Σάββατο, 20/04/2024 | 03:19

Θ. Καββαδάς: Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου είναι χρέος μας για την προστασία της υγιούς οικονομικής δραστηριότητας

616 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/12/2020, 6:26 μμ | 0 σχόλια

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου είναι χρέος μας για την προστασία την υγιούς οικονομικής δραστηριότητας 

και των νόμιμων επιχειρήσεων»

 

Ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησε στη Βουλή ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι το τεράστιο πρόβλημα του λαθρεμπορίου πλήττει την οικονομική δραστηριότητα, τις υγιείς επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας. Παρέβαλε παραδείγματα για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ως πετρελαίου κίνησης με αποτέλεσμα να χάνονται έσοσα από τη διαφορά που υπάρχει στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η διάθεση πετρελαίου που προορίζεται για τη ναυτιλία ως πετρελαίου κίνησης, και πάλι με απώλεια εσόδων, καθώς το πετρέλαιο ναυτιλίας δεν υπόκειται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ, και οι εικονικές εξαγωγές πετρελαίου, το οποίο τελικά διατίθεται, παρανόμως, στην εσωτερική αγορά.

Τόνισε ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων ευθύνεται για την απώλεια ενός ποσού που υπολογίζεται από 1,3 δισεκατομμύρια έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων που έγινε από την Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 παράμεινε αναξιοποίητη, διότι δεν θεσπίστηκε από την επόμενη κυβέρνηση κανονιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών και τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αυτό ακριβώς το σύστημα και πλαίσιο που δίνουν τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν την επεξεργασία και τη διασταύρωση των στοιχείων. 

 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 3,9 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα το 2018, με την παράνομη αγορά τσιγάρων να καλύπτει το 25% περίπου της συνολικής αγοράς και να κοστίζει απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ και ανέφερε ότι η ενίσχυση και ο εξοπλισμός των τελωνείων με υποδομές  Χ-Rays θα είναι ένα θετικό βήμα, μαζί με τη σύνδεση των δύο υφιστάμενων βάσεων δεδομένων για την ιχνηλασιμότητα  κάθε πακέτου τσιγάρων σε όλα τα στάδια της διαδρομής του στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επίσης, αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο των αλκοολούχων ποτών, τονίζοντας ότι και εκεί τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες, με κύρια αυτή της δημιουργίας ηλεκτρονικού μητρώου όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τον κλάδο, ως παραγωγοί, έμποροι, διακινητές και εξαγωγείς, για να μπορεί να γίνει άμεσα και με αποτελεσματικότητα η ταυτοποίηση και η διασταύρωση στοιχείων, ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος  της εφοδιαστικής αλυσίδας έτοιμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Βουλευτής στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος, όσων μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο αλλοδαπούς, αλλά στοχεύει στο να δημιουργήσουμε συνθήκες επιστροφής και επαναπατρισμού για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Τόνισε ότι πρόκειται για κυρίως νέους ανθρώπους με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και επαγγελματική εξειδίκευση, μεταξύ τους και πολλοί ιατροί που έφυγαν από τη χώρα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, τους οποίους τώρα μπορούμε να προσελκύσουμε πίσω στην πατρίδα, στις οικογένειές τους, στο παραγωγικό δυναμικό. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ευχολόγια και εξαγγελίες χωρίς περιεχόμενο. Κρινόμαστε όμως όλοι από τις πράξεις. Η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια έγινε πράξη από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί μία αποτελεσματική κίνηση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Και είναι μία θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το λαθρεμπόριο, η απώλεια δημοσίων εσόδων αντιμετωπίζονται με πράξεις. Γιατί τα λόγια είναι εύκολα. Ο πρώην Υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κυβέρνηση Σύριζα,  κ. Νικολούδης, είχε πει εδώ στη Βουλή ότι είχε στοιχεία για τη φοροδιαφυγή που θα διασφάλιζαν έσοδα 2,5 δις ευρώ στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Σύριζα.

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ.Μάρδας, της κυβέρνησης Σύριζα, είχε κάνει λόγο για 2 δισεκατομμύρια έσοδα από το λαθρεμπόριο, που θα έφερνε στα δημόσια ταμεία η τότε κυβέρνηση. Φυσικά καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν επαληθεύτηκε και δεν εισπράχθηκαν ποτέ από το Δημόσιο αυτά τα ποσά. Τελικά ήρθε ο κ.Τσακαλώτος, τρία χρόνια μετά, στις 16 Απριλίου του 2018, μιλώντας εδώ στη Βουλή για να δηλώσει ότι αυτές ήταν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. 

Είναι ώρα λοιπόν για πράξεις και όχι για λόγια. Και μία ξεκάθαρη πράξη από όλα τα κόμματα θα ήταν η υπερψήφιση αυτού του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη μάστιγα του λαθρεμπορίου.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα