Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:28

Χαιρετισμός δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της Πρέβεζας

435 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/10/2020, 1:30 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Δημότες της Πρέβεζας,

Την 21η  Οκτωβρίου του 1912, σαν σήμερα, πριν από 108 έτη οι πολίτες της Πρέβεζας με τις γαλανόλευκες στα χέρια και στις οικίες τους ζούσαν τη μοναδική στιγμή απελευθέρωσης και νίκης! 

 Ήταν μία ημέρα χαράς, πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας, η οποία όμως υπογράφτηκε στο μάρμαρο της ελληνικής ιστορίας των αιώνων με αίμα, αυτοθυσίες και ηρωισμό των ιστορικών εθνικών αγώνων για την ελευθερία του γένους μας, της Ελλάδας αλλά και του τόπου μας. Η Ελευθερία του γένους μας αποτελεί υπέρτατο αγαθό και για να την αποκτήσουμε έδωσαν οι προγονοί μας σκληρές μάχες και θυσιάστηκαν για την πίστη και την αγάπη για την Πατρίδα. 

Και όταν αναφερόμαστε για θυσία στον ιερό τόπο του Ζαλόγγου, του χαλασμού, δηλαδή της μαζικής σφαγής των κατοίκων της Πρέβεζας από τον Αλή Πασά μαζί με τους Γάλλους Στρατιώτες στη Νικόπολη, καθώς και των οπλαρχηγών σαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τότε γνωρίζουμε πολύ καλά από θυσίες από το αποτύπωμα που άφησε επάνω μας η ιστορία.

Η σημερινή αυτή μεγαλειώδης επέτειος των 108 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας αποκτά μία ιδιαίτερη σπουδαιότητα και αξία μόλις λίγους μήνες από την έναρξη του εορταστικού έτους 2021 από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Εθνικής Επανάστασης των Ελλήνων ανά την οικουμένη για την απελευθέρωση της μητέρας Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό αλλά δυστυχώς πάνω σε μία περίοδο παραλογισμού και ακραίας επιθετικής τακτικής από τον Έβρο έως και την καρδιά της Ελλάδας στο Καστελόριζο, της σήμερα ισλαμοκεντρικής, νεοθωμανικής Γείτονος Τουρκίας.

Η Ελλάδα πλέον αποτελεί ένα φιλελεύθερο σύγχρονο δυτικό κράτος και από τα πρώτα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας αποτελεί και τα σύνορα προς την Ανατολή και ύστερα από μία ταραγμένη περίοδο στο πρόσφατο παρελθόν, ανασφάλειας, άκρατου λαϊκισμού και παγκόσμιας υποβάθμισης, εισέρχεται πλέον με αξιώσεις σε μία δυναμική περίοδο αυτοπεποίθησης,  διεθνούς κύρους και συνεργασιών.

Άλλωστε το απέδειξε στην επιτυχή έως σήμερα αντιμετώπιση, αναλογικά με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε,  του κοινού παγκόσμιου εχθρού της ανθρωπότητας, της πανδημίας του COVID-19 που βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, χάρη στην ατομική υπευθυνότητα των πολιτών αλλά και στον αγώνα και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που στέκονται ακόμα στην πρώτη γραμμή και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος, της ασφάλειας και της προστασίας των συνανθρώπων μας, που δυστυχώς εφέτος δεν θα μπορέσουμε να τιμήσουμε στο μέγεθος που αξίζει σε αυτή τη σπουδαία για το Δήμο μας επέτειο, την επέτειο της Απελευθέρωσης. 

Η Πρέβεζα πλέον 108 έτη από την απελευθέρωση, αναπτύχθηκε, μεγάλωσε, εξελίχθηκε αλλά και συνάμα πόνεσε, θυσιάστηκε και αγωνίστηκε μέσα στο πέρας της εθνικής και τοπικής της ιστορικής της διαδρομής ώστε να κατακτήσει και να κερδίσει το μέλλον της μέσα από την παιδεία, τις επιστήμες, τις τέχνες και βέβαια μέσα από την οικονομική ανάπτυξη διαμέσου της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού που είχε στερηθεί.

Σήμερα η Πρέβεζα, όπως όλη η χώρα μας, βρίσκεται στην είσοδο μιας νέας ψηφιακής εποχής ενόψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και κάνει τα απαιτούμενα βήματα ώστε να ανοίξει στον τόπο και στη νέα γενιά της, το δρόμο στη νέα τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και στη νέα πραγματικότητα που οδηγούμαστε.

Η απελευθέρωση της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί τη σπουδαιότερη ιστορική στιγμή διότι μας προσέφερε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της επανένωσης με τη μητέρα Ελλάδα τότε. Η ελευθερία δεν είναι μόνιμη και κεκτημένη αλλά προασπίζεται και φρουρείται με τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την ανατρεπτική στρατιωτική ισχύ, το διεθνές κύρος που εξασφαλίζει κάθε κράτος αλλά και με την πίστη, το φρόνημα, την υψηλή αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος και κυρίως την παιδεία και την κουλτούρα που επιδεικνύει κάθε έθνος.

Όπως όλα τα αγαθά, έτσι και η ελευθερία, έρχεται με κάποιο κόστος, κάποιο τίμημα που πρέπει να καταβάλει όποιος θέλει να την αποκτήσει. Επειδή δε, είναι το υπέρτατο και πολυτιμότατο αγαθό, λογικό είναι να χρειάζεται και ανάλογα υψηλό τίμημα, το υψηλότερο! 

Αγαπητοί Δημότες,

Εμείς σήμερα έχουμε την προσωπική πατριωτική ευθύνη, έχουμε το εθνικό καθήκον και  την πίστη, να περιφρουρήσουμε και να εγγυηθούμε με ενότητα και σθένος την ελευθερία μας, από κάθε κίνδυνο και απειλή και δεν θα επιτρέψουμε  να λησμονηθούν, να παραχαραχτούν και να μην τιμηθούν οι εθνικοί πατριωτικοί αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία, την εθνική μας ανεξαρτησία. 

Ελευθερία σημαίνει όμως και δικαίωμα ανάπτυξης, προκοπής και προόδου στο πλαίσιο μιας σύγχρονης κοινωνίας ελευθεριών, δικαιωμάτων που επιβεβαιώνονται διαμέσου των υποχρεώσεων και της τήρησης των νόμων και σήμερα τιμούμε την ελευθερία μας σε κάθε επίπεδο, ως ένας σύγχρονος ελληνικός,  ευρωπαϊκός Δήμος.

Χρόνια πολλά σε όλους για την απελευθέρωση της Πρέβεζας!

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα