Σάββατο, 20/04/2024 | 03:16

«Μικροχρηματοδοτήσεις σε πολύ μικρές & νέες επιχειρήσεις & επαγγελματίες ένα ακόμη όπλο για τόνωση της ρευστότητας» –

709 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/06/2020, 9:01 μμ | 0 σχόλια

 

 

«Μικροχρηματοδοτήσεις σε πολύ μικρές και νέες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ένα ακόμη όπλο της Κυβέρνησης για τόνωση της ρευστότητας» – Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις, κάνοντας εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, καθώς και στην ανάγκη οι τράπεζες να συμβάλουν στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δίνει τη δυνατότητα παροχής μικρών δανείων σε μικρές επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εγγυήσεις ή δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ή ακόμα και επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Ανέφερε ότι αυτές οι μικρές δανειοδοτήσεις θα δίνονται από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα συστάθουν γι’ αυτό το σκοπό υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και υποθήκες. Το ύψος τους θα φτάνει τις 25.000 ευρώ και απευθύνονται σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα για να συστήσουν μια μικρή επιχείρηση, θα αποτελέσουν δε ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε, κεντρικό ρόλο παίζει η σταθεροποίηση και ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος, το οποίο με τα capital controls και τα 40 δις ευρώ καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2015, παραλίγο να καταρρεύσει. 

Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, η Κυβέρνηση έχει επαναφέρει και ενισχύει διαρκώς το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, με την παροχή κρατικών εγγυήσεων, αλλά και με τα δύο μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που βοηθούν τις τράπεζες να επιτελέσουν το σκοπό τους, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία. 

Όπως και σε ανάλογη ομιλία του στην Επιτροπή, ο Βουλευτής μετέφερε τον προβληματισμό που υπάρχει σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες για την περιορισμένη ροή δανειοδοτήσεων, σε μια στιγμή που το μέγα ζητούμενο είναι η ρευστότητα. Τόνισε ότι όταν το κράτος παίρνει το δικό του ρίσκο, δίνοντας εγγυήσεις σε δάνεια έως και 80%, όταν οι επιχειρηματίες παίρνουν τα δικά τους ρίσκα για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, δεν γίνεται οι τράπεζες να ζητούν επιπλέον εγγυήσεις.

Πρέπει και το τραπεζικό σύστημα, όπως επεσήμανε, να αναλάβει το ρίσκο που του αναλογεί, όπως όλοι όσοι επενδύουν ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, και να αντιληφθεί ότι και το ίδιο στηρίζεται στην βιωσιμότητα και στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, χωρίς να σημαίνει ότι το ρίσκο είναι τζόγος. Αντιθέτως, υπάρχουν μέσα για να πιστοποιηθεί η φερεγγυότητα μιας επιχείρησης: για παράδειγμα, μια υγιής επιχείρηση που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ή μια επιχείρηση με αξιοσημείωτο τζίρο και δραστηριότητα, έχει εκ των πραγμάτων το κριτήριο της φερεγγυότητας.

Ο Βουλευτής έκανε ξεχωριστή αναφορά σε κάποιες επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως:

Α) η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, 

Β) η θεσμοθέτηση πληρωμής τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία και όχι σε ετήσια βάση, κάτι που δίνει ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων και

Γ) η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που συνιστά κορυφαίο βήμα εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, προχωρά στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Με ουσιαστικά μέτρα στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα όλοι οι διαθέσιμοι πόροι προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλησιάζει η ώρα όμως να πέσουν στην αγορά και στην οικονομία ευρωπαϊκοί πόροι. Τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, συνιστούν ένα μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, να στηρίξει την ανάπτυξη. Η σοβαρότητα που εκπέμπουν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, διασφαλίζουν ότι η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο.»

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα