Παρασκευή, 26/04/2024 | 01:37

Πρέβεζα: Η Λαϊκή Συσπείρωση για το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με την Ελληνική εταιρία επενδύσεων & εξωτερικού εμπορίου

567 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/09/2020, 3:37 μμ | 0 σχόλια

 

 

Tην πέμπτη 24/09/20 η δημοτική αρχή έφερε και πέρασε από την Οικονομική επιτροπή και επιχείρησε να φέρει την ίδια μέρα προ ημερήσιας διατάξεως το εξής πολύ σοβαρό θέμα για συνεργασία Δήμου Πρέβεζας με την “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου  Α.Ε.”.

 

Περιληπτικά η συγκεκριμένη ΑΕ είναι μια εταιρία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου η οποία δραστηριοποιείται με δημόσιο χρήμα και χρησιμεύει  κυριολεκτικά ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων. Με λίγα λόγια σκοπός της είναι η αναζήτηση  φιλέτων που ανήκουν στο δημόσιο και τα οποία αφού πρώτα διαπιστώσει πως είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, αφού τα “καθαρίσει” από πιθανά “γραφειοκρατικά κολλήματα” , αφού καταρτίσει οικονομοτεχνικές μελέτες και αποδείξει ότι πρόκειται για συμφέρουσες επενδύσεις (με λεφτά πάντα του ελληνικού λαού) αναζητά επιχειρηματία προκειμένου να του παραχωρήσει τα εν λόγω φιλέτα για καπιταλιστική εκμετάλλευση.

 

Εδώ στην περιοχή της Πρέβεζας η συγκεκριμένη εταιρία έδειξε ενδιαφέρον, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, για μία παραθαλάσσια έκταση-φιλέτο  περίπου 250 στρεμμάτων στην περιοχή ανάμεσα στην παραλία του Μονολιθίου και στο Κανάλι. Ο Δήμαρχος μαζί με την εταιρία, από κοινού κατά την συνεδρίαση τις 24/09 ζητήσανε  από το δημοτικό συμβούλιο να υπογραφεί ανάμεσα στην εταιρία και το Δημοτικό συμβούλιο ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα δεσμεύει το τελευταίο να παραχωρήσει την εν λόγω περιοχή για τουριστική εκμετάλλευση, χωρίς να διευκρινίζεται  ούτε καν επιγραμματικά για τι είδους επένδυση πρόκειται να γίνει. Πάνω σε αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη θέλουμε να κάνουμε κατ αρχάς μια σειρά από διαπιστώσεις.

 

·        Η σημερινή Δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενη, ευθυγραμμισμένες πλήρως με την κυβερνητική πολιτική δεν απεμπολούν επ ουδενί τον αρχικό τους σχεδιασμό να παραχωρήσουν περιοχές φιλέτα του Δήμου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δηλαδή εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, εντάσσουμε την συγκεκριμένη πολιτική πράξη του Δημάρχου στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχουν για παραχώρηση του παραλιακού μετώπου σε  επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και το παραλιακό μέτωπο της  Ηγουμενίτσας και αλλού.

·         Η fast track διαδικασίες με τις οποίες επιχειρήθηκε από την Δημοτική αρχή να αποσπαστεί η υπογραφή του Δημοτικού συμβουλίου, καταδεικνύει πως ο Δήμαρχος φοβάται τον κοινωνικό διάλογο, φοβάται την αντιπαράθεση και δεν διστάζει να αγνοήσει παντελώς το λαό της Πρέβεζας προκειμένου να ικανοποιήσει την πολιτική των αστικών κομμάτων  για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

·        Η συγκεκριμένη επένδυση, όπως παραδέχτηκε άλλωστε εισηγητικά και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, πρόκειται να είναι να πολύ μεγάλη επένδυση προφανώς από κάποιον πολύ μεγάλο επενδυτή. Μια τέτοιου τύπου επένδυση σηματοδοτεί  και τις προθέσεις του Δήμου για το ποια είναι τουριστική ανάπτυξη που σχεδιάζει. Όταν προσκαλούν επενδυτές τέτοιου μεγέθους στην ουσία προσκαλούν στην περιοχή μας το πλέον επιθετικό τμήμα του τουριστικού κεφαλαίου. Προσκαλεί το τμήμα εκείνο που θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, για το δικό του συμφέρον, το φυσικό κάλλος της περιοχής χωρίς να διστάσει και να το αλλοιώσει σοβαρά αν απαιτηθεί, να αποσβέσει πολλαπλάσια την μεγάλη αυτή επένδυση και να ξεζουμίσει κυριολεκτικά τους λίγους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους που θα αντλήσει είτε από την τοπική κοινωνία ή που θα φέρει από αλλού(το έχουμε δει κι αυτό). Αφού λοιπόν δραστηριοποιηθεί κατ αυτόν τον τρόπο και η επένδυση αυτή ολοκληρώσει τον οικονομικό της κύκλο, τότε στο λαό της Πρέβεζας δε θα μείνει τίποτε άλλο παρά ένα άδειο κουφάρι μέσα στην θάλασσα. Εμπειρία από τέτοιου είδους επενδύσεις έχουμε μεγάλη και στην ευρύτερη περιοχή. Από τέτοιου τύπου επενδύσεις ο λαός της περιοχής έχει μόνο να χάσει και από κυβερνήτες που παραχωρούν εν λευκό το ομορφότερο τμήμα της Πρέβεζας, το παραλιακό μέτωπο, μέσα σε μία νύχτα, δεν έχει τίποτα να περιμένει.

·        Το ότι το αστικό κράτος είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο τοπικής διοίκησης υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης το ξέρουμε. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να το κάνει και με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο. Να στήσει δηλαδή ένα εργαλείο(την εν λόγω εταιρία) που θα λύνει προβλήματα των επιχειρηματιών με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα κάνει μελέτες με κρατικό χρήμα για λογαριασμό των επενδυτών και θα ψάχνει να βρει επενδυτές να τους υποδείξει, με λεφτά πάντα του ελληνικού λαού, το συμφέρον τους.

 

Η Λαϊκή συσπείρωση εξ αρχής αρνήθηκε να έρθει τόσο βεβιασμένα ένα τέτοιο ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. Να έρθει χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος στην τοπική κοινωνία, χωρίς να πάρουν θέση οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι φορείς. Με αυτό το σκεπτικό ζητήθηκε από την παράταξή μας η αναβολή του θέματος μέχρι να ζυμωθεί στην κοινωνία. Παρ όλα αυτά η πρότασή μας μειοψήφησε. Βέβαια μετά την εισήγηση του εκπροσώπου της εταιρίας έγινε αντιληπτό το προφανές, πως είναι σκανδαλώδες να υπογράψεις εν λευκό για ένα τέτοιο ζήτημα και κάπως έτσι την ύστατη στίγμα  ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου υποχρεώθηκε να το αποσύρει προσωρινά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση το δικαίωμα στην ανάπαυση και την αναψυχή το αντιλαμβάνεται ως ανάγκη και όχι ως εμπόρευμα στα χέρια του επιθετικού, του πιο σάπιου τμήματος του κεφαλαίου. Γι αυτό , με υψηλό το αίσθημα ευθύνης απευθύνεται στο κίνημα της περιοχής, απευθύνεται στον λαό της Πρέβεζας να ορθώσει το ανάστημά και να πάρει πρωτοβουλίες, μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Να αναδείξει το πρόβλημα, να  αναδείξει τις αιτίες και τους αίτιους και να επιβάλλει τη δική του θέση καταθέτοντας  το δικό του πλαίσιο αιτημάτων.

 

 

Πρέβεζα 29/09/2020

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα