Πέμπτη, 28/03/2024 | 17:01

Πρέβεζα-ξενοδοχείο Καραντίνας: Δύο ψηφίσματα στο Δημοτικό συμβούλιο-Ο ρόλος των παρατάξεων

642 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/07/2020, 9:30 μμ | 1 σχόλιο

 

 

Σας είχαμε από την αρχή Προϊδεάσει για τον θόρυβο που ξέσπασε αναφορικά με το σημείο που θα υπάρχει το ξενοδοχείο καραντίνας στην Πρέβεζα.

Μετά από καταιγισμό επικοινωνιών με δημότες Πρέβεζας, σταθήκαμε με αναρτήσεις στο ζήτημα.

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη δημοτική Παράταξη Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” ζήτησε με δελτίο τύπου και άμεσα λύση  και ζήτησε να τεθεί  προ ημερήσιας διάταξης θέμα.

Η ίδια παράταξη έβγαλε Ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι υπάρχει ταύτιση με τους συλλόγους που έβγαλαν ανακοίνωση την οποία και δημοσιεύσαμε που εξέφραζαν ανοιχτά την αντίθεσή τους και τη δυσαρέσκειά τους και προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία ξενοδοχείου καραντίνας στο ιστορικό κέντρο Πρέβεζας.

 

Για να υπάρξουν σημεία σύγκλισης για το ψήφισμα της “Ανάπτυξης Τώρα” έγινε προσπάθεια συνδιαμόρφωσης του ψηφίσματος. Το ωραίο είναι ότι η δημοτική αρχή Πρέβεζας του κ. Γεωργάκου εμφάνισε… άλλο ψήφισμα, που σύμφωνα με την “Ανάπτυξη Τώρα” όσα αναφέρονται στο δεύτερο ψήφισμα, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και όσα είχαν συζητηθεί στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί με τους επικεφαλείς των παρατάξεων στο γραφείο του δημάρχου!

Εμείς έχουμε στη διάθεσή σας και τα δύο ψηφίσματα, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ας θυμηθούμε όμως πριν διαβάσετε το ψήφισμα της δημοτικής αρχής τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Γεωργάκος σε γνωστό ραδιόφωνο της Πρέβεζας τη Δευτέρα 29 Ιουνίου  και στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Γιάννης Βασιλειάδης! Ο κύριος δήμαρχος ήταν στην Αθήνα και παρενέβη τηλεφωνικά τονίζοντας μεταξύ άλλων:  “Σήμερα ειδικά αυτά που διαβάζω κι εγώ πάρα πολλά στοιχεία δεν στέκουν και πρέπει να μπουν στη σωστή βάση. Από τις 13 Ιουνίου έχει στο ΦΕΚ με υπογραφή του υφυπουργού οικονομικών και του υπουργού τουρισμού ένα κάλεσμα ποια ξενοδοχεία ανά νομό θα είναι ως ξενοδοχεία καραντίνας. Ούτε ο δήμαρχος ούτε κανείς από τη δημοτική αρχή ούτε από την περιφέρεια είχαν κάτι να εμπλακούν σ’ αυτό. Πρέπει να τα διαβάζουν πολύ καλά όποιοι γράφουν και ότι γράφουν και να μη σπείρουν διάφορα, με έχουν βγάλει πραγματικά εκτός εαυτού σήμερα με αυτά που αναφέρονται Μέσα στο ιστορικό κέντρο πόσα ξενοδοχεία έχουμε; Έχουμε 5 ξενοδοχεία; Και πόσα RBNB έχουμε; Πρέπει πριν γράφονται ορισμένα, να τα σκέφτονται αυτοί που τα γράφουν γιατί είναι σοβαρό το θέμα, δεν στοχοποιούμε. Πρέπει να στοχοποιούν αυτοί που δεν ξέρουν τι λένε και τι γράφουνε; Αν υπήρχαν 3-4 σημεία έξω από το νομό, τότε το υπουργείο μαζί με τους ξενοδόχους θα βλέπανε τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και θα αποφάσιζαν αν το ξενοδοχείο είναι σε αυτό, ή άλλο σημείο. Εδώ δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια. Στα Γιάννενα που είναι λίγο έξω από τα Γιάννενα, δεν είδα καμία αντίδραση. εκπλήσσομαι μ’ αυτό που συμβαίνει στην Πρέβεζα. Μακάρι και να βρεθεί και άλλο ξενοδοχείο σε άλλο σημείο.”

 

Την επόμενη μέρα δηλαδή την Τρίτη 30 Ιουνίου τρεις από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Πρέβεζας έβγαλαν κοινή ανακοίνωση ενάντια στη λειτουργία ξενοδοχείου καραντίνας στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας.

Άρα δεν ήμασταν εμείς οι “σύγχρονοι νέρωνες” που δεν ξέραμε τι γράφαμε και βάζαμε φωτιά στην τοπική κοινωνία, ήταν όντως καζάνι που έβραζε η Πρέβεζα κατά της λειτουργίας ξενοδοχείου καραντίνας Covid-19 στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας. Ένα απλό ερώτημα θέτουμε :  είναι δυνατόν να αντιλαμβανόμαστε εμείς πόσο έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία, είναι δυνατόν να πιάνουμε εμείς το σφιγμό της και όχι ο δήμαρχος; Παράξενο δεν ακούγεται…;

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου ο Γιώργος Νίτσας μιας και έθεσε το ζήτημα ως επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” κάτέθεσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλείς των παρατάξεων. υπόδειγμα ψηφίσματος προς επεξεργασία και συνδιαμόρφωση.

Την ίδια μέρα παρά το γεγονός ότι παρατάξεις ζητούσαν δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, έγινε συνεδρίαση δια περιφοράς  και ο Δήμαρχος εμφάνισε άλλο… ψήφισμα σύμφωνα με την “Ανάπτυξη Τώρα” που ουδεμία σχέση έχει με όσα συζητήθηκαν πριν λίγες ώρες από τη συνεδρίαση στο γραφείο του, με τους αρχηγούς των παρατάξεων.

Διαβάστε παρακάτω τα δύο ψηφίσματα που ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν τεθεί καν σε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.

Το πρώτα ψήφισμα είναι αυτό που έθεσε η Ανάπτυξη Τώρα και ο κ. Νίτσας και το αμέσως επόμενο είναι αυτό που έβγαλε ο συνδυασμός “Δήμος της Καρδιάς μας” και ο κ. Γεωργάκος. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει και… τρίτο ψήφισμα από άλλη παράταξη (πιθανότατα τη Λαϊκή συσπείρωση το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη) και είναι απορίας άξιο πως θα αποφασίσουν και κυρίως τι θα αποφασίσουν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

Ακολουθούν τα δύο ψηφίσματα

“Ανάπτυξη Τώρα”

ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ για  το Ξενοδοχείο καραντίνας  που θα φιλοξενήσει  επισκέπτες από τον νομό μας οι οποίοι θα διαγνωστούν θετικοί στον COVID-19  στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας. Με έκπληξη και δυσφορία παρατηρήσαμε ότι για την Π.Ε. Πρέβεζας επιλέχθηκε ένα κατάλυμα στο πιο τουριστικό και γραφικό σημείο της Πρέβεζας, στο ιστορικό κέντρο. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η Πολιτεία έχει κάθε δικαίωμα -και καλά κάνει- να παίρνει όσα μέτρα θεωρεί απαραίτητα για την προστασία της υγείας των πολιτών. Τους ανθρώπους που θα βρεθούν -αν βρεθούν- θετικοί στον κορονοϊό, ενώ έχουν επιλέξει το Νομό Πρέβεζας για να κάνουν τις διακοπές τους, θα τους αντιμετωπίσουμε ως ασθενείς, με σεβασμό, φροντίδα και τη δέουσα στάση φιλοξενίας και προσφοράς, χωρίς να δώσουμε κανέναν δικαίωμα αμφισβήτησης στα στοιχεία της ασφάλειας και της φιλοξενίας που μας χαρακτηρίζουν ως πόλη και ως δημότες. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο! Δε μπορούμε όμως να μην απαιτούμε για την πόλη μας, δε μπορούμε να μην ζητούμε να απεμπλακεί το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας από αυτή την ιστορία.  Η αρνητική εικόνα και η αίσθηση “καραντίνας” που θα δημιουργηθεί για ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Πρέβεζας, έστω κι αν δεν συντρέχουν βάσιμοι λόγοι κινδύνου, θα πρέπει δυστυχώς να θεωρείται δεδομένη. Πολλοί συνδημότες μας, πολλοί επαγγελματίες – καταστηματάρχες , σύλλογοι και άνθρωποι του τουρισμού εκφράζουν την αντίθεσή τους και την ανησυχία τους. Ταυτιζόμαστε μαζί τους. Προτείνουμε:

 

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Τουρισμού και προς κάθε αρμόδιο φορέα  για αλλαγή με υπουργική παρέμβαση των όρων που αφορούν ξενοδοχεία εντός αστικού ιστού.

Εκφράζουμε  τη δυσαρέσκεια που για μια ακόμη φορά η πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επικοινωνία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το κατάλυμα στην Πρέβεζα για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια και η αντίθεση του Δήμου στη συγκεκριμένη επιλογή.

Υιοθέτηση της πρότασης άλλων περιοχών  για ξενοδοχείο αναφοράς εκτός αστικού ιστού, το οποίο θα υποδειχθεί από κοινή επιτροπή που θα αποτελείται από Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο και ξενοδόχους.

Υιοθέτηση της πρότασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ΕΝΠΕ για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια  καταλυμάτων που θα επιλεχθούν ως σημεία καραντίνας.

Στα πλαίσια ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας επιβάλλεται η ουσιαστική και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου μας, μιας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής και αντιμετώπισης των κρουσμάτων του Covid 19. Επομένως επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση στελέχωση του νοσοκομείου μας με ιατρικό προσωπικό, αναγκαίο για την κάλυψη των βασικών ειδικοτήτων υποδοχής  για την πιθανή αντιμετώπιση των κρουσμάτων από τον Covid19.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να είναι το ξενοδοχείο καραντίνας στον ιστό της πόλης πρέπει να τονίσουμε τα ζητήματα που αφορούν την  εκπαίδευση και την ασφάλειας του προσωπικού.

Στηρίζουμε τις ανησυχίες που εκφράζονται στην επιστολή διαμαρτυρίας των 3 συλλόγων.

Περιμένουμε –  απαιτούμε άμεσα την απάντηση του υπουργείου στο δίκαιο αίτημά μας.

Επιφυλασσόμαστε  για περαιτέρω ενέργειες σε περίπτωση αγνόησης τον δίκαιων αιτημάτων μας.

 

“Δήμος της Καρδιάς μας”

Κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Πρέβεζας, ως συνέχεια σχετικών αιτημάτων δημοτικών συνδυασμών και θεσμικών φορέων, αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας ειδικής ξενοδοχειακής μονάδας, όπως αυτή περιγράφεται και ορίζεται στην ΚΥΑ περί μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μετάδοσης του COVID-19 των Υπουργείων Οικονομικών και  Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε επίπεδο των επικεφαλής των Δημοτικών Συνδυασμών στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας.

Στο πλαίσιο της εν λόγω σύσκεψης, συμφωνήθηκε από το σύνολο των Δημοτικών Συνδυασμών-  εκτός του Δημοτικού Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»- το ακόλουθο κοινό αίτημα ως προς την εξέλιξη και την επιλογή βάσει των κριτηρίων της ΚΥΑ αλλά και της μοναδικής αίτησης που υπήρξε της αρχικής επιλογής Ξενοδοχειακής Μονάδας Καραντίνας η οποία και εστιάζεται σε κομβικό και κεντρικό τουριστικό σημείο  του ιστορικού κέντρου της πόλεως.

Αρχικά, υπάρχει η απόλυτη αποδοχή και πλήρη συνεργασία ως προς τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που επιβάλλονται από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ για την προφύλαξη από την πανδημία αλλά και τη διασφάλιση της υψηλού επιπέδου προστασίας που προσφέρει στη τρέχουσα τουριστική περίοδο η Ελλάδα και δε ιδιαίτερα η Πρέβεζα της διπλής διεθνούς διάκρισης ως 1η ασφαλέστερη παραλία και 5ος ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη από το EUROPEAN BEST DESTINATION, υπηρεσία “Βέλτιστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί” (EBD), η οποία εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δικτύου EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί”), προσηλωμένη στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην Γηραιά Ήπειρο, επέλεξε τις ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη στην μετά κορονοϊό εποχή.

Σε συνέχεια όμως της μοναδικής συμμετοχής στην επίσημη διαδικασία ως προς την επιλογή όπως αυτή απορρέει από τη σχετική ΚΥΑ περί μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας για την προσωρινής διαμονής φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μετάδοσης του COVID-19, προτείνεται στον Υπουργό Τουρισμού η εκ νέου αξιολόγηση της αρχικής επιλογής καθώς και η εύρεση μίας νέας πιο αποκεντρωμένης νέας πρότασης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της γεωγραφικής θέσης της αλλά και της λειτουργίας της σε ένα ιδιαίτερα κομβικό και κεντρικό τουριστικό σημείο στον κεντρικό αστικό και τουριστικό ιστό του Δήμου Πρέβεζας, με εμφανή πιθανή συνέπεια την υποβάθμιση της αίσθησης της δεδομένης ασφάλειας που προσφέρει σήμερα η περιοχή μας στους επισκέπτες και τους κατοίκους της και η οποία  μετρά ελάχιστα κρούσματα, στον αριθμό μόνο 6, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ύψιστης σπουδαιότητας κρίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας με ειδικότητες πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης θέλουμε να τονίσουμε με κάθε τρόπο, απευθυνόμενοι στην τοπική κοινωνία, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όποιο κι αν είναι το ξενοδοχείο καραντίνας. Συνεπώς κάθε θόρυβος, κάθε αναφορά στο θέμα, αντί να ωφελήσει,  προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία του τόπου.

Τέλος καλούνται εκ νέου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται και λειτουργούν εκτός του αστικού κεντρικού άξονα του Δήμου να εκδηλώσουν σε δεύτερο χρόνο ενδιαφέρον by ώστε να δοθεί μία ιδανική λύση στο εν λόγω κοινό αίτημα.

 

 

 

 

1 σχόλιο για “Πρέβεζα-ξενοδοχείο Καραντίνας: Δύο ψηφίσματα στο Δημοτικό συμβούλιο-Ο ρόλος των παρατάξεων”

  1. Ο/Η Πανος λέει:

    Φονταμελισμος… σκοταδισμός…προτείνω τους τυχόν αρρώστους να τους πηγαίνουμε στον κεφαλο…
    Τι φασιστικές αντιλήψεις είναι αυτές…
    Αντί να χαίρεστε που υπάρχει δωμάτιο για τυχόν κρουσμα….
    Ψεκασμενοι.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα