Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:26

Το διπλό στοίχημα Μητσοτάκη: Στήριξη της εργασίας και μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης

549 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/07/2020, 9:19 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Νέα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα δίνει μάχη προκειμένου να υπάρξει επιτέλους μία οριστική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου, την πρώτη δια ζώσης σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών μετά την πανδημία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από τη Βουλή νέα θετικά μέτρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας και να ανακοινώσει βελτίωση των όρων συμμετοχής για τις επιχειρήσεις στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές του τουρισμού. Όλες τις επιχειρήσεις θα αφορά και η μείωση της προκαταβολής φόρου που θα «μηδενίσει» για ειδικές περιπτώσεις. Ταυτόχρονα η χαλάρωση των κριτηρίων για τη δανειοδότηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να διαμηνύσει πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις. Το σχέδιο της κυβέρνησης εξάλλου δεν είναι στατικό αλλά δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η ετοιμασία και η μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή Πισσαρίδη αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη δέσμη προτάσεων για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο. Όμως για να εφαρμοστεί πρέπει φυσικά να ληφθούν επιτέλους οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Smart Covid-19 Management Group χθες τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία στις 18 Ιουλίου και πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει».

Η Αθήνα ζητά να υιοθετηθεί ως έχει η πρόταση της Κομισιόν, δηλαδή να μην αλλάξει το ποσό των 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων. Οι «σκληροί» του Βορρά πιέζουν για να αυξηθεί η αναλογία των δανείων στο Ταμείο, κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική πλευρά, καθώς ακόμη και χωρίς μνημονιακούς όρους δεν θέλει να αυξήσει το δανεισμό.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα