Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:54

Κυβέρνηση: Σταδιακή επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα

626 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/11/2020, 11:47 πμ | 0 σχόλια

 

 

Από τα  Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ 

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα 

στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

 

Ο βασικός σχεδιασμός προτάσσει στο άνοιγμα τις  οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης όπως η εκπαίδευση, που έχει δείξει στο διάστημα, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ότι δεν είναι εστία υπερμετάδοσης. Τα σχολεία μας είναι ασφαλή. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους. Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει. Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση.

Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης  ανησυχούν. Γιατί αν ανοίξει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχει τζίρο, αλλά θα έχει όλα τα έξοδα. Επομένως, δεν είναι κάτι που θέλουν να ρισκάρουν οι άνθρωποι της εστίασης. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για όλους -και από πλευράς απασχόλησης, αλλά και από πλευράς ψυχολογίας του κόσμου- να επανερχόμαστε σταδιακά, αλλά με μέτρα, με κανόνες, σε μίας μορφής κανονικότητα. Όλα αυτά σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του.

Αυτή την στιγμή φαίνεται αρκετά δύσκολο να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις μετακινήσεις ανάμεσα σε Περιφέρειες και από Νομό σε Νομό, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα. Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση. Βέβαια, όταν οι ειδικοί θα έχουν μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη  της πανδημίας, θα δούμε τις εισηγήσεις τους και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι  θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το ακριβές ωράριο και τους κανόνες θα τους προδιαγράψουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Να μην γίνουν οι τοπικές γιορτές αιτία υπερμετάδοσης

Αυτή την στιγμή όλη η χώρα είναι στην ίδια ταχύτητα. Είμαστε στην πρώτη και κοιτάζουμε προσεκτικά να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από το γεγονός ότι μπορεί να είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή μας. Γιατί αυτή η πεποίθηση οδηγεί σε εφησυχασμό και ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός. Αυτός μας οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων. Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα. Σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες να μην αποτελέσουν με τη στάση τους μία εστία υπερμετάδοσης. Γιατί αυτό -κακά τα ψέματα- θα μας φέρει πίσω. Γι’ αυτό κάνουμε ξανά έκκληση: Πολλή προσοχή. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά.

Για τα εμβόλια  

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ο κ. Κικίλιας, ο Υπουργός Υγείας, θα ανακοινώσει τα 1.018 σημεία εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα. Αν χρειαστεί και έχουμε περισσότερα εμβόλια, απ’ ό,τι αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε, υπάρχει σχέδιο ακόμη και αυτά να αυξηθούν. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 2.100.000 εμβόλια θα είναι διαθέσιμα κάθε μήνα για εμβολιασμό όλων των πολιτών, εφόσον το επιθυμούν. Ο σχεδιασμός προβλέπει  ότι θα ξεκινήσουμε από τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου και θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες -επαναλαμβάνω, εφόσον το επιθυμούν- μέχρι το τέλος Ιουνίου. Έχουν εξασφαλιστεί τα εμβόλια που χρειάζονται για όλο τον πληθυσμό. Πρέπει όλοι να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας, να καταλάβουν ότι είναι προς το καλό το δικό τους, των ανθρώπων που αγαπούν και τελικά της κοινότητας να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που μας έρχονται είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όπως δείχνουν όλες οι μελέτες.

Βασιζόμαστε, σε όλη αυτή τη φάση που διανύουμε, στην πειθώ. Και πράγματι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν σε πολύ καλύτερο βαθμό από πολλούς άλλους λαούς. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες εφόσον έχουν τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων μας, που απέδειξαν την αξία τους, ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, θα αφήσουν στην άκρη αυτές τις σειρήνες του ανορθολογισμού και θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Άλλωστε, ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη φέτος πήγε καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Εμβολιάστηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες. Επομένως θα βασιστούμε στην ενημέρωση του κόσμου. Είναι σημαντικό να έχουμε γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού γιατί έτσι θα έχουμε μια γρηγορότερη ανοσία στην κοινωνία. Θα συμβάλει σ΄ αυτό και η δυνατότητα του παραδείγματος. Και το παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή, να δει κάποιος κάποιον γνωστό του, κάποιον γείτονά του ότι έκανε το εμβόλιο και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Και γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα καλέσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς Αρχηγούς, αλλά και πρόσωπα που έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνία, να είναι από τα πρώτα που θα εμβολιαστούν, για να δώσουν το παράδειγμα.  Αυτό είναι ένα σωστό μήνυμα στους πολίτες, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ορθολογισμός και προσήλωση στις εισηγήσεις των ειδικών. Όχι θεωρίες συνομωσίας. 

Για τη στήριξη στην οικονομία

Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στην οικονομία. Όταν λέμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να μείνετε σπίτι σας για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία, τότε υφίσταται μία απώλεια εισοδήματος. Και πρέπει με κάποιο τρόπο το Κράτος να αναπληρώσει ένα μέρος του, για να περάσουμε όλοι μαζί το ποτάμι. Είμαστε στη μέση του ποταμού και πρέπει να περάσουμε στην απέναντι όχθη. Έχουν προβλεφθεί περίπου 7,5 δισεκατομμύρια στον Προϋπολογισμό του 2021 που έχει κατατεθεί στην Βουλή, προκειμένου, αν χρειαστεί, μέσα στους πρώτες μήνες του χρόνου να συνεχίσουμε την στήριξη. Είτε πρόκειται για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είτε επιστρεπτέα προκαταβολή -που σε έναν μεγάλο βαθμό, στο 50%, δεν είναι πλέον επιστρεπτέα, γιατί δεν επιστρέφεται από αυτόν ο οποίος τη λαμβάνει,- είτε για το πρόγραμμα «Συν-εργασία», είτε για οποιαδήποτε άλλη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αφορά περίπου 250.000 νοικοκυριά, 480.000 συμπολίτες μας. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο στήριξης των ανθρώπων που βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. 

Πρέπει να είμαστε πάντα σε θέση να προσαρμοζόμαστε στις δυναμικές συνθήκες. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν και εάν υπάρχει κάποια κατηγορία συμπολιτών μας που χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, ο Πρωθυπουργός έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο μέχρι τώρα έχουν δοθεί περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηριχθούν οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα