Παρασκευή, 29/03/2024 | 13:16

Σαν σήμερα εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς

578 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/11/2020, 2:50 μμ | 0 σχόλια

 

 

Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου 2009: Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 50,6% επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που έλαβε 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που έλαβε 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.

Ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ, το 1975 ξεχωρίζει για τον δυναμικό του χαρακτήρα. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ διακρίνει τα πολιτικά του προσόντα και δύο χρόνια αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας, σε ηλικία 26 ετών, όντας ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επανεκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία το 1981, το 1984, στις διπλές εκλογές του 1989 και το 1990, πάντα στη Μεσσηνία.

Πέρα από τη Μεσσηνία την πολιτική του ευθύτητα και το πολιτικό του μέγεθος κερδίζουν  την εκτίμηση ολόκληρης της Ελληνικής επικράτειας και το σύνθημα που βγήκε από χιλιάδες χείλη στα πρώτα του βήματα και συνεχίστηκε: ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, πιστοποιεί του λόγου το αληθές.

Με το σύνθημα «Ελλάς – Ελλάς – Αντώνης Σαμαράς», που έκτοτε τον ακολουθεί, οι υποστηρικτές του υποδέχονται στις 30 Ιουνίου  1993 την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Πολιτική Άνοιξη. Στην ΠΟΛΑΝ συσπειρώνονται νέοι πολιτικοί, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης  από την Αριστερά, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης) και ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας). Την υποστήριξή του στο νέο κόμμα εξέφρασε με γραπτή δήλωση του ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που θεωρείται ο εμπνευστής του ονόματος.

Σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολίτευσης στο Ελληνικό κράτος και μετά την τραγική κατάληξη της ελληνικής οικονομίας από το “Λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου, αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας στα πολύ δύσκολα. Στις 6 Μαίου 2012 διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές και η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά κέρδισε την πρωτιά.Ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε ο 13ος Έλληνας Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης από τις 20 Ιουνίου 2012 έως τις 26 Ιανουαρίου 2015.

Ασυμβίβαστος σε σημείο που το πολιτικό του ήθος και τα δημοκρατικά του ιδεώδη δεν του επέτρεψαν να κωφεύει ούτε να εθελοτυφλεί μπροστά στην εγκληματική δράση των ΝΕΟΝΑΖΙ στη χώρα μας και ανοίγει μέτωπο με τη “Χρυσή Αυγή”. Οι νεότερες εξελίξεις είναι μία ακόμη πολιτική και ηθική επιβράβευση για τον Αντώνη Σαμαρά.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαίου  1951, γιος του διακεκριμένου καρδιολόγου και διευθυντή του Ευαγγελισμού Κωνσταντίνου Σαμαρά και της Θεσσαλονικιάς Ελένης Ζάννα. Από την πλευρά του πατέρα του είναι ανιψιός του παλιού βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά, του οποίου ακολούθησε τα χνάρια στην πολιτική και από το γένος της μητέρας του εγγονός του παλιού βενιζελικού βουλευτή Θεσσαλονίκης και Υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα και δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Η γιαγιά του, Βιργινία Ζάννα, διεκδίκησε τον τίτλο της πρώτης ελληνίδας βουλευτού. Κατήλθε ως υποψήφια της κεντρώας παράταξης ΕΠΕΚ – Φιλελεύθεροι στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση της 18ηςε Ιανουαρίου  1953 στη Θεσσαλονίκη, αλλά ηττήθηκε από την υποψήφια του δεξιού Ελληνικού Συναγερμού, Ελένη Σκούρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον πολιτικό βίο της χώρας η πολιτική του ευθύτητα και η πολιτική του ορθότητα σε κρίσιμα ζητήματα  θα τον συνοδεύουν πάντα και θα μνημονεύονται από γενιές και γενιές.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα