Σάββατο, 20/04/2024 | 10:36

Είναι βαθιά αντιλαϊκός γιατί δεν αφουγκράζεται την αγωνία των Πρεβεζάνων που καταστρέφονται οικονομικά

674 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2020, 12:11 μμ | 0 σχόλια

 

 

   Λαϊκή  Συσπείρωση Πρέβεζας

Για τον προϋπολογισμό του 2021

 

ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΓΙΑΤΙ  ΔΕΝ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 

Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο  ψηφίστηκε από την οικονομική επιτροπή και πρόκειται να ζητηθεί στο προσεχές  δημοτικό συμβούλιο είναι ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός, σε αντιδραστική κατεύθυνση που υπηρετεί σε πλήρη συντονισμό με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο εσωτερικών τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη περιοχή,  στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, στην ψηφιοποίηση και τον τουρισμό. Αυτές άλλωστε είναι και οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές που έρχονται από την ΕΕ, αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι που σχεδιάζει να υλοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε έναν προϋπολογισμό που κατατίθεται εν μέσω πανδημίας και μετρώντας εκατόμβες νεκρών στη χώρα μας, θα περίμενε κανείς να ήταν ενισχυμένος με σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης και επίσης σημαντική μείωση των ανταποδοτικών τελών ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών που έχουν υποστεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα.

Θα περίμενε κανείς σε έναν δήμο σαν αυτόν της Πρέβεζας, εν μέσω πανδημίας, να αποτυπώνονταν  στο προϋπολογισμό, τουλάχιστον η πρόθεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής να καταδείξει έμπρακτα την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι δομές υγείας στην περιοχή του Δήμου και ιδιαίτερα το νοσοκομείο που είναι το πιο παλαιό κτήριο σε όλη την 6η υγειονομική Περιφέρεια και ένα από τα πιο κακοσυντηρημένα  νοσοκομεία πανελλαδικά. Στο διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο που έγινε με αντικείμενο συζήτησης την προοπτική ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, καταδείχτηκε από αρκετούς ομιλητές, πως ένα από τα βασικά εμπόδια που υπάρχουν για την υλοποίησή του είναι η μη ύπαρξη μελέτης. Θα μπορούσε λοιπόν η δημοτική αρχή να μπει μπροστά και να εντάξει στον προϋπολογισμό του 2021 την μελέτη για ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο που θα καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Σε έναν δήμο σαν αυτόν της Πρέβεζας, που οι περιφερειακές του ενότητες (Λούρου, Ζαλόγγου) ζουν έναν έντονο οικονομικό μαρασμό λόγω της ΚΑΠ( κοινής αγροτικής πολιτικής) που μετατρέπει τον αγρότη και κτηνοτρόφο σε σύγχρονο σκλάβο και τον στέλνει στο κοινωνικό περιθώριο, που η εσωτερική μετανάστευση  από αυτές τις περιοχές προς το κέντρο είναι τόσο έντονη, που σε λίγα χρόνια πολλά χωριά θα ερημώσουν, θα περίμενε κανείς η δημοτική αρχή να έπαιρνε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Το ελάχιστό που θα μπορούσε να γίνει είναι να διασφαλίζεται η φτηνή μετακίνηση τους προς την πόλη της Πρέβεζας με πιο συχνά δρομολόγια και από πιο απομακρυσμένα χωριά. Επίσης κοινωνικές υπηρεσίας όπως πχ η « Βοήθεια στο Σπίτι», θα πρέπει να είναι πιο καλά στελεχωμένη, όπως και οι πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, διότι σε αυτές τις περιοχές, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Να δημιουργηθούν νέοι χώροι άθλησης και πολιτισμού και να αναβαθμιστούν οι ήδη υπάρχοντες. Η Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας από το 2011 έχει προτείνει να δημιουργηθεί παράρτημα του δημοτικού Ωδείου στην δημοτική ενότητα Λούρου

Στον προϋπολογισμό όμως που κατατέθηκε προς ψήφιση, άλλες είναι οι προτεραιότητες. Η κρατική χρηματοδότηση  μέσω των ΚΑΠ(κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) κινείται περίπου στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, ενώ προβλέπεται η συνολική κρατική χρηματοδότηση να είναι μικρότερη από την περυσινή χρονιά. Τα χρήματα αυτά, όπως φαίνεται στο προσχέδιο δεν φτάνουν ούτε για το μισθολογικό κόστος και τα πάγια έξοδα. 

Τα έσοδα από τα ανταποδοτικά και λοιπά δημοτικά τέλη, παραμένουν στα ίδια υψηλά με πέρυσι επίπεδα, δείχνοντας μια ανάλγητη στάση απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφία  των δημοτών που φέτος υπέστησαν βαρύτατο οικονομικό πλήγμα. 

Έργα που θα βελτίωναν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών είναι μετρημένα στα δάκτυλα.

  • Καμία σοβαρή πρόβλεψη για βελτίωση του οδικού δικτύου στον αστικό ιστό και τα χωριά δεν υπάρχει, αν και αυτό βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
  • Η Πρέβεζα, μια πόλη με μακρά παράδοση στην μετακίνηση με ποδήλατο συνεχίζει να μη έχει ποδηλατοδρόμο
  • Παιδικοί σταθμοί, όπως αυτός της Μαργαρώνας, στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλα κτίρια, όπως επίσης και το μουσικό σχολείο Πρέβεζας που οι μαθητές φοιτούν σε λυόμενα κτήρια!
  • Περιοχές  για άθληση και για αναψυχή, όπως το παραλιακό μέτωπο παραμένουν αναξιοποίητες και τμήματά τους χαρίζονται κυριολεκτικά στο μεγάλο κεφάλαιο για καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε πως και το κεντρικό κράτος και η Περιφέρεια Ηπείρου ακλουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ διοχετεύουν πακτωλό χρημάτων σε επενδύσεις που το προσδοκώμενο επιχειρηματικό κέρδος είναι μεγάλο. Τέτοιες επενδύσεις, που προβλέπουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι οι πράσινες επενδύσεις όπως το πρόγραμμα  ELENA και η απαράδεκτη σύμβαση για τον οδοφωτισμό  που τελικά υπέγραψε το δημοτικό συμβούλιο καθώς και η επίσης απαράδεκτη σύμβαση που υπογράφηκε από τον Δήμο και την Περιφέρεια με το εργοστάσιο της TERNA για τα απορρίμματα.  Είναι επίσης οι επενδύσεις για την ψηφιοποίηση και στον κλάδο του τουρισμού. Πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα έχουμε την κατ’ αρχάς πρόθεση από τη δημοτική αρχή να παραχωρήσει 200 στρέμματα στην περιοχή του Καναλίου σε μεγαλοεπενδυτή.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού, ως έναν προϋπολογισμό που κινείται σε  αντιδραστική κατεύθυνση, που δεν αφουγκράζεται την αγωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών που μέρα με τη μέρα καταστρέφονται οικονομικά, που αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των Πρεβεζιάνων για υγεία, για παιδεία, αθλητισμό και πολιτισμό.

Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα,  πράσινο κλπ.

 

 

  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους  γιατί  σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και  μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού , χτύπημα  του ενιαίου χαρακτήρα τους .

 

 

 

  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στα είδη λαϊκής ανάγκης . 

 

 

 

  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

 

 

 

  • Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.

 

 

 

  • Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση  και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση , μόλυνση  νερού και  αέρα, βιομηχανικά ατυχήματα.

 

 

 

  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα