Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:00

Προάγγελος… εξελίξεων ο “φιλέλληνας” Μπάιντεν – “Τα πράγματα με την Τουρκία θα είναι άγρια”

486 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2020, 12:35 μμ | 0 σχόλια

 

 

Την… επόμενη ημέρα μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν  στην προεδρία των ΗΠΑ περιμένει και η Ελλάδα, καθώς θα ανοίξει μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις τους, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσει ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος απέναντι στην Τουρκία.

Ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος έχει διατελέσει και αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μίλησε στο newsit.gr για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και τη “γραμμή” που αναμένεται να ακολουθήσει στην εξωτερική πολιτική.

“Ο Τζο Μπάιντεν πάντα έτρεφε πολύ φιλικά αισθήματα για την Ελλάδα και είχε πολύ καλές σχέσεις με την ομογένεια, αλλά και με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Στην αρχή τα πράγματα με την Τουρκία θα είναι άγρια. Βλέπει πολύ διαφορετικά το θέμα με τους Κούρδους, με την Συρία αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολύ διαφορετικά από ό,τι τα βλέπει η Τουρκία. Η οπτική του είναι πιο κοντά με αυτή της Ελλάδας! Θα δούμε επίσης αλλαγές και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία. Δεν θα έχει καμία σχέση με το πως ήταν επί Τραμπ. Αυτό θα τελειώσει.

Όσον αφορά στο Ισραήλ και κυρίως με τον Βενιαμίν Νετανιάχου δεν θα είναι τόσο κοντά. Τραμπ και Νετανιάχου είχαν μια ειδική σχέση και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμα στον Μπάιντεν να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ θα αναζωογονηθούν και ένα από τα πρώτα ταξίδια που θα κάνει ο Μπάιντεν θα είναι στα κεντρικά του ΝΑΤΟ για να υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι η Συμμαχία στις ΗΠΑ. Επίσης, θεωρώ ότι και οι σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα «ψυχράνουν» λίγο αφού τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα στο παρελθόν, όσο και ο Μπάιντεν, τώρα δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit”, εξηγεί ο Μάθιου Μπράιζα.

 

Και συνεχίζει: “Παρόλα όσα έχουν γίνει, θα παραμείνει ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων. Ο «Τραμπισμός» δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα. Μπορεί μάλιστα να δούμε ένα από τα παιδιά του να κατεβαίνει για Πρόεδρος το 2024. Με τον Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν τις διεθνείς τους σχέσεις ως ηγετική παγκόσμια δύναμη. Τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Μέση Ανατολή. Για τον Τζο Μπάιντεν το ΝΑΤΟ είναι η πεμπτουσία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην συμφωνία για τα πυρηνικά την JCPOA. Θα επιστρέψουν επίσης στον ΠΟΥ. Και βεβαίως στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα”.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα