Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:17

Συνάντηση Κώστα Μπάρκα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννη Μπούρη

488 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/10/2020, 12:13 μμ | 0 σχόλια

 

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κόσμος της χώρας και ειδικότερα στον Νομό της Πρέβεζας, τα οποία επιβαρύνονται τόσο από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, όσο και από συγκεκριμένες επιλογές της Κυβέρνησης, είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Ιωάννη Μπούρη. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τουριστικού- ξενοδοχειακού κλάδου του Νομού, το οποίο αφορά όχι μόνο στη μη εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, από το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμα και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εκταμιευθούν τα ποσά που τους αντιστοιχούν. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι των τουριστικών/ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περιοχής, για τον λόγο αυτό άλλωστε, κατατέθηκε σχετική Ερώτηση από τον κ. Μπάρκα προς τον Υπουργό Τουρισμού.

Το Πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου τέθηκε στην ατζέντα της συζήτησης. Όπως προέκυψε, το εν λόγω Πρόγραμμα έχει δομικές αδυναμίες να βοηθήσει ουσιαστικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τούτο διότι, αφενός, ο προϋπολογισμός είναι σχετικά χαμηλός, αφετέρου, ο τρόπος που σχεδιάζεται και υλοποιείται το Πρόγραμμα ευνοεί, μοριοδοτώντας περισσότερο, συγκεκριμένους κλάδους έναντι άλλων.

Επίσης, ιδιαίτερη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα χρειάζεται και ο χώρος του λιανεμπορίου, ο οποίος υπέστη πολύ μεγάλη πτώση, λόγω της πανδημίας και της μείωσης του τουριστικού ρεύματος, πτώση που επιδεινώνεται και από τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, οι οποίες επήλθαν και συνεπεία της πανδημίας και αφορούν κατά κύριο λόγο στην επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τέλος, πραγματεύθηκε το ζήτημα που θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με δραματικό τρόπο, χιλιάδες επιχειρηματίες, νοικοκυριά και ιδιώτες και αφορά στις αλλαγές που φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Ουσιαστικά, με τις διατάξεις του δημιουργείται πρώτη φορά μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας. Ήδη, μια σειρά επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όπως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αντιτίθενται στην εισαγωγή και στην ψήφιση από την κυβέρνηση του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ο κ. Μπάρκας από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα εξακολουθήσει να αναδεικνύει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, τα ζητήματα των επαγγελματιών της περιοχής, ασκώντας κάθε διαθέσιμο μέσο πίεσης προς την Κυβέρνηση στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα