Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:44

Σε εξέλιξη πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για αγροτικά προϊόντα

479 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/05/2020, 2:50 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προστασία της καστανιάς, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού της Ηπείρου και την πειραματική μελέτη για τις δυνατότητες καλλιέργειας του φυτού primula (λουλούδι του Δαρβίνου).

Συγκεκριμένα:

    • Για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς και με αφορμή σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη διάθεση πίστωσης στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια να στηριχθούν τα ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου.

 

  • Αναφερόμενος στην απόφαση της Ο.Ε. για την έγκριση πίστωσης προκειμένου να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη της ευεργετικής δράσης του μελιού της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:  «Είδαμε ότι κάποια από τα μέλια της περιοχής μας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουμε πολλούς παραγωγούς   και θέλουμε να τους δώσουμε ταυτότητα (για το μέλι)   όχι μόνο γεωγραφικής ένδειξης, αλλά και ειδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων.  Προγραμματίσαμε μια έρευνα με το Πανεπιστήμιο   Θεσσαλίας για  την αντιοξειδωτικότητα του μελιού. Θα ξεκινήσουμε από την περιοχή του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, το Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Περιστερίου, και θα συνεχίσουμε μέχρι τα Άγραφα, τα Τζουμέρκα, και την περιοχή του Σουλίου. Θα εξετάσουμε μέλι από όλες αυτές τις περιοχές για να δούμε τις ιδιότητές του. Έχει γίνει μια πρώτη έρευνα, θα την τελειοποιήσουμε και θα δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις» 
  • Για το φυτό Primula ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το  ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΙΑ για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εισαγωγή του στην καλλιέργεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή  εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου  5.000 (ευρώ) ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι  με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς». 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα