Παρασκευή, 19/04/2024 | 10:57

The edge of reality… του Σπύρου Πλέουρα

816 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/11/2020, 9:12 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Δεν είναι Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης, όπως ο τίτλος του βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου, που μας έκλεινε το μάτι, τις φλογερές εκείνες εποχές, αλλά είναι η άκρη της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας σκληρής και ιδιαίτερα σκληρής  γι’ αυτούς που «τρελαίνονται» με τα δεσμά, γι’ αυτούς που δεν αντέχουν να τους κλείνουν το οξυγόνο ούτε δευτερόλεπτο.

Στο νομό Πρέβεζας είμαστε, σ΄αυτή τη γωνιά του χάρτη που λόγω καραντίνας βέβαια θυμίζει σε πολλά πολλές άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, αυτή την περίοδο. Κι έχει κάτι υπέροχες, ηλιόλουστες μέρες αυτή την εποχή στην περιοχή μας, που η καραντίνα σε κάνει να τις… βλέπεις με μισό μάτι.

Το όλο σκηνικό θυμίζει εκείνο το διάλογο σε παραλιακό καφέ της Πρέβεζας, όταν ο καταστηματάρχης σέρβιρε… αστακό και η κυρία ζήτησε … ψωμάκι. Εκεί ο καταστηματάρχης δεν άντεξε και τις είπε: Ψωμάκι με τον αστακό; Είναι σαν να έχεις την Ορνέλα Μούτι και να θες να της κάνεις μόνο φυσιολογικό έρωτα! Ατάκες που έχουν γράψει ιστορία. Για να βοηθλήσω λίγο στο Κουίζ ο καταστηματάρχης είχε το παρατσούκλι πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς που προβάλλονταν παλιότερα «Τόλμη και γοητεία».

Εδώ είμαστε με όσες δυνάμεις, αντοχές και υπομονή διαθέτουμε ακόμα για τη συνέχεια.  Αυτός ο Νοέμβρης είναι διαφορετικός και συνεχίζουμε να ζούμε υπό τη… Δαμόκλειο σπάθη του …ιού. Τα δικά μας μπάνια στη θάλασσα έλαβαν τέλος πριν λίγες μέρες και τη σκυτάλη παίρνουν οι χειμερινοί κολυμβητές που θα αναλάβουν να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ακτές μας, εμείς αντέξαμε μέχρι τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, τον Μάη πάλι, να είμαστε καλά…  Νοέμβρης ο ιδανικός μήνας για τους αστρονόμους και δύσκολος μήνας για τους… Πελαγοδρόμους .

Με τις καιρικές συνθήκες εν μέσω καραντίνας να είναι ανοιξιάτικες στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, αλλά τα κλειστά μαγαζιά φανερώνουν μια σκληρή πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή οι αρνητές, οι συνομωσιολόγοι αυτής της απειλής για όλο τον κόσμο, συνεχίζουν τα παραληρήματα και πάει η μία μαλακία, πίσω από την άλλη. Απίστευτο, το πόσες παπαρολογίες μπορούμε να ακούσουμε ακόμα.

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε, να αντέχουμε, να μαχόμαστε, να διεκδικούμε.

Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον εφιάλτη του Κορονοϊού. Κάποιοι λίγοι μήνες έμειναν, μετά θα μπορούμε σαφέστατα να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση. Υπομονή, επιμονή, προσήλωση στην προσοχή, στα μέτρα προστασίας, στις αποστάσεις, τα αντισηπτικά. Είναι μια δοκιμασία για όλο τον πλανήτη και επιβάλλεται να μας βγάλει πιο δυνατούς. Νοέμβριος, ο ενδέκατος εγγονός του παππού χρόνου. Ο προάγγελος του χειμώνα και των Μεγάλων Γιορτών που χρειάζονται προμήθειες και ετοιμασίες για τις αργίες τους. Είναι ο μήνας που η Πούλια, αυτό το σμήνος των Πλειάδων δύει, προμηνύοντας πως ο χειμώνας είναι σχεδόν έξω από την πόρτα μας… Αν ξυπνήσει κάποιος πριν την ανατολή του ήλιου, εκεί γύρω  στα μισά του μήνα θα δει το πιο φωτεινό της  παιδί  που εμείς αποκαλούμε αστέρι της αυγής, να λάμπει και να χάνεται λίγο πριν βγει ο ήλιος.

Είναι σημάδι για τους γεωργούς πως πρέπει γρήγορα να τελειώσουν  με τα σπαρτά τους  και για τους κτηνοτρόφους να σπεύσουν να κατεβούν στα χειμαδιά. Καλό μήνα, καλή συνέχεια, πολλές ευχές για ότι κι αν κάνετε και καλά… κρασιά  γιατί οι κρητικοί αποκαλούν τον Νοέμβρη και… μεθυστή. Σας εύχομαι μόνο τα καλύτερα!

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα