονική εκτέλεση συνταγών.
Η πρόοδος της Πληροφορικής επέτρεψε τα τελευταία χρόνια την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν αποκτήσει το δικό τους ΑΜΚΑ και η Πολιτεία μπορεί να ελέγχει πλέον τα πάντα στη χρήση και διακίνηση του φαρμάκου. Τίποτε δεν μπορεί να κινηθεί εκτός συστήματος. Οποιαδήποτε στιγμή το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει ποιος συνταγογράφησε, ποιος εκτέλεσε
και ποιος έλαβε το συγκεκριμένο
φάρμακο. Ο τρόπος αυτός έδωσε λύση και σε φορολογικά ζητήματα που πάντα υπήρχαν.
Εξέλιξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι η άυλη συνταγογράφηση που θέσπισε η Πολιτεία πριν από λίγους μήνες. Για ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν, περιγράφω τη διαδικασία με πολύ απλά λόγια.
Με τους κωδικούς του συστήματος TAXIS και τον ΑΜΚΑ κάποιος που μπορεί να χειριστεί ηλεκτρονικό υπολογιστή εγγράφεται, αποκτά άυλη συνταγογράφηση και δέχεται στο κινητό του σχετικό μήνυμα αποδοχής του αιτήματος (επιβεβαίωση).
Στο εξής μπορεί να επικοινωνεί με το γιατρό του και να τον ενημερώνει για τα φάρμακα που έχει ανάγκη.
Ο γιατρός συνταγογραφεί στον υπολογιστή και δεν χρειάζεται να εκτυπώνει τη συνταγή. Την ίδια στιγμή ο ασφαλισμένος λαμβάνει μήνυμα (SMS) με τον κωδικό συνταγογράφησης. Με την επίδειξη του κωδικού αυτού οποιοσδήποτε φαρμακοποιός εκτυπώνει και εκτελεί τη συνταγή.
Έτσι ο ασφαλισμένος δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο ιατρείο, να περιμένει στον προθάλαμο τη σειρά του και να χάσει πολύτιμο χρόνο ή να υποβληθεί σε έξοδα μετακίνησης, γιατί ο γιατρός δεν είναι πάντα δίπλα μας. Στην παρούσα μάλιστα συγκυρία αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία.
Υπάρχει όμως εδώ ένα πρόβλημα που εμποδίζει την ευρεία και ακώλυτη λειτουργία του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης, και αυτό συνίσταται στον τρόπο καταβολής της αμοιβής του γιατρού, η οποία από καιρό τώρα βαρύνει τον ασφαλισμένο. Όσοι κάνουμε ήδη χρήση της άυλης συνταγογράφησης αναγκαζόμαστε να επισκεφθούμε το γιατρό για να καταβάλουμε την αμοιβή του.
Έτσι δεν αποφύγαμε την ταλαιπωρία και τα έξοδα μετακίνησης (ταξί, εισιτήρια, βενζίνη). Υπόψιν ότι στα χωριά δεν υπάρχουν οι γιατροί που χρειαζόμαστε, ούτε στην πόλη μας σπάνιες ειδικότητες.
Εδώ θα πρέπει η Πολιτεία να βρει λύση, τέτοια που χωρίς ταλαιπωρία και με αξιοπρεπή διαδικασία να εισπράττει ο γιατρός την αμοιβή της συνταγογράφησης λογικά κοστολογημένη, χωρίς την απαραίτητη παρουσία του ασφαλισμένου στο ιατρείο. Αλλιώς η άυλη συνταγογράφηση είναι “δώρο άδωρο” για τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα τους υπερήλικες που πηγαινοέρχονται συνέχεια στους γιατρούς.
Η απάντηση ότι μπορεί αυτό να γίνει ηλεκτρονικά δεν είναι λύση εφικτή, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων αδυνατεί να μυηθεί στα μυστικά της τεχνολογίας και οι γιατροί, πιστεύω, δεν θα έθεταν σε δημόσια πρόσβαση τραπεζικούς λογαριασμούς και ούτε θα μπορούσαν να κρατούν “δευτέρια” πελατών και να τσεκάρουν τα εκατοντάδες πεντάευρα ή δεκάευρα το μήνα που θα εισέρρεαν σ’ αυτούς.
Η πρόταση είναι μονόδρομος. Η Πολιτεία να αναλάβει το κόστος των συνταγογραφήσεων, όπως άλλωστε αυτό γινόταν πριν από την οικονομική κρίση.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η άυλη συνταγογράφηση είναι όντως καινοτόμο και χρήσιμο μέτρο και θα βρει εφαρμογή και σε άλλες διαδικασίες στο χώρο της υγείας και όχι μόνο.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θωρακίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία από τις καταδολιεύσεις των επιτήδειων.
Τελειώνοντας κρίνω χρήσιμο, απευθυνόμενος στην τάξη των συνταξιούχων τους οποίους και εκπροσωπώ αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μου, να τους προτρέψω να εγγραφούν και να κάνουν χρήση της άυλης συνταγογράφησης. Θα κερδίσουν χρόνο, θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία και θα βοηθήσουν την Πολιτεία στην εφαρμογή σχεδίων και προγραμμάτων, όπως είναι και το “επί θύραις” πρόγραμμα του εμβολιασμού για τον COVID-19.

* Ο Σταύρος Μπόκιας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Πρεβεζας, έχει θητεύσει σε καίριες θέσεις της Εκπαίδευσης και της Αυτοδιοίκησης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. για σειρά ετών και δημοσιοποιεί ενίοτε τις απόψεις του για επίκαιρα κοινωνικο-πολιτικά θέματα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα