Παρασκευή, 19/04/2024 | 14:52

Θανάσης Καββαδάς: να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες στο Νυδρί να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους

641 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/12/2020, 6:41 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η πολιτεία πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες και στους ιδιοκτήτες στο Νυδρί να εξαγοράσουν και να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους» – Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών

 

Ερώτηση προς στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε μέσω της Βουλής ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει, κυρίως στο Νυδρί, με ακίνητα που είτε ανήκουν, είτε τα διεκδικεί το δημόσιο, πλην όμως εδώ και χρόνια τα νέμονται πολίτες, οι οποίοι έχουν σε αυτές τις εκτάσεις τα σπίτια τους ή έχουν αναπτύξει επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε περιοχές της Λευκάδας, ιδιαίτερα όμως στο Νυδρί, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε δεκάδες πολίτες, εξαιτίας του καθορισμού  των οριογραμμών αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού, ο οποίος δημιούργησε δημόσια κτήματα, προκαλώντας μια αδιέξοδη κατάσταση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εδώ και πολλά χρόνια, με δυσβάσταχτα πρόστιμα, ποινικά δικαστήρια και υψηλά έξοδα, αλλά και έριδες και διαπληκτισμούς μεταξύ ιδιοκτητών καταστημάτων και εκμισθωτών. Ανέφερε μάλιστα ότι το πρόβλημα εντείνεται από την απουσία σχεδίου πόλης, το οποίο ενώ ξεκίνησε το 1992, έπειτα από 28 ολόκληρα χρόνια ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής έθεσε το ερώτημα στον Υπουργό των Οικονομικών αν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση και ψήφιση ενός νέου ρεαλιστικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την εξαγορά ακινήτων του δημοσίου, ώστε να μπορέσουν και οι πολίτες να είναι σύννομοι αλλά και το κράτος να ξεκαθαρίσει και να μπορέσει να αξιοποιήσει την περιουσία του. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε: 

«Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα με τον καθορισμό των ιδιοκτησιών έχει ιστορία πολλών δεκαετιών. Στη Λευκάδα, το πρόβλημα υπάρχει σε αρκετές περιοχές, είναι όμως ιδιαίτερα οξυμένο στο Νυδρί, καθώς εκεί δεκάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, είτε να ζουν είτε να έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια τις επιχειρήσεις τους, κυρίως τουρισμού και εστίασης, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως μισθωτές, σε εκτάσεις που ανήκουν στο κράτος. 

Βεβαίως, ουδείς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πρόσφατες καταπατήσεις δημοσίων ακινήτων. Πρέπει όμως να υπάρξει μέριμνα και να εξεταστούν κατά περίπτωση οι υποθέσεις των συγκεκριμένων ανθρώπων που βρέθηκαν να νέμονται δημόσια κτήματα, εξαιτίας του καθορισμού των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, που είχε ως αποτέλεσμα κάποιες καταστήματα ή ιδιοκτησίες να βρεθούν μέσα στον παλαιό αιγιαλό και τη χερσαία ζώνη, και άλλα μόνο εντός του παλαιού αιγιαλού. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν τα ακίνητα του δημοσίου μέσα από ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και με τιμή που θα αντιστοιχεί στα σημερινά κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.

Θεωρώ ότι μία βιώσιμη λύση θα είναι επωφελής για όλους, διότι και ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα θα λυθεί, αλλά και το δημόσιο θα έχει έσοδα από εκτάσεις που δεν εκμεταλλεύεται. Το αίτημά μας έχει πλέον ακουστεί, και ελπίζω ότι με την ανακίνηση του θέματος μέσω της ερώτησής μου, το Υπουργείο θα αναζητήσει λύση.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα