Πέμπτη, 25/04/2024 | 19:05

Πρέβεζα-“Στροφή στο Μέλλον” : Ο φετινός προϋπολογισμός δεν διαφέρει από τον περσινό…

603 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/12/2020, 3:39 μμ | 0 σχόλια

 

Η συνεδρίαση της ψήφισης του προϋπολογισμού είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ο προϋπολογισμός πρέπει να περιγράφει το όραμα και τη στρατηγική της εκάστοτε Δημοτικής αρχής για τη νέα χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται αλλά και στην μακροπρόθεσμη στρατηγική της, καθώς ο όποιος σχεδιασμός, πρέπει να κοιτάζει προς το μέλλον στο πλαίσιο μιας εξελικτικής πορείας. 

 

Να περιγράφει δηλαδή το πού θέλουμε να πάμε τον Δήμο, τί είναι αυτό που θέλουμε για την περιοχή μας το επόμενο χρονικό διάστημα και πώς θα το καταφέρουμε, με ποια μέθοδο, με ποια εργαλεία. 

 

Δυστυχώς αυτή η συζήτηση γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες δυσμενείς κοινωνικές, οικονομικές αλλά και διαδικαστικές συνθήκες, και για μια ακόμη φορά, η πολιτική της Δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2021, περιορίζεται σε μια αμιγώς διαχειριστική αντίληψη χωρίς καμιά συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική και στόχευση.

 

Ο φετινός προϋπολογισμός που κατατίθεται από τη Δημοτική Αρχή δεν διαφέρει σε τίποτα από τον περσινό όσο αφορά τα οικονομικά στοιχεία, και ουσιαστικά πρόκειται για αναγκαστικό προϋπολογισμό που συνεχίζει την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τις περικοπές του, οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και του ίδιου του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αν θα μπορούσαμε να διακρίνουμε κάτι είναι η μείωση των εξόδων, δηλαδή τι θα «ξοδέψει» ο Δήμος στις υπηρεσίες αθλητισμού πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής κατά 150.000,00 € περίπου δείχνοντας ενδεχομένως και τη στόχευση της Δημοτικής Αρχής. Δηλαδή μειώνει το ενδιαφέρον της για τους παραπάνω τομείς που είναι από τους πλέον απαραίτητους σε αυτή την υγειονομική κρίση που ζούμε.

 

Επίσης άλλο ένα κρίσιμο σημείο είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

 

Η συνεχόμενη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των δημοτών μας, η ανεργία, ο θάνατος του εμποράκου όπως συνεχώς ακούγεται στις μέρες μας θα δυσκολέψουν τα οικονομικά του Δήμου μας. Ήδη η χρονιά κλείνει με υστέρηση εσόδων 400.000,00 € περίπου.

 

Πώς θα μπορέσει ο Δήμος μας να προσφέρει τις βασικές του υπηρεσίες αλλά και αυτές που του προσθέτει το κράτος χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη; Απαιτείται από όλους μας να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση.

 

Γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει. Στον πρόσφατα ψηφισμένο προϋπολογισμό του κράτους για το 2021 η περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των δήμων για το 2021 αγγίζει τα 214 εκατ. € και συνολικά οι τακτικές επιχορηγήσεις αγγίζουν τα 2.076 εκατ. € εκ των οποίων τα 1.914 εκατ. € αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τα 155 εκατ. € την ειδική επιχορήγηση των δήμων, τα 5 εκατ. € λοιπές αποδόσεις και τα 2 εκατ. € λοιπές επιχορηγήσεις. Η διαφορά των 214 εκατ. € σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020 δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στους Δήμους, ιδίως εν μέσω πανδημίας και καταβαραθρωμένων εσόδων από δημοτικά τέλη και αναπροσαρμοσμένες προς τα κάτω τις αποδόσεις των μισθωμάτων της τάξεως του -60%.

 

Σημειωτέων ότι από το σύνολο των 1.914 εκατ. € τα 1.400 εκατ. € αφορούν στη μισθοδοσία και τα 100 εκατ. € στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Το επενδυτικό χρηματοδοτικό σκέλος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μόλις 600 εκατ. €.

 

Επίσης τα πρώτα μηνύματα από τις εκθέσεις ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ είναι αρνητικά για τους ΟΤΑ και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω υποβάθμιση. Ο συνδυασμός της απόδοσης πόρων σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ, δεν διασφαλίζει την σταθερότητα της χρηματοδότησης τους από τα φορολογικά έσοδα και σε συνδυασμό με την εκχώρηση του ΕΝΦΙΑ, την μετατροπή τους σε επιχειρηματικούς οργανισμούς, τους απαξιώνει και αλλοιώνει την μορφή τους ως φορείς κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Μόνη ελπίδα και σανίδα σωτηρίας οι επιλεγμένες δράσεις των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και η συνέχιση του μέσω της μετονομασίας του σε ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

Είναι φανερή πλέον η ανάγκη αναζήτησης νέων χρηματοδοτικών πηγών μέσω όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων και η δημιουργία μελετών που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν έργα που θα αλλάξουν την πορεία του Δήμου και των οικονομικών του, και συνεπώς θα μειώσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις στους ήδη ταλαιπωρημένους δημότες μας. Περιμένουμε να δούμε το ρόλο που θα έχουν στις ενέργειες αυτές οι εξιδεικευμένοι Επιστημονικοί Σύμβουλοι που προσέλαβε η Δημοτική Αρχή.

 

Επίσης δεν πρέπει να σταματήσει με κανένα τρόπο η συνεχής πίεση προς τη κυβέρνηση για απόδοση όλων όσων δικαιούνται οι ΟΤΑ.

 

Καταλήγοντας και αιτιολογώντας την ψήφο μας θα λέγαμε ότι ο προϋπολογισμός που είναι συνδεδεμένος με αυτό το φτωχό, υπηρεσιακό με τα απολύτως απαραίτητα συνεχιζόμενα αναγκαία έργα τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να ψηφισθεί από την παράταξη μας. 

Ελπίζουμε επειδή ο προϋπολογισμός είναι μία ζωντανή διαδικασία να έρθουν αναμορφώσεις με εντάξεις έργων και υπηρεσιών που δεν υπάρχουν στο παρόν σχέδιο.

 

Όσο για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης δεν είναι κακό να ονειρευόμαστε, δύσκολο είναι να πράττουμε.

 

Για την παράταξη «ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»:

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

Ευκλείδης Φονταράς

Βασίλης Κωστούλας

Θανάσης Ανωγιάτης

Παναγιώτης Λελοβίτης

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα