Σάββατο, 27/02/2021 | 11:18

Πρέβεζα: Πρόσκληση στη θεατρική παράσταση «Ο Έβρος απέναντι»

141 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/08/2020, 9:30 πμ | 0 σχόλια

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ο.Τ.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                                                    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                                             ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   ΣΕ   ΘΕΑΤΡΙΚΗ   ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 

 

Η θεατρική σκηνή του καλλιτεχνικού σωματείου ΕΞΑΥΔΑ, αποδεχόμενη την πρόσκληση των σωματείων εργαζομένων ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ,Ο.Τ.Α. Ν ΠΡΕΒΕΖΑΣ ,ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Ο Έβρος απέναντι» των ΜΙΧΑΛΗ ΡΕΠΠΑ –ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, την ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στο δημοτικό κηποθέατρο « ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» στην πόλη της ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ώρα έναρξης 9.15 μ.μ.

 

Μετά την γεμάτη θετικές εμπειρίες περιοδεία στους νομούς Ιωαννίνων, και Άρτας,  με μεγάλη χαρά  η παράστασή μας φτάνει στην πόλη της ΠΡΕΒΕΖΑΣ. Και συνεχίζουμε….

Για το συγκεκριμένο έργο οι συγγραφείς τιμήθηκαν με το Βραβείο Δραματουργίας «Κάρολος Κουν». 

 

 «Τέσσερις άνεργοι Έλληνες, δύο άντρες και δύο γυναίκες. Τέσσερις Έλληνες στα όρια του «νεόπτωχου». Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλει ένας ξένος. Ένας Κούρδος πρόσφυγας. Ένας απροστάτευτος. Ένας πολίτης τέταρτης κατηγορίας. Το πρόβλημα είναι πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά κι αντικρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικά αιτήματα, διαφορετικά αδιέξοδα και για εντελώς διαφορετικούς και δικούς του λόγους ο καθένας, συντονίζονται και συμπλέουν μ’ ένα υπόγειο ρεύμα που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία μας. Το ρεύμα αυτό λέγεται ρατσισμός.» (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

 

«To 1997 στα ψιλά των εφημερίδων διαβάσαμε μια κωμικοτραγική είδηση. Δύο Έλληνες εισέβαλαν στο σπίτι μιας ανήμπορης γριούλας και τη λήστεψαν παριστάνοντας τους Αλβανούς, Βεβαίως το θύμα κατάλαβε το θέατρο που παιζόταν την ώρα της ληστείας και έτσι βοήθησε την Αστυνομία στη σύλληψη των ενόχων.

 

Το συμβάν αυτό σίγουρα θα το χαρακτηρίζαμε αστείο. Θα το καταχωρούσαμε δηλαδή στην κατηγορία των περιστατικών όπου η ζωή η ίδια αναλαμβάνει να φωτίσει το είδος και την ποιότητα μιας σειράς κοινωνικών αντιθέσεων, οι οποίες συνήθως χρειάζονται έναν κωμωδιογράφο για να τις ανακαλύψει. Και εφόσον η ζωή είχε ήδη προετοιμάσει κατά έναν τρόπο το έργο, εμείς αποφασίσαμε να καθίσουμε στη γωνιά και να το αφήσουμε να μιλήσει από μόνο του. Με δυο λόγια, αφήσαμε, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μας, την επαγγελματική μας νεύρωση να ανακαλύπτουμε τις εκπτώσεις αυτές και τις διολισθήσεις των αξιών που προκαλούν το γέλιο, όταν η ζωή η ίδια γύρω μας εκπίπτει με τρομακτικό κρότο.

Αυτή η εκούσια παραίτησή μας από την «κωμική μεθοδολογία» μάς έδωσε ένα έργο ίσως όχι τόσο «γελαστικό». Ένα έργο που έρχεται να συναντήσει την κωμωδία από έναν άλλο δρόμο και σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί στο βάθος-βάθος το γέλιο είναι η μόνη εναλλακτική λύση του απελπισμένου.

 

Κεντρικό μας θέμα ο ρατσισμός. Πρωταγωνιστές τέσσερις άνεργοι Έλληνες, δύο άντρες και δύο γυναίκες. Τέσσερις Έλληνες που κατοικούν στις παρυφές της «ευμάρειας. Θεατές και παρείσακτοι της ευρωπαϊκής μας βιτρίνας, Τέσσερις Ευρωπαίοι δεύτερης ταχύτητας.», Θ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – Μ. ΡΕΠΠΑΣ

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πρέντζας 

Σκηνικά- κοστούμια:  Εξαύδα

Μουσική επιμέλεια: Νεκταρία Λαμπράκη

Φωτισμοί: Νίκος Γούλας                                                                                                  

                             

Δημιουργία αφίσας: Νέλλη Σαβράνη

Πρωταγωνιστούν: Κωστής Φαρμάκης (Κώστας) , Στέλλα Δουγαλή (Γιάννα), Νίκος Αναγνώστου (Αλέκος), Μαρίνα Χρήστου (Μίνα),  Παναγιώτης Κόρδας (Σερχάτ)

 

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ , προσφορά των σωματείων.  

 

 Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με την λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού ( χρήση μάσκας, αποστάσεις κτλ).

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα