Παρασκευή, 19/04/2024 | 03:14

Βοτανικός Κήπος… Αναζητούνται οι επόμενοι εθελοντές

580 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/08/2020, 12:57 μμ | 0 σχόλια

 

 

Η Κυανή Ακτή απέναντι από την οποία βρίσκεται και ο Βοτανικός κήπος απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της Πρέβεζας. Ο καθαρισμός του Βοτανικού Κήπου αποτέλεσε θέμα συζήτησης καθώς πολλά είχαν ειπωθεί σχετικά με την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης μελέτης αλλά και για το αν υπήρχαν οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμα υπήρχαν ενδοιασμοί εάν είχε γίνει όντως εθελοντικά ή εξυπηρετούσε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα . Οποιοσδήποτε κι αν ήταν ο λόγος που καθαρίστηκε και στολίστηκε  ο Κήπος αποτέλεσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα πραγματικά ένα μικρό στολίδι κοντά στο κέντρο. Γιατί όμως για λίγο καιρό; Η απάντηση είναι διότι επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη ότι δηλαδή οποιαδήποτε πράξη εξωραϊσμού ενός χώρου πραγματοποιείται εφάπαξ. Από εκεί και πέρα ο χώρος θα συντηρηθεί με έναν μαγικό τρόπο χωρίς να χρειάζεται τη συμβολή του Δήμου περιμένοντας είτε εθελοντές είτε είναι σύλλογοι είτε μεμονωμένα άτομα. Ο εθελοντισμός σαφώς διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και μπορεί να βοηθήσει όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε από εθελοντές να είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και τη συντήρηση χώρων όπως παραδείγματος χάριν ο Βοτανικός Κήπος. Είναι αναγκαίο να συμβάλει έμπρακτα και η Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς η προβολή και ανάπτυξη μιας περιοχής κινείται σε δύο άξονες οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και αλληλοσυμπληρώνονται. Ο ένας άξονας είναι τα λόγια μέσα από τα τηλεοπτικά πάνελ και ο άλλος είναι οι πράξεις ή αλλιώς οι ενέργειες που θα δώσουν βαρύτητα στα λόγια. Στον πρώτο άξονα η πόλη μας τα πήγε περίφημα ωστόσο στο δεύτερο χρειαζόμαστε αρκετή δουλειά. Ο Βοτανικός Κήπος λοιπόν ο οποίος φαίνεται υπέροχος στα πλάνα λίγες μέρες μετά τον καθαρισμό και την φύτευση διαφόρων λουλουδιών δεν είναι πλέον ο ίδιος καθώς τα σημάδια εγκατάλειψης λίγους μήνες αργότερα είναι φανερά. Μάλιστα, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Γεωργάκος είχε βρεθεί στο σημείο και είχε τονίσει μπροστά στις κάμερες ότι ο Βοτανικός Κήπος θα αποτελέσει στολίδι για την πόλη της Πρέβεζας και φυσικά σημείο συνάντησης για δεκάδες συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες.  “Εμείς σαν Δημοτική Αρχή προχωράμε να φτιάξουμε τον Βοτανικό Κήπο όπως ήταν παλιά, όπως ήταν όταν πηγαίναμε σχολείο με τις τριανταφυλλιές, με τα μεσογειακά φυτά τα οποία και θα μπουν σιγά σιγά ώστε να καλύψουν αυτόν εδώ το χώρο.

 Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα μικρό γηπεδάκι του Αμπαλι όπου ένα παραδοσιακό Πρεβεζιάνικο άθλημα θα αναβιώνει και θα μαθαίνουν και οι μαθητές του σχολειου όταν θα έρχονται πως παίζουμε και πως θα συνεχίσουμε όλο αυτό το άθλημα στις επόμενες γενιές. Άρα εδώ πραγματικά έτσι όπως το ονειρευόμαστε θα γίνει ένας χώρος όπου θα είναι ελεύθερος σε όλους και μάλιστα είναι και αρχαιολογικος χώρος διότι ένα τμήμα από τα παλιά τείχη της πόλης βρίσκεται στην άκρη του Βοτανικού μας Κήπου οπότε έχει και αρχαιολογική αξία εκτός από εκπαιδευτική στην οποία οι μαθητές θα μάθουν τα μεσογειακά φυτά κι οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο Βοτανικό Κήπο.” δήλωσε ο κ. Γεωργάκος ενώ συνέχισε λέγοντας “Σε συννενόηση με την αρχαιολογία και την αντιδήμαρχο κυρία Κωνσταντακη που επιβλέπει τις εργασίες γίνεται και αυτή η αναδειξη του τείχους.” Τέλος κλείνοντας υπογράμμισε ότι ” Εμείς θα τον παραδώσουμε καθαρό και οι εθελοντές μας μετά θα βοηθήσουν. Είτε ο σύλλογος Αμπαλί είτε οποιοσδήποτε άλλος σύλλογος μπορεί να έρθει για να καθαρίσει και να προσέχει τον κήπο μας.” Επόμενος λοιπόν καθαρισμός όταν βρεθούν οι επόμενοι εθελοντές! Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του Βοτανικού Κήπου και τι αποτελεί εν τέλει; Όλα αυτά τα μεσογειακά φυτά προφανώς δεν έχουν φυτευθεί, το κακό ωστόσο είναι ότι ακόμα και όταν φυτεύθηκαν “χάθηκαν” κάτω από τα χόρτα. Η εικόνα του χώρου όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες προφανώς δεν είναι η αναμενόμενη αφού τα χορτάρια έχουν καλύψει τα λουλούδια ενώ ακόμα και κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν από το Δήμο σε θέματα καθαρισμού κόβοντας ορισμένα κλαδιά δεν ολοκληρώθηκαν και έτσι τα κομμένα κλαδιά παραμένουν έως σήμερα μέσα στον κήπο.
Υ.Γ  Έχουμε τελικά στην πόλη μας Βοτανικό Κήπο ή απλά βαφτίσαμε έναν Κήπο Βοτανικό; Κάποτε σαφώς ήταν άλλα σήμερα ποια είναι η πραγματική του χρήση; Ο παρακάτω ορισμός για το τι είναι ο Βοτανικός Κήπος μπορεί να μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια αυτή. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Βοτανικών Κήπων είναι ένα ζωντανό μουσείο, το οποίο εκθέτει, επιστημονικά τεκμηριωμένες συλλογές φυτών με σκοπό την επιστημονική έρευνα της χλωριδικής βιοποικιλότητας, την διατήρησή της, αλλά και την περιβαλλοντική πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αναψυχή των πολιτών.

Ένας κάτοικος της περιοχής

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα