Πέμπτη, 18/07/2024 | 23:02

Παναγιωτόπουλος: «Ηχηρό μήνυμα» στην Τουρκία μέσω… ΝΑΤΟ

588 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/06/2020, 1:26 πμ | 0 σχόλια

 

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συνοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να έχει τη δυνατότητα επιτέλεσης της αποστολής του, αποτελεί η πλήρης συμμόρφωση των συμμάχων με το διεθνές δίκαιο, την αρχή της καλής γειτονίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβασή του κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή την κρίση στη Λιβύη, ο κ. Παναγιωτόπουλος “επέκρινε την απειλή χρήσης βίας από ένα συμμαχικό πλοίο εναντίον άλλου συμμαχικού πλοίου, που έλαβε χώρα στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά «όχι απλώς προβληματική, αλλά ανήκουστη» και επεσήμανε ότι «παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επί μέρους συμφερόντων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε, ότι μοναδική λύση αποτελούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνεννοήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις παραμέτρους που έχει θέσει η Διαδικασία του Βερολίνου. Επιπλέον, κάλεσε οποιοδήποτε κράτος προβαίνει σε παραβίαση του αποκλεισμού όπλων (εμπάργκο), κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να μεταβάλει την στάση του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα