Σάββατο, 20/04/2024 | 16:06

Μπάρκας: Τεράστια προβλήματα & στον Ν. Πρέβεζας από τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από δομές κοινωνικής μέριμνας

657 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/08/2020, 11:40 πμ | 0 σχόλια

 

Κώστας Μπάρκας: Τεράστια προβλήματα και στον Νομό Πρέβεζας από τον πρωτοφανή αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από δομές κοινωνικής μέριμνας σε όλη τη χώρα, παρά τις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας

Από τις υποσχέσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που επανειλημμένως δήλωναν ότι «δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών παιδικής μέριμνας (Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΔΑΠ κλπ)», σήμερα εξήντα πέντε χιλιάδες (65.000) παιδιά σε όλη τη χώρα τελικά παρέμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργική Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), παρότι οι αιτήσεις των οικογενειών τους πληρούσαν όλα τα κριτήρια. Αποκλεισμός σε μια εποχή, που η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, με έντονες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επιβάλλουν την καλύτερη δυνατή οργάνωση και την αξιοποίηση όλων των κοινωνικών δομών προς όφελος εργαζόμενων γονιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φέτος θα δει την οικονομική τους κατάσταση να δοκιμάζεται σκληρά. Την κατάσταση αυτή περιγράφει σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, στην οποία αποτυπώνεται και η κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις κυβερνητικές επιλογές στον Νομό Πρέβεζας.

Ειδικότερα, στον Νομό Πρέβεζας 654 παιδιά απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, καθώς παρουσιάζεται έλλειψη χρηματοδότησης. 365 παιδιά (με πλήρη φάκελο) μένουν εκτός ΚΔΑΠ στον Δήμο Πρέβεζας, 201 παιδιά μένουν εκτός στον Δήμο Ζηρού και 88 παιδιά μένουν εκτός στον Δήμο Πάργας.

Η διάψευση των υποσχέσεων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός δομών κοινωνικής μέριμνας», έχει δραματικές συνέπειες και στους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές παιδικής μέριμνας των Δήμων, καθώς υπολογίζεται ότι η πληρότητα των ΚΔΑΠ σε παιδιά που έχουν το σχετικό voucher θα κυμανθεί από 25% μέχρι 50%-60%, με αποτέλεσμα τα ΚΔΑΠ των Δήμων να αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβρη τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ, με μειωμένα τα έσοδα των ΚΔΑΠ από 40% έως και 75%, και με δεδομένη την ήδη πολύ κακή ταμειακή κατάσταση των Δήμων λόγω της πανδημίας, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η πλειοψηφία των Δήμων είτε θα βάλει οριστικό «λουκέτο» στα ΚΔΑΠ, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα τα υπολειτουργούν απολύοντας περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους πανελλαδικά. Έκρηξη της ανεργίας, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, με χιλιάδες νέους ανέργους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν από τα ΚΔΑΠ μετά από επτά, δέκα, ακόμα και δεκαοκτώ χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας. Και δεκάδες χιλιάδες παιδιά, των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται, να μένουν εκτός δομών.

Στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας καλεί τον Υπουργό να απαντήσει, πρώτον, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, για να εξευρεθούν άμεσα οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλες τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και για πρώτη φορά φέτος απορρίφθηκαν από το Πρόγραμμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Δεύτερον, αν προτίθεται να ενισχύσει από οποιαδήποτε άλλη πηγή τη χρηματοδότηση των εν λόγω υποστηρικτικών δομών.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα