Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:10

Επισημάνσεις για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού στην ΔΕ Φαναρίου του Δ. Πάργας

531 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/09/2020, 3:50 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ενημέρωση σχετικά με τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού της 21 Μαρτίου στην ΔΕ Φαναρίου του Δήμου Πάργας

Το τελευταίο διάστημα μέσω δημοσιευμάτων και ανώνυμων αναρτήσεων στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί σύγχυση και αποπροσανατολισμός σχετικά με τις διαδικασίες και τις αποζημιώσεις που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα κτίρια από τον σεισμό της 21 Μαρτίου.
Για το λόγο αυτό επισημαίνεται ότι:
1.Όσον αφορά τα σχολικά κτίρια, την διαδικασία αποκατάστασης (σύνταξη μελετών, δημοπράτηση, επίβλεψη , χρηματοδότηση, πληρωμή εργολάβου ) έχει αναλάβει πλήρως ο αρμόδιος κατασκευαστικός φορέας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» (όπου έχει ενταχθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων), ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλες τις κτιριακές υποδομές του δημοσίου.
Ως εκ τούτου ο Δήμος δεν έλαβε ποτέ και δεν διαχειρίζεται κονδύλια, ούτε την διαδικασία για την επισκευή τους, παρόλα αυτά συνδράμει με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει προς την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών.
2.Σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έως 6000€ για τις κύριες κατοικίες οι 695 αιτήσεις που συγκεντρώθηκαν έχουν υποβληθεί στο υπουργείο εσωτερικών προκειμένου να εγκριθεί το ανάλογο κονδύλιο των 1.313.970,00€ προς τον δήμο ώστε στη συνέχεια να διανεμηθεί στους δικαιούχους.
3.Γενικότερα για τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές και χρειάζονται επισκευή, ο κάθε δημότης μπορεί από 3/6/2020 με πρωτοβουλία του να απευθύνεται σε ιδιώτη μηχανικό της επιλογής του ώστε ο τελευταίος να συντάξει μελέτη αποκατάστασης των βλαβών και προϋπολογισμό κόστους. Η μελέτη αυτή θα υποβληθεί με ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του στην ΔΑΕΦΚ ΒΕ (υπηρεσία σεισμοπλήκτων), η οποία θα εκδώσει άδεια επισκευής και θα εγκρίνει το ποσό της αποζημίωσης (συμπεριλαμβανομένης μέρους ή το σύνολο της αμοιβής του μηχανικού).
Σημειώνεται ότι έως τέλη Αυγούστου είχε υποβληθεί μόνο μια αίτηση και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση επί της διαδικασίας σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕΦΚ ΒΕ) στους ιδιώτες μηχανικούς της περιοχής.
O Δήμαρχος Πάργας κ. Ζαχαριάς από την πρώτη στιγμή με αλλεπάλληλες συναντήσεις και επιστολές έχει ενημερώσει τους Βουλευτές Πρέβεζας, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς σε κεντρικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο προκειμένου να υλοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων και να επιλυθούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός του Μαρτίου.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα