Τρίτη, 15/06/2021 | 11:05

Η πορεία προς τη “νέα κανονικότητα” και η καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα!

187 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/06/2020, 6:00 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από την  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου 

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

 Συνεχίζεται η πορεία προς τη «νέα κανονικότητα»

Από σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα στη γέφυρα που πάει τη χώρα στη νέα πραγματικότητα. Επαναλειτουργούν με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Συνολικά λήφθηκαν υπόψη τα εξής δεδομένα:

1ον. Την καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα.

2ον. Την ενθαρρυντική εμπειρία που είχαμε από το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

3ον. Την διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα. 

4ον. Το γεγονός ότι η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη.

5ον. Την εκτίμηση ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή όταν τηρούνται κανόνες, όπως στο σχολείο, παρά σε περιβάλλον χωρίς κανόνες.

6ον. Το γεγονός ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. 

7ον. Το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, τόσο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη, όσο και για την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη. 

Καλωσορίζουμε λοιπόν τα παιδιά μας στο φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο τους.

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας. Στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της 6ης Δημοτικού, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των μαθηματικών, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν  δύσκολη εξίσωση αυτή που κληθήκαμε να λύσουμε όλοι μαζί, αλλά τα καταφέραμε καλά». Επίσης σημείωσε: «Νομίζω ότι και οι γονείς πια αισθάνονται αρκετά σίγουροι να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προσωπικά, έχοντας ακούσει όλες τις απόψεις των ειδικών και έχοντας πια πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι ουσιαστικά δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας, τοποθετήθηκα υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους. Η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες από τον Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία». Ο Πρωθυπουργός, τέλος, είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης γιατί δεν ήταν απλό αυτό που έγινε».

Εκτός από τις πύλες των δημοτικών σχολείων, η Ελλάδα ξανανοίγει τις πύλες της στον κόσμο. Από τις 15 Ιουνίου, υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας, σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Είμαστε περήφανοι για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Η έγκαιρη λήψη αποφάσεων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, η ιχνηλάτηση, η διαφάνεια είναι μόνο ένα μέρος της επιτυχημένης αυτής αντιμετώπισης. Όλοι οι Έλληνες γίναμε ένα. Και κάναμε τη διαφορά. Δείξαμε βαθιά αίσθηση αλληλεγγύης, καθώς νοιαστήκαμε εξίσου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για τους γείτονές μας. Τώρα ανοίγουμε τη χώρα μας στον κόσμο με αίσθημα φιλοξενίας και καλωσορίσματος. Για να αναδείξουμε ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρωπιάς μας: Να συναντηθούμε ως φίλοι και να μοιραστούμε εμπειρίες. 

Φροντίζουμε, αυτό το Καλοκαίρι, η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις ομορφιές της Πατρίδας μας. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Και ανάλογα θα δέχεται επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη. Ταυτόχρονα, θα παραμένει σε εγρήγορση για ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες. 

Ήδη σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις (camping). 

Από σήμερα, επίσης, ξεκινάει η λειτουργία: 

-Του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Μισθοδικείου. Του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των πολιτικών δικαστηρίων. Η πλήρης λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών ξεκινά αύριο  2 Ιουνίου, ενώ η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, θα αρχίσει στις 21 Ιουνίου. 

-Από, σήμερα, επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων, των υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), των κτημάτων για τη διενέργεια εκδηλώσεων, των υπηρεσιών διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, των  βιβλιοθηκών και των αρχειοφυλακείων, των γηπέδων γκολφ, των κολυμβητηρίων, των υπηρεσιών τατουάζ και μασάζ. 

-Επιτρέπεται, επίσης η επαναλειτουργία των  πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, καθώς και των κυριακάτικων αγορών.

-Από σήμερα  αίρονται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην αθλητική δραστηριότητα. Ατομικές ή ομαδικές προπονήσεις θα γίνονται με τους περιορισμούς που αφορούν στη χωρητικότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Από το προσεχές Σάββατο, θα επιτρέπεται και η διεξαγωγή αγωνιστικών δραστηριοτήτων, χωρίς την παρουσία θεατών.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα