Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:16

Απολογισμός 5ου έτους Κοινοβουλευτικής Θητείας Θανάση Καββαδά

554 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/07/2020, 9:06 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 5ου ΈΤΟΥΣ ΚΟΙNΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Ένας χρόνος νέας κοινοβουλευτικής θητείας, ένας χρόνος Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Δύο νίκες, μία συλλογική και μία προσωπική, που τις οφείλουμε σε εσάς, τους πολίτες, που μας τιμήσατε με την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας για να επανεκκινήσουμε τη χώρα και να την επαναφέρουμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τη συμπλήρωση σχεδόν πέντε ετών κοινοβουλευτικής θητείας, παρουσιάζω σήμερα στους συμπολίτες μου της Λευκάδας, του Μεγανησίου, του Καλάμου και του Καστού τη συνολική αποτίμηση του έργου μου, όπως αποτυπώνεται τόσο στις παρεμβάσεις μου στο Κοινοβούλιο, όσο και στη δράση μου εντός και εκτός Λευκάδας, τα αποτελέσματα, αλλά και τους στόχους που παραμένουν μπροστά μας και που έχω δεσμευθεί ότι θα επιτευχθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας.

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

 

Ως Βουλευτής, συμμετέχω στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ως Αντιπρόεδρος, στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ως μέλος, και στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

Επιπλέον, συμμετέχω στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Ιταλία, την Αυστραλία και το Αζερμπαϊτζάν.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 36
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ   3
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ   3
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ 40

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ

 

Η αλλαγή της Κυβέρνησης άνοιξε τον δρόμο για να επιδιώξει η Λευκάδα την επίλυση προβλημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αλλά και να στοχεύσει υψηλότερα. 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της δράσης μου για την Λευκάδα:

 

Ενισχύσαμε τις δομές δημόσιας υγείας. Στο Νοσοκομείο προσλήφθηκαν 3 επικουρικοί και 1 μόνιμος ιατρός, καθώς επίσης 61 άτομα νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και αναμένεται η πλήρωση 31 ακόμα θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων λοιπού επικουρικού προσωπικού. Προχωρά ο διαγωνισμός για την πλήρωση 12 θέσεων μόνιμων ιατρών. Στο ΕΚΑΒ, πήραμε 3 διασώστες και αναμένεται ο διορισμός τουλάχιστον 5 ακόμα, ενώ έπειτα από εντατικές προσπάθειες ο Σταθμός μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο. Για το Κέντρο Υγείας Λευκάδας, είναι έτοιμη η μελέτη και προχωρά ο διαγωνισμός ώστε να μετεγκατασταθεί σε ανακαινισμένο τμήμα του Παλιού Νοσοκομείου, εξοικονομώντας 25.000 ευρώ το χρόνο από τους φορολογούμενους. Στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής, προσλήφθηκαν 1 άτομο νοσηλευτικό προσωπικό και 1 διοικητικό, υλοποιούνται επισκευές αξίας 60.000 ευρώ περίπου, ενώ είναι έτοιμη η μελέτη και δρομολογείται ριζική ανακατασκευή αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Διεκδίκησα ώστε το προσεχές διάστημα να διαθετεί ασθενοφόρο από την 6η ΥΠΕ για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής. Στον Κάλαμο τοποθετήθηκε οπλίτης ιατρός ο οποίος θα εξυπηρετήσει το νησί για ένα έτος. 

 

Δρομολογήθηκε η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή της Μαρίνας στο Βλυχό, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Με εισήγησή μου μειώθηκαν τα όρια πάνω από τα οποία θεωρείται μία επένδυση στρατηγική από 100 εκ. ευρώ σε 40 εκ. ευρώ και από δημιουργία 120 θέσεων εργασίας σε 75 και άνοιξε ο δρόμος για να εγκριθεί ως στρατηγική επένδυση. Ο χαρακτήρας της στρατηγικής επένδυσης σφραγίστηκε στις 15 Ιουλίου από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίησή της με fast track διαδικασίες. Δύο ακόμα διατάξεις που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την επένδυση και τις οποίες είχα καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο στον Υπουργό Ανάπτυξης, έχουν συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο και πρόκειται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή.

 

Απομακρύναμε τον εφιάλτη των σκουπιδιών από τη Λευκάδα. Με εισήγηση στον Υπουργό Εσωτερικών ψηφίστηκε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων του νησιού, μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο, μέσω της δημιουργίας ενός μικρού ΦΟΔΣΑ μεταξύ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας. Η Κυβέρνηση στη συνέχεια δημιούργησε τον Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων για την ενιαία και οριζόντια διαχείριση απορριμμάτων, στο πλαίσιο του οποίου κατέθεσα προτάσεις για τη διασφάλιση  της συνεργασίας της Λευκάδας με το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας τόσο κατά τη μεταβατική περίοδο, όσο και στο μέλλον, οι οποίες και συμπεριελήφθησαν στο σχετικό νομοσχέδιο. Για την οριστική επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων υπήρξε στενή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια. 

 

Στηρίξαμε αποφασιστικά την Παιδεία. Για πρώτη φορά δεν υπήρχαν κενές θέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λειτούργησαν όλα τα τμήματα του Νυχτερινού ΕΠΑΛ, ακόμα και μόνο με 2 άτομα. Στην ειδική αγωγή, καλύφθηκαν περισσότερα κενά από κάθε άλλη χρονιά. Στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) προσλήφθηκαν πρόσφατα 6 άτομα μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και 1  άτομο μόνιμο ειδικό βοηθητικό, ενώ στοχεύουμε και στη μεταστέγασή του σε νέο κτίριο. Συνεχίζουμε δυναμικά και συγκροτημένα την προσπάθεια  για να μείνει η Λευκάδα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη λειτουργία του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Λευκάδα, τεκμηριώνοντας τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητά τους και διασφαλίζοντας τη στέγασή του καθώς και τη μελλοντική ανέγερση φοιτητικής εστίας.  

 

Το Δημοτικό Θέατρο πέρασε στα δικά μας χέρια. Με συνεχή και συνεπή διεκδίκηση που απέδωσε καρπούς, πετύχαμε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 την παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η χρηματοδότηση των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια και να αποκτήσει το νησί μας ένα σύγχρονο και εμβληματικό χώρο πολιτισμού.

 

Δώσαμε διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Λευκαδίτες με το Κτηματολόγιο. Το νέο Κτηματολόγιο σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί στο νομό μας, ενώ στο παλαιό Κτηματολόγιο και στον επαναπροσδιορισμό, πετύχαμε μία δίκαιη λύση για όλους τους ιδιοκτήτες, δίνοντας παράταση και επιτυγχάνοντας την καταγραφή και αποτύπωση όλων των ιδιοκτησιών.

 

Δέσμευση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή Αστυνομικού Μεγάρου. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 σύντομα θα αποδώσει καρπούς, καθώς αναμένουμε η ΕΤΑΔ να επικαιροποιήσει εκ νέου την παραχώρηση κατά χρήση στην ΕΛ.ΑΣ. του οικοπέδου για την ανέγερση του Μεγάρου.

 

Αναδείξαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής μας κουλτούρας. Οι φακές Εγκλουβής, το Καρσάνικο Κέντημα και το Πορσάνικο Μαχαίρι εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ελλάδας, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. 

 

Ανεγείρεται το Μνημείο στο Μαγεμένο. Έπειτα από προσπάθειες ετών για την ανέγερση μνημείου σε ανάμνηση της ιστορικής σύναξης των οπλαρχηγών της Επανάστασης το 1807 υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, στη θέση Μαγεμένο Νικιάνας, η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα ανταποκρίθηκε και ανήγγειλε την ανέγερση μνημείου. 

 

Διεκδικούμε και δρομολογούμε μεγάλα έργα υποδομής 

Υποθαλάσσια Ζεύξη: έχει εκδοθεί «Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης» η οποία προκρίνει τη λύση της υποθαλάσσιας σήραγγας, εκπονήθηκε «Προωθημένη Μελέτη Αναγνώρισης (Π.Μ.Α.) Εναλλακτικών Λύσεων Οδικής Σύνδεσης Λευκάδας με το Εθνικό Δίκτυο» και συντάχθηκε Φάκελος Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, τα ευρήματα του οποίου ελέγχονται και θα υποβληθούν για αξιολόγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Λευκάδα – Βόνιτσα, Άκτιο – Άγιος Νικόλαος:  ένα έργο που αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για να αρχίσει η κατασκευή. 

Αμβρακία Οδός: έχουν ήδη κληθεί οι εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στον τελευταίο διαγωνισμό του 2018 και έχουν παραμείνει, ώστε να ανανεωθούν γρήγορα οι εγγυητικές και οι προσφορές τους έως 24/7, να αναδειχθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό το έργο. Για τους δύο αυτούς οδικούς άξονες ο στόχος μου από την αρχή της κοινοβουλευτικής μου θητείας ήταν να ολοκληρωθούν και προς το σκοπό αυτό έχω εργαστεί και συνεχίζω να αγωνίζομαι για να προσφέρουν ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις στο νομό μου.

Δρόμος Λευκάδας – Βόνιτσας: Με παρέμβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ασφαλτόστρωση ξεκίνησε από την πλευρά της Λευκάδας και συγκεκριμένα από Άγιο Αντώνιο μέχρι Βόνιτσα και από Άκτιο μέχρι Άγιο Νικόλαο. 

Νέα Χάραξη δρόμου Διασταύρωση Πόρου – Μικρός Γυαλός: ένα έργο που αναδείξαμε πριν 3 χρόνια και για το οποίο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρούν οι επιμέρους μελέτες ώστε να ολοκληρωθεί η συγκεντρωτική μελέτη και να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση 

Παρεμβάσεις για χρηματοδοτήσεις και αποπληρωμή έργων. 

 

  • 1.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών για οδικά έργα
  • 159.769,2 ευρώ για έργα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
  • 150.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές μέσω Δήμου 

 

  • 125.399,61 ευρώ για αποπληρωμή έργων του Δήμου Λευκάδας.
  • 13.000 ευρώ για το Δικαστικό Μέγαρο και αναμένονται ακόμα 15.000 ευρώ
  • 26.000 ευρώ για ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το Δημόσιο ΙΕΚ

 

Τέσσερις πρωτοβουλίες μου είχαν εθνικό αντίκτυπο

Α) Μείωση των ορίων άνω των οποίων μπορεί να θεωρείται μία επένδυση στρατηγική ώστε να υλοποιείται με fast track διαδικασίες, από 100 εκ. ευρώ προϋπολογισμό σε 40 εκ. ευρώ και από δημιουργία 120 θέσεων εργασίας σε 75. Δύο ακόμα διατάξεις που είχα καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο στον Υπουργό Ανάπτυξης, έχουν συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο και πρόκειται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή και να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις περιφερειακές στρατηγικές επενδύσεις. 

Β) Εξαίρεση από τη φορολόγηση ως εισοδήματος των οχημάτων που παραχωρούνται σε εργαζόμενους αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς

Γ) Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό

Δ)Τροπολογία για τη δυνατότητα αναισθητοποίησης για την σύλληψη και διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων που ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο.

 

 

Πολίτες της Λευκάδας,

Κλείσαμε μόλις το πρώτο έτος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στο πρώτο έτος μιας νέας Ελλάδας. Έχουμε μπροστά μας τρία ακόμα χρόνια για να πετύχουμε όσα ονειρευτήκαμε. Να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Νοσοκομείο κι ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας στη Βασιλική. Να δούμε να ανοίγει η υποθαλάσσια σήραγγα, να δένουν σκάφη στη Μαρίνα του Βλυχού, να έρθουν φοιτητές στο Πανεπιστημιακό Τμήμα, να ερχόμαστε στο νησί μας από νέους, σύγχρονους, ασφαλείς δρόμους. 

Όλα όσα σας υποσχέθηκα σας ζητώ να τα θυμάστε πάντα και να με θεωρείτε υπόλογο απέναντί σας. 

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που εσείς οι ίδιοι μου δώσατε μια καθαρή και ισχυρή εντολή για να εκπροσωπήσω την Λευκάδα στο Κοινοβούλιο. Δεν ξεχνώ ότι σας οφείλω πολλά. Τη στήριξη και την αγάπη σας, την ανταποδίδω με έργα και πράξεις. 

Η λογοδοσία του πολιτικού είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας. Όπως κάθε χρόνο, κάνω το απολογισμό μου με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντί σας. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβα όταν σας ζήτησα να με ψηφίσετε είναι το μέτρο με το οποίο θέλω να αξιολογείται το έργο μου. Κι εσείς είστε οι κριτές του. 

Σας ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα