Πέμπτη, 25/04/2024 | 23:38

Κώστας Μπάρκας: Οι λάθος κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν σε μαζικό αποκλεισμό των αλιέων της χώρας από κοινοτική ενίσχυση

467 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/11/2020, 12:50 μμ | 0 σχόλια

 

 

Η αβλεψία και η αδυναμία των αρμόδιων κρατικών φορέων να διαγνώσουν ότι ένα κριτήριο που έθετε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική ενίσχυση των αλιέων, λόγω της πανδημίας, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει για τους Έλληνες αλιείς, οδήγησε σε αποκλεισμό τους από κοινοτική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά ποσά σε μια δύσκολη περίοδο, όπως καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πενήντα (50) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, στην εκδήλωση της Πρόσκλησης για την ενίσχυση των αλιέων από Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της παύσης των δραστηριοτήτων τους ως συνέπεια της πανδημίας, υπήρξε το κριτήριο τα σκάφη των αλιευτικών σκαφών οποίων φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS). Η προϋπόθεση αυτή όμως, ουσιαστικά αποκλείει την πλειονότητα των ψαράδων, αφού οι παράκτιοι αλιείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, διαθέτουν μικρά σκάφη, στα οποία, σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν είναι υποχρεωτικός ο εξοπλισμός τους με τη συγκεκριμένη συσκευή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης της Διεύθυνσης Αλιείας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα 14.018 σκάφη της παράκτιας αλιείας, τα 13.213 δεν υποχρεούνται, λόγω του μεγέθους τους, να έχουν δορυφορικό σύστημα. Κατά συνέπεια, για τη συντριπτική πλειοψηφία των παράκτιων αλιέων, που διαθέτουν σκάφη μικρού μεγέθους, δεν υφίσταται κανονιστική υποχρέωση εξοπλισμού τους με Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS).

Λόγω της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που έπληξε με σφοδρότητα τις τοπικές οικονομίες των παράκτιων περιοχών και των νησιών της χώρας, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν, μεταξύ άλλων, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ποιο τρόπο θα στηρίξουν έμπρακτα τους χιλιάδες αλιείς της χώρας, αποτρέποντας τον αποκλεισμό τους από την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Αποκλεισμός που δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, αλλά σε αβλεψία και σε αδυναμία των οργάνων του Υπουργείου Ανάπτυξης, να ενημερώσουν τα κοινοτικά όργανα για τα χαρακτηριστικά και τη Νομοθεσία που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφορικά με την παράκτια αλιεία.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα