Κυριακή, 24/10/2021 | 08:07

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας: Η καφρίλα της BLACK FRIDAY

248 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/11/2020, 10:53 πμ | 0 σχόλια

 

 

Η καφρίλα της BLACK FRIDAY:  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

Διπλά στις ειδήσεις για τους δεκάδες πλέον θανάτους καθημερινά από την πανδημία το διαδίκτυο γέμισε με πολύχρωμες διαφημίσεις για την Black Friday που φέτος είναι ηλεκτρονική και πολυήμερη. 

Αυτός ο άθλιος θεσμός, που βαφτίζεται «γιορτή» διαμορφώνει μια ακόμα καταναλωτική αρένα για αποκτηνωμένους πελάτες. Αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους να καλούνται να σπρωχτούν για να «κατακτήσουν» ηλεκτρονικές συσκευές και video games, φέτος η Black Friday αποκτά μια ακόμα πιο τραγική διάσταση. Η λειτουργία της “οικονομίας” κοστίζει σε θανάτους καθώς η κυβέρνηση και το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο δε διστάζουν να θυσιάσουν ζωές για να μη χάσουν υπερκέρδη. Εκτός από τις συνολικές τους ευθύνες για την υγειονομική καταστροφή η Black Friday αποτυπώνει τις πραγματικές ευθύνες για την διασπορά και την έξαρση της πανδημίας.

Το γεγονός ότι φέτος δεν θα δούμε ουρές και συνωστισμό εντός των καταστημάτων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας και συνθήκες μετάδοσης του ιού. Ακόμα και χωρίς τη Black Friday το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι τηλεπωλήσεις δεν γίνονται χωρίς εργασία και μάλιστα με συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που αποτελούν εύφορο έδαφος και για την διασπορά του κορωνοϊού. 

Δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται σχεδόν με μεταφυσικό τρόπο χωρίς εργασία. Στην πραγματικότητα εργάζονται χιλιάδες στα τμήματα των e-shop, στα τηλεφωνικά κέντρα, στις αποθήκες, στις μεταφορικές εταιρείες, στις διανομές. Σε αυτούς κλάδους βασιλεύει έτσι κι αλλιώς η ελαστική και μαύρη εργασία με μεσαιωνικές συνθήκες. Με την ηλεκτρονική Black Friday θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η τάση για διεύρυνση και παγίωση της τηλεργασίας ως μια νέα πραγματικότητα.

Καταργείται στην πράξη κάθε διάκριση μεταξύ κανονικής απασχόλησης και υπερωριακής απασχόλησης, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων, με αποκλειστικά ωφελημένο τον εργοδότη.

Ακριβώς σε αυτές τις κατευθύνσεις έρχονται να κουμπώσουν οι κεντρικοί άξονες που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, η διεύρυνση του τηλεμπορίου ευνοεί τις επιχειρήσεις με πολύ μεγάλο μέγεθος και διεθνείς διασυνδέσεις μοιράζοντας ξανά την πίτα σε βάρος οικογενειακών και μικρών επιχειρήσεων που αδυνατούν να εφαρμόσουν ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Η Black Friday δεν αποτελεί λοιπόν μια εξαίρεση. Είναι μια πτυχή -κάπως πιο «μαύρη»- της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών απέναντι στα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές. Για την εργοδοσία οι «καλές τιμές» πάνε πακέτο με την κακή – εξευτελιστική τιμή της δουλειάς των εργαζομένων.

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας καλούμε εργαζόμενους και καταναλωτές να αγωνιστούμε ενάντια στην κατάφωρη επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Mε συλλογική μελέτη των νέων φαινομένων τηλεργασίας και συνολικά της νέας εργασιακής πραγματικότητας, παλεύουμε για την καλύτερη ενημέρωση, την γνωστοποίηση φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Αγωνιζόμαστε για προστασία του ωραρίου, πληρωμή των υπερωριών, όχι στην δουλειά λάστιχο, σαφής διάκριση εργάσιμου-μη εργάσιμου χρόνου.

Αντιστεκόμαστε στην ευελιξία του να εργάζεσαι συνεχώς και τα όρια του εργάσιμου με τον ελεύθερο χρόνο να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα.

Καμία σκέψη για μονιμοποίησή της τηλεργασίας. Να μην μετατραπεί σε μόνιμη συνθήκη για κανέναν εργαζόμενο και εργαζόμενη μετά το πέρας της πανδημίας.

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Βρούτση

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα